News

Komentari 13

'Za ovu mržnju krive su samo institucije, tolerira se nasilje...'

'Za ovu mržnju krive su samo institucije, tolerira se nasilje...'

Ova sramota koju gledamo je samo logičan slijed te kukavičke i opasne politike. Da ne govorim kakvu poruku šaljemo gostima koji se spremaju doći u Hrvatsku, kaže Miletić

IDS je u petak oštro osudio divljaštvo huligana u Zagrebu i zatražio hitnu reakciju nadležnih institucija i najstrože kazne za verbalno nasilje i poticanje na mržnju, vezano za navijački transparent i poziv na etničko nasilje, ocijenivši da su ovakvi prizori sramota za cijelu Hrvatsku.

Zagrebačka policija privela je ranije danas četiri osobe koje povezuje s izvješavanjem transparenta s natpisom kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad 'srpskim ženama i djecom'. Policija je u petak izvijestila kako privedene povezuje s transparentom s govorom mržnje dan ranije u zagrebačkom naselju Kustošiji

Reagirajući na taj događaj predsjednik IDS-a Boris Miletić priopćio je popodne da "ogroman dio odgovornosti za ovakve morbidne i opasne incidente snose državne institucije koje su ignoriranjem i relativizacijom povijesnih činjenica stvorile izopačenu atmosferu u kojoj je pozivanje na zločin 'cool' “.

Ustvrdivši kako su eskalacija ekstremizma i mržnje logična posljedica 'sustavne politike toleriranja nasilja i dodvoravanja radikalima', Miletić je naveo da ukoliko se ne bude kažnjeno takvo ponašanje, mladima se šalje poruka kako je to prihvatljivo.

- Ova sramota koju gledamo je samo logičan slijed te kukavičke i opasne politike. Da ne govorim kakvu poruku šaljemo gostima koji se spremaju doći u Hrvatsku - poručio je predsjednik IDS-a.

Oglasila se i Nova ljevica

Iz Nove ljevice u petak su priopćili kako očekuju i kaznenu i političku odgovornost za bezumni čin poziva na silovanje žena i djece na transparentu koji je, uz HOS-ove zastave, nosila grupa mladih. 

- Kada se u Hrvatskoj ne poštuje Ustav niti odluke Ustavnoga suda i kada se svjesno i uporno radi na falsificiranju povijesti i normalizaciji ustaštva i ustaškog pozdrava - ne treba nas čuditi bezumni čin pozivanja na silovanje žena i djece na transparentu koji se, uz HOS-ove zastave, pojavio u Kustošijanskoj ulici, a nosi ih grupa mladih ljudi, očito Dinamovih navijača - stoji u priopćenju.

Iz Nove ljevice ocijenili su da je "HDZ svojom neodlučnošću, kalkuliranjem i toleriranjem i pozdrava ZDS, kao i neprocesuiranjem rušitelja i skrnavitelja oko 3.000 spomen-obilježja NOB-u poslao jasnu poruku - antifašizam 'na van', ekstremizam i nasilje 'za po doma'".

 - HDZ je najzaslužniji za revidiranje povijesti i toleriranje zločina NDH, a imao je obavezu braniti ustavne vrednote, kao i dužnost i moć zaustaviti bujanje neofašističkih pojava - smatraju u Novoj ljevici.

 Smatraju i da Škorin Domovinski pokret, a ni Most nema 'nevinije ruke' jer se, kako dodaju, "takmiče s HDZ-om u promicanju poželjnih 'nijansi crne' ne bi li privukli birače".

- Uz politiku koja građanima, a posebice mladima, ne nudi ekonomske i socijalne programe koji bi nas vodili u budućnost – jer desnica nikakve ideje za progres očito nema - ostaje tek borba za goru prošlost – uz ušato U i čekanje da se Crkva ogradi od upisivanja križa u njega - ustvrdili su iz Nove ljevice i pitaju hoće li država znati odgovoriti na prijetnje prema drugima i drukčijima, na rastući fašizam i rasizam u našoj domovini ili ćemo, pitaju, zbog nedjelovanja države pasti na samo dno dna Europske unije, zajednice utemeljene na vrijednostima antifašizma, multinacionalnosti i plurikulturalnosti i multikonfesionalnosti.

- Hoće li predsjedniku Vlade i karijernom diplomatu Plenkoviću ikada postati jasno da zbog ovakvih slučajeva postajemo sve više, kao i po svemu drugome iz dana u dan – Europske unije najgori član, ili će nas i dalje zavaravati komisijama koje ne rješavaju, nego produbljuju probleme hrvatskog društva - pitaju iz Nove ljevice u priopćenju.

Policijska uprava zagrebačka ranije danas je također priopćila kako su u četvrtak u večernjim satima zaprimili dojavu o narušavanju javnog reda i mira u Kustošijanskoj ulici, pa su odmah na mjesto događaja uputili policajce koji tamo nisu zatekli niti neposredno svjedočili ponašanju vezano za dojavu o remećenju javnog reda i mira.

No, ističu, poduzeli su radnje kako bi započeli kriminalističko istraživanje.

- S obzirom na naknadno objavljenu fotografiju na pojedinim društvenim mrežama, u to kriminalističko istraživanje bit će uključeno i utvrđivanje okolnosti njenog nastanka - kažu u policiji. Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji drže natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U'.