Obavijesti

News

Komentari 0

Vukovarska street art galerija: 'Građani sami prijavljuju zgrade na kojima žele oslikane murale'

Vukovarska street art galerija: 'Građani sami prijavljuju zgrade na kojima žele oslikane murale'
7

Priča o VukovART-u počela je još 2016. 3D slikom umjetnika Filipa Mrvelja na mostu preko Vuke, kojom je oduševio Hrvatsku

VIDEO

Street art galerije popularne su u svijetu, a možemo ih naći u velikim gradovima poput Berlina, Londona, Pariza, Lisabona...

Mi smo dašak urbane umjetnosti htjeli donijeti i u Vukovar, napraviti galeriju na otvorenom te maknuti fokus s ratne tematike na kulturu i umjetnost, kaže nam Krešimir Herceg, jedan od organizatora popularnog street art festivala - VukovART.

Zahvaljujući njima, zidove Vukovara danas krase čak 33 umjetnička street art djela najboljih hrvatskih i svjetskih umjetnika. Osim bogate kulturne baštine koju Vukovar ima - poput muzeja u dvorcu Eltz, Vučedola, Kuće Lavoslava Ružičke ili barokne jezgre grada, VukovART je u grad donio dašak modernog realizma, koji se savršeno uklapa u cjelokupnu kulturnu ponudu.

- Upoznavanjem umjetnosti i umjetnika mijenja se mentalni sklop svih nas i postajemo otvoreniji prema novim stvarima. Umjetnost spaja ljude i uzdiže nas iznad jezika, klasa, religija i spolova. Ljudi su počeli shvaćati da umjetnost nije samo realizam nego način izražavanja u mnogo različitih stilova i motiva - priča nam Krešimir.

Cijela ideja rodila se još 2016. nakon što je jedini 3D street art umjetnik u Hrvatskoj, te ujedno začetnik cijeloga koncepta, Filip Mrvelj, naslikao svoje prvo street art djelo, na mostu preko Vuke. Filip se bavi iluzionističkim slikarstvom, a njegova djela mogu se pronaći ne samo u Europi nego u cijelom svijetu. U Nizozemskoj je, primjerice, 2013. izradio najdužu anamorfnu 3D sliku veličine 140,3 metra i tako ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Slika na mostu preko Vuke veličine je stotinu četvornih metara, a pomoću trodimenzionalnog efekta prikazuje optičku varku u obliku srušenog drvenog mosta.

Vukovarka Melita našla je dom za više od 400 pasa: 'Oni ne mogu pozvoniti i tražiti pomoć'
Vukovarka Melita našla je dom za više od 400 pasa: 'Oni ne mogu pozvoniti i tražiti pomoć'

Porušeni drveni most oduševio je ne samo Vukovarce nego cijelu Hrvatsku, a ubrzo je postao i hit na društvenim mrežama jer, zahvaljujući takvoj 3D metodi slikanja, i prolaznici postaju sudionici koji ‘’uranjaju’’ u sliku.

Pozitivna reakcija cijele nacije dala im je vjetar u leđa, pa su Filip i Krešimir već iduće godine u suradnji s Gradom Vukovarom organizirali prvi VukovART. Doveli su neke od najpoznatijih imena 3D street art scene i tako počeli neku novu, pomalo netipičnu kulturnu eru grada.

- VukovART predstavlja jedinstveni koncept u kulturi i umjetnosti Vukovara te dodanu vrijednost postojećoj kulturnoj ponudi koju Vukovar ima. Promovira Vukovar kao luku umjetnosti, mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život. Time je Vukovar postao ‘galerija na otvorenom’ u kojoj, uz lokalce, uživaju i turisti, koji sve više posjećuju ovaj grad na Dunavu - kaže začetnik VukovART-a Filip Mrvelj.

U pet godina održavanja ugostili su 31 umjetnika iz Hrvatske i svih krajeva svijeta, a Krešimir nam je otkrio kako niti jedan umjetnik prilikom oslikavanja zidova nije imao zadanu temu jer on i Filip smatraju da se umjetnici najbolje mogu izraziti nekom svojom pričom, no kažu kako se ipak u svim tim muralima i 3D slikama može osjetiti dašak Vukovara.

’Svi nam se javljaju’

- Prije svakog dolaska mi sve umjetnike educiramo o gradu, ne samo o novijem dobu nego od Vučedola pa sve do ratnih zbivanja i današnjeg trenutka. Mi ih, dakle, uputimo u cijelu priču o Vukovaru i onda oni odlučuju što će im biti inspiracija. Iako, većina umjetnika vuče te crte u sklopu svojih djela - pojašnjava Krešimir pa dodaje kako je u posljednje dvije godine, zbog cjelokupne situacije s korona virusom, bilo malo teže dovesti umjetnike iz svih krajeva svijeta.

Za sina poginulog u Vukovaru uzgojio je goluba mira: 'Želio sam se okrenuti budućnosti'
Za sina poginulog u Vukovaru uzgojio je goluba mira: 'Želio sam se okrenuti budućnosti'

- Mi smo posljednje dvije godine u poziciji da se velik broj umjetnika javlja, no zbog cijele situacije bio nam je pravi izazov organizirati njihov dolazak u Vukovar. S druge strane, dok street art scena stagnira u Europi, drago nam je da smo uopće i mogli organizirati ovaj festival s velikim imenima te tako pomoći umjetnicima. Iako se ovogodišnji program morao mijenjati u posljednji tren zbog epidemioloških mjera, sve smo izazove uspješno riješili - kaže nam Krešimir.

Podrška iz Vukovara ovakvoj vrsti umjetnosti svojevrsna je potvrda toga da i Vukovarci vide smisao ovakvog događanja u svojem gradu.

- Vukovarci su to odlično prihvatili. Niti jedno street art djelo nije prešarano ni najmanjom crticom, što zaista mnogo govori. Iako je u početku bilo malo skepticizma, vjerojatno jer je bila riječ o nečem novom što se vizualnog identiteta grada tiče, danas je situacija drukčija, građani čak i sami prijavljuju zgrade na kojima žele da osvanu nova djela - kaže Krešimir.

Vukovar danas tako ima jednu od najljepših street art galerija u regiji s potpisanim djelima najpoznatijih umjetnika na svijetu, a festival je s vremenom postao popularni kulturni i turistički proizvod s mnoštvom popratnih sadržaja.

Druženje za sve

- Prije tri godine uveli smo i programski dio, koji je besplatan za sve posjetitelje: od raznih koncerata, izložbi, dječjih programa, panela i živopisnih predavanja, na kojima su ove godine sudjelovali i poznati hrvatski avanturisti, poput Dušana Bućana, Ribafisha, Roberta Knjaza, Hrvoja Jurića... Pa sve do organiziranja aktivnih vikenda, odnosno bicikliranja za velike i male, tijekom kojih se na biciklima obilazi galerija na otvorenom. Također smo predstavili regionalnu craft te street food scenu, gdje su građani mogli uživati u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi. Bilo je tu zaista mnogo sadržaja, za svakog po nešto - kaže Krešimir te otkriva kako će i dalje nastojati proširiti galeriju na otvorenom te u Vukovar dovesti još mnogo poznatih imena street art scene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.