Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
146 komentara

Zabranjena i zastava HOS-a: U Austriji možete ići iza rešetaka

Počasni bleiburški vod održao je konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o održavanju ovogodišnje središnje komemoracije u Bleiburgu 18. svibnja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
146 komentara

Žalit ćemo se zbog promjene režima održavanja komemoracije, najavio je danas na konferenciji za novinare Počasni bleiburški vod.

- Što se tiče same organizacije i događanja, mi smo odlučili da će režim komemoracije organizirati kao i proteklih godina, u skladu s austrijskim crkvenim propisima. Iako bismo mogli doći sa zastavama i transparentima, odlučili smo doći samo s crkvenim obilježjima - rekao je Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda.

Zagreb: Konferencija za medije Počasnog bleiburškog voda (PVB) | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poručio je svima koji dolaze na komemoraciju da se pridržavaju austrijskih zakona i pravila jer će policija rigorozno intervenirati, prenosi Dnevnik.hr.

ODLUKA AUSTRIJSKE POLICIJE Ipak popustili: Komemoracija na Bleiburgu može se održati

Podsjetio je kako je prošle godine bilo šestero uhićenih zbog ustaških obilježja te da su proveli po nekoliko mjeseci u austrijskim zatvorima.

- Dozvoljeno je samo crkveno obilježje i službena hrvatska zastava. Samim time, bilo koje drukčije zastave, poput vojničkih zastava (time i HOS-a) zabranjene. 

Zagreb: Konferencija za medije Počasnog bleiburškog voda (PVB) | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks kazao je da je utvrđeno da se komemoracije odvijaju 'u skladu s propisima, dostojanstveno, u skladu sa onim što zahtijevaju žrtve rata'.

- Usijanih, ludih glava ima i bilo ih je. Mjere predostrožnosti će biti poduzete da se oni onemoguće i u suradnji s austrijskom policijom, tako da provokatori ne dođu do izražaja kako austrijska policija ne bi imala povoda za prekid komemoracije - rekao je Šeks.

Koruška policija je za N1 Televiziju rekla da  postoji mogućnost da korištenje zabranjenih simbola dovede do otkazivanja i zabrane komemoracije. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message