Obavijesti

News

Komentari 0

WWF povodom Svjetskog dana tigrova čestitao Nepalu na udvostručenju broja jedinki

WWF povodom Svjetskog dana tigrova čestitao Nepalu na udvostručenju broja jedinki

Tigrovi su najveće mačke na svijetu i na vrhu su hranidbenog lanca u ekosustavima u kojima žive, zbog čega imaju važnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže ekosustava o kojima ovise i druge životinje, ali i ljudi

VIDEO

U povodu Svjetskog dana tigrova, iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode - WWF čestitali su Nepalu na udvostručenju broja tigrova u divljini i ispunjenju obaveza propisanih 2010. te naglasili da je to "tek početak" jer su tigrovi i dalje na samo pet posto njihovog povijesnog opsega.

Rezultati nepalskog Nacionalnog istraživanja tigrova i plijena, objavljeni u petak, pokazuju rast broja tigrova u Nepalu za čak 190 posto, što znači da se broj nepalskih divljih tigrova u najmanju ruku udvostručio i danas je na prostorima Nepala prisutno 355 jedinki tigra.

Prijatelji životinja pozvali na potpisivanje inicijative za ukidanje pokusa na životinjama
Prijatelji životinja pozvali na potpisivanje inicijative za ukidanje pokusa na životinjama

- Povećanje populacije tigrova u Nepalu izuzetno je postignuće i rezultat kontinuiranog rada tijekom mnogih prošlih godina. Nepal je dokazao da je dostizanje ovakvih ciljeva moguće uz visoke standarde očuvanja te vrste i puno truda te možemo puno naučiti iz ovog postignuća- poručio je Stuart Chapman iz WWF-ove inicijative Tigers Alive.

Tigrovi su najveće mačke na svijetu i na vrhu su hranidbenog lanca u ekosustavima u kojima žive, zbog čega imaju važnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže ekosustava o kojima ovise i druge životinje, ali i ljudi. Trebaju prostrana staništa na kojima nema ljudi kako bi mogli preživjeti.

Jedna od najvećih prijetnji za tigrove je fragmentacija staništa, koja ih tjera na mala područja na kojima nemaju dovoljno hrane, zbog čega dolaze u sukobe s lokalnim stanovništvom. Drugu najveću prijetnju tigrovima predstavljaju krivolov i nezakonita trgovina živim ili mrtvim tigrovima i njihovim dijelovima, upozorio je WWF.

Istraživanje, u koje je bio uključen i WWF-ov nepalski ured, ističe važnost očuvanja i stroge zaštite staništa tigrova, uspostavljanja suradnje s lokalnim zajednicama kako bi im osigurali sigurnu budućnost i proširenje intervencija kojima se osigurava očuvanje tigrova na koridore i staništa izvan postojećih zaštićenih područja.

Mačak Miki je nestao, brat Niki je neutješan: 'Nudimo 500 eura samo da nam se on vrati kući'
Mačak Miki je nestao, brat Niki je neutješan: 'Nudimo 500 eura samo da nam se on vrati kući'

Budućnost nepalskih tigrova na velikim područjima je oduvijek izazovna zbog brojnih prijetnji s kojima se suočavaju, ali posljednja procjena pokazuje koliko su važne mjere očuvanja koje je provodila vlada, kao i organizacije diljem svijeta, uključujući WWF.

- Uspješno ili neuspješno očuvanje ove vrste više je od osiguravanja budućnosti jednoj vrsti - njime se postavlja presedan prema tome kako ćemo promatrati i prioritizirati zdravlje prirode u globalnom razvoju i klimi koja se sve brže mijenja- istaknula je Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije.

U oporavku tigrova mogu pomoći svi stanovnici svijeta pa WWF Adria poziva na simbolično posvajanje te prekrasne životinje, čime se mjesečnom ili jednokratnom donacijom direktno omogućava rad na zaštiti tigrova u svijetu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca