Koronavirus: Dječak je umro od posljedice korone | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 71

Za dječaka (10) u Zagrebu nije bilo spasa: U Hrvatskoj 20-ak djece s postcovid simptomom

Za dječaka (10) u Zagrebu nije bilo spasa: U Hrvatskoj 20-ak djece s postcovid simptomom

Dječak (10) preminuo je jučer u Klinici 'Fran Mihaljević'. Dobio je multisistemski upalni sindrom koji se kod neke djece i adolescenata javlja kao pretjerani imunološki odgovor na Covid-19 infekciju

VIDEO

Koronavirusom je od početka epidemije u Hrvatskoj zaraženo više od 21.600 djece do 19 godina, a sve je više djece s postcovid sindromom. Zamjenik ravnateljice Klinike za Infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić rekao je u nedjelju za HTV kako je u Hrvatskoj zabilježno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom.

Dr. Barušić je te podatke iznio u večerašnjem Dnevniku HRT-a, vezano za smrti 10-godišnjeg dječaka, najmlađe žrtve  koronavirusa u Hrvatskoj.

Pogledajte video: Dječak je preminuo od posljedica zaraze koronom

Pokretanje videa...

Video vijesti 01:01

Dobio rijetku komplikaciju

Podsjećamo, dječak (10) jučer je preminuo u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu od posljedica infekcije korona virusom i najmlađa je preminula osoba od posljedica virusa Covid-19 kod nas.

U Zagrebu preminuo dječak (10), najmlađa žrtva korone u RH: 'Nije imao drugih težih bolesti'
U Zagrebu preminuo dječak (10), najmlađa žrtva korone u RH: 'Nije imao drugih težih bolesti'

Dječak je dobio rijetku komplikaciju, multisistemski upalni sindrom koji se kod neke djece i adolescenata javlja kao pretjerani imunološki odgovor na Covid-19 infekciju ili nakon kontakta s Covid pozitivnom osobom.

Dr. Barušić rekao je kako je u Hrvatskoj do sada zabilježeno 20-tak slučajeva s postcovid sindromom.

- Multisistemski inflamatorni sindrom uzrokovan virusom SARS-CoV- 2 javlja se kao posljedica nakon preboljelog Covida kod djece u vremenskom intervalu od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Bolest može biti blagog tijeka, ali i izuzetno teškog stanja. Simptomi su visoka tjelesna temperatura, ali i visoka zahvaćenost drugih organskih sustava - rekao je dr. Barušić.

Oboljela djeca, dodao je, imaju promjenu na sluznici i koži, bolne i uvećane limfne čvorove, ali i smetnje u probavnom traktu. Naglasio je kako je do sada bilo liječeno 16 bolesnika dječje dobi, a trenutno je u Klinici četvero dječjih pacijenata.

Osmero djece u Splitu, dvoje u Rijeci

Osmero djece je zbog tog sindroma hospitalizirano u splitskom KBC-u, potvrdila je pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju KBC-a Split Branka Pulić.  Šestero djece je imalo blažu kliničku sliku, a dvoje je bilo srednje teških. Sva su djeca preboljela covid i bili su asimptomatski, s blagim simptomima. Dvoje djece s tim rijetkim sindromom bilo je i u riječkom KBC-u.

Dr. Kristina Lah Tomulić objašnjava kako se multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) prezentira lošim općim stanjem, šokom i srčanim zatajenjem. Javljaju se često gastrointestinalni simptomi, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljevi te nespecifični osipi na različitim dijelovima tijela. Također i konjuktivitis.  MIS-C može izazvati zatajenje svih organa. 

'I moj sin imao je kobni sindrom kao preminuli dječak, a nijedan simptom zaraze koronom...'
'I moj sin imao je kobni sindrom kao preminuli dječak, a nijedan simptom zaraze koronom...'

Zasad je poznato da počinje naglo, izrazito povišenim temperaturom. U bolnicama pri testiranju dio djece nije više pozitivan na Sars-Cov2, ali u krvi im se dokazuje da imaju antitijela na covid kao pouzdan znak da su ga preboljeli. Dosadašnja istraživanja pokazuju da djeca koja razviju MIS-C u 70 posto slučajeva zahtijevaju skrb na odjelima intenzivne njege.

Liječenje je specifično, daje se kombinacija kortikosteroida da se smiri reakcija imunosustava i imunoglobulin. Kod 10 posto djece koja prebole MIS-C ostaje oštećenje srca. Inače, smrtnost od ovog sindroma kod djece, kako je zabilježeno u literaturi, iznosi oko 1,5 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 71

VIDEO

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...