Obavijesti

News

Komentari 2

Za dodjelu bespovratnih potpora pristigle 202 prijave petrinjskih poduzetnika

Za dodjelu bespovratnih potpora pristigle 202 prijave petrinjskih poduzetnika

Na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj poduzetništva u gradu Petrinju, vrijedan 115 milijuna kuna, pristigle su 202 prijave kojima je zatraženo 160,3 milijuna kuna

VIDEO

Ocjenjivanje projekta bit će završeno u rujnu, priopćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Taj ponovljeni poziv, zatvoren u utorak 28. lipnja 2022., bio je raspisan kako bi se sredstva iz Intervencijskog plana Grada Petrinje koja su ostala neiskorištena za javne projekte grada, a radi više sile, upotrijebila za razvoj poduzetništva u razdoblju do kraja 2023. godine.

Poziv, naglašavaju iz Ministarstva, nije namijenjen obnovi od potresa, već je raspisan u skladu s dugoročnim programom društvene i gospodarske revitalizacije područja i jačanju gospodarske aktivnosti. Također, osim što je početna vrijednost raspoloživih sredstava podignuta s 15 na 115 milijuna kuna, petrinjski poduzetnici natječu se kvalitetom projekata bez obzira na redoslijed zaprimanja projekata, a ne brzinom podnošenja prijave kao što je to bio slučaj s prvim, poništenim pozivom koji se pretvorio u tzv. najbrži prst.

Nakon što su poništili natječaj, za petrinjske poduzetnike dodatnih 100 milijuna kuna
Nakon što su poništili natječaj, za petrinjske poduzetnike dodatnih 100 milijuna kuna

Po riječima ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, ocjenjivanje projekata bit će gotovo u rujnu. Nakon administrativne provjere i provjere prihvatljivosti prijavitelja, projekta i aktivnosti, slijedi ocjena kvalitete i provjera troškova. Vjeruje da će nakon tih koraka, koje provodi SAFU, raspoloživi iznos biti sasvim dovoljan da novac za provedbu projekata dobiju svi oni koji zadovoljavaju uvjete kvalitete.

MRRFEU potom donosi odluke o financiranju, a rok za provedbu projekata bit će 12 mjeseci s olakšanim kriterijima provedbe.

"Znam da nije bilo ni lako ni popularno donijeti odluku o poništenju prvog poziva koji se zbog ogromnog interesa pretvorio u 'najbrži prst', ali jednako tako uvjerena sam da smo donijeli dobru i ispravnu odluku za petrinjske poduzetnike. Zahvaljujem im se i ovom prilikom na razumijevanju koje su pokazali, jako me veseli vidjeti visoku brojku prijavljenih projekata i iznos zatraženih sredstava jer to pokazuje da su poduzetnici motivirani i spremni. Sigurna sam da ćemo ubrzo vidjeti učinke bespovratnih sredstava ne samo na njihovo poslovanje, nego i na društveno okruženje u Petrinji", poručila je Tramišak.

Grad Petrinja ide u obnovu cesta novcem Fonda solidarnosti
Grad Petrinja ide u obnovu cesta novcem Fonda solidarnosti

Podsjetimo, u ožujku 2022. Ministarstvo je poništilo 15,7 milijuna kuna vrijedan poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Razvoj poduzetništva u gradu Petrinju – 2. faza“, raspisan u modalitetu trajnog poziva, a koji se zbog velikog interesa poduzetnika pretvorio u najbrži prst pa su raspoloživa sredstva zatražena u prve dvije sekunde.

Da se nastavilo s pozivom, o projektima koji će se financirati odlučivale bi milisekunde, a raspoloživo bi bilo gotovo 8 puta manje bespovratnih sredstava nego što je to sada slučaj. Tramišak je zatražila potom od Ministarstva financija i Vlade povećanje alokacije u iznosu od 100 milijuna kuna, što je i odobreno na sjednici Vlade u travnju.

Poništenje poziva, povećanje iznosa i promjena modaliteta poziva u privremeno otvoreni omogućili su tako da svi mali i srednji poduzetnici s područja Petrinje, koji se prijave i ispunjavaju kriterije kvalitete, imaju jednak tretman, a ne da financiranje projekata ovisi o milisekundama, zaključuje se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.