News

Komentari 115

Za 25.000 eura prodaje se avion diktatora Ceausescua

Za 25.000 eura prodaje se avion diktatora Ceausescua

Njegovi motori napravljeni su prema licenci Rolls Roycea. Ceausescu je svjedočio njegovom prvom službenom letu 1982. godine

Predsjednički avion kojeg je koristio rumunjski diktator Nicolaea Ceausescu ide na bubanj.

Rombac 1-11, koji je korišten za službene letove diktatora između 1986. i 1989. ide na aukciju 27. svibnja s početnom cijenom od 25.000 eura (oko 188 tisuća kuna).

Napravljen je u Rumunjskoj prema licenci Britanske zrakoplovne korporacije tijekom 1980-ih i po uzoru na BAC 1-11, 'smatra se draguljem lokalne zrakoplovne industrije', prema Artmarku - aukcijskoj kući odgovornoj za prodaju.

Osim veze s Ceausescuom, zrakoplov s 119 sjedala jedan je od samo devet modela Rombac 1-11 koji su napravljeni prema britanskoj licenci prije 1989. godine.

Drugi model, koji je prethodno koristio bivši predsjednik Ion Iliescu, još jedan kontroverzni vođa Rumunjske, ići će na aukciju istog dana s identičnom početnom cijenom, prenosi CNN.

Rombac 1-11 bio je prvi komercijalni zrakoplov napravljen u Rumunjskoj, čime je Rumunjska bila prva komunistička država nakon Rusije koja je imala proizvodnju zrakoplova. Njegovi motori napravljeni su prema licenci Rolls Roycea. Ceausescu je svjedočio njegovom prvom službenom letu 1982. godine.

Ovaj zrakoplov je danas prava rijetkost i smatra se nacionalnom baštinom, tako da ga kupac neće moći odvesti izvan Rumunjske.

Strijeljali su ga na Božić

Nicolae Ceausescu bio je komunistički diktator odgovoran za smrt najmanje 60 tisuća ljudi. Stvorio je sveprisutan kult ličnosti - sebi je dodijelio titule 'Vođe' i 'Karpatskog genija', a za vrijeme njegove vladavine Rumunjska je bila toliko siromašna da je oko 15.000 Rumunja godišnje umiralo od gladi. 

U posljednjih desetak godina svoje vladavine Ceausescu je uveo gotovo nezamislive mjere štednje koje su se obijale o leđa svim stanovnicima. Trgovine su bile prazne, a do goriva je bilo gotovo nemoguće doći.

Represivni aparat Rumunjske sve je kontrolirao, pa čak i grijanje po kućanstvima. Temperatura u stanovima ili kućama nije smjela, ni u vrijeme najveće zime, prijeći temperaturu od 14 Celzijevih stupnjeva. Sve je to bilo propisano kako bi se smanjila potrošnja deviznih sredstava i izbjegao gospodarski slom.

Iako je narod umirao od siromaštva, Ceausescu i njegova žena Elena, kao i pripadnici užeg vrha komunističke partije, nisu štedjeli. Nekadašnji diktator živio je okružen luksuzom, te je za vrijeme najveće krize izgradio 'Palaču naroda' - svoju rezidenciju optočenu mramorom i zlatom s oko 1100 prostorija, koja je nakon Pentagona najveća zgrada na svijetu.

Ceausescuov režim srušen je nakon serije krvavih događaja u Temišvaru i Bukureštu tijekom prosinca 1989. godine, te su on i njegova žena Elena strijeljani na Božić iste godine. Vojni prijeki sud osudio ih je na smrt po raznim optužbama, od nelegalnog bogaćenja do genocida preko 60 000 ljudi.

AFP/PIXSELL

Najčitaniji članci