Obavijesti

News

Komentari 2

Zagreb o hostelu u kojem živi više od 100 ljudi: 'Nalog za mobilizaciju i dalje je na snazi'

Zagreb o hostelu u kojem živi više od 100 ljudi: 'Nalog za mobilizaciju i dalje je na snazi'

Uprava hostela je sinoć na ulaz zalijepila obavijest kojom obavještava stanovnike da ta odluka stupa na snagu 1. prosinca 2023

VIDEO

Zagrepčanima čije su kuće i stanovi stradali u potresu iz resornog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, došla je obavijest kako moraju iseliti iz hostela Arena.

Uprava hostela je sinoć na ulaz zalijepila obavijest kojom obavještava stanovnike da ta odluka stupa na snagu 1. prosinca 2023.

Nakon izjave državnog tajnika u resornom ministarstvu, Domagoja Orlića, za N1, gdje je naglasio da je briga o 67 od 146 stanara u hostelu u nadležnosti lokalne samouprave, posebno Grada Zagreba, i nadležnih socijalnih ustanova ako postoje socijalni kriteriji za takav smještaj. Grad Zagreb se sada oglasio u vezi s cijelom situacijom.

Hrvatica usred razornih potresa na Islandu: Ovo je strava, imali smo tri sata da se evakuiramo
Hrvatica usred razornih potresa na Islandu: Ovo je strava, imali smo tri sata da se evakuiramo

“U skladu sa zakonom, Grad Zagreb nadležan je za obnovu javnih zgrada u svom vlasništvu, dok je država nadležna za obnovu privatnih kuća i višestambenih zgrada. Sukladno tomu, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova izdalo je u rujnu 2020. Nalog za mobilizaciju Hostela Arena temeljem Zaključka Vlade RH iz kolovoza 2020. godine, a Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je donijelo odluku da se privremeno smješteni u Studentskom domu „Cvjetno naselje“ premjeste u Hostel Arena te je utvrdilo popis osoba koje imaju pravo na stambeno zbrinjavanje.

Nalog za mobilizaciju Hostela Arena je još uvijek na snazi, a Podružnica Vladimir Nazor koja upravlja Hostelom Arena i koja je vlasništvo Grada Zagreba za cijelo to vrijeme pruža uslugu smještaja spomenutoj kategoriji isključivo temeljem popisa koji se redovito i po potrebi dostavlja od strane Ministarstva. U međuvremenu, dio stradalnika od potresa čije su nekretnine obnovljene su napustili Hostel Arena, a odjavljuju se isključivo temeljem pisanog očitovanja Ministarstva koje utvrđuje status stanja njihovih nekretnina kao i prava na smještaj te ima uvid u isto.

U kriznim situacijama uloga Grada Zagreba je da stavi na raspolaganje potencijalne nekretnine (u vlasništvu Grada ZG i ZGH) koje mogu poslužiti za specifičnu potrebu, dok nalog za mobilizaciju daje Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH koji, uz ostala relevantna državna tijela, isključivo određuje tko ima pravo i do kada koristiti privremeni smještaj, dok Podružnica Vladimir Nazor ima obvezu pružiti kvalitetan smještaj i kompletno dogovorenu uslugu za vrijeme trajanja mobilizacije odnosno potrebe za kriznim smještajem.

Iš'o snimat štetu od potresa, al' u resort! Uhićeni dekan hvalio se ženi da je maznuo dnevnice
Iš'o snimat štetu od potresa, al' u resort! Uhićeni dekan hvalio se ženi da je maznuo dnevnice

Po istom ključu Grad Zagreb je nominirao lokacije Podružnice Vladimir Nazor za slične krizne situacije kao što je primjerice pandemija koronavirusa kada je za potrebe karantene oboljelih od covid-19 na određeni period bio mobiliziran Hotel Tomislavov dom na Sljemenu, nakon čega je mobilizacija do proglašenja kraja pandemije premještena u Grad mladih. Također, za potrebe smještaja raseljenih osoba iz ratom pogođene Ukrajine, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH mobiliziralo je slobodne smještajne kapacitete u Gradu mladih gdje se raseljene osobe nalaze i danas i u slučaju kojem također pravo na njihov smještaj utvrđuje Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

U hostelu Arena trenutno je smješteno 146 osoba koje čekaju na obnovu privatnih zgrada putem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a Hostel je do danas napustilo njih 51.

Što se tiče Grada Zagreba, Gradska skupština Grada Zagreba je 7. svibnja 2020. izmjenama i dopunama Odluke o najmu stanova omogućila dodjelu stana na privremeno korištenje onim vlasnicima i najmoprimcima čiji su stambeni prostori (stanovi/kuće) nakon potresa utvrđeni neuporabljivim ukoliko se nalaze u teškom socijalno-zdravstvenom položaju, dakle ukoliko se zbog bolesti nalaze u trajnom tretmanu centra za socijalu skrb kao primatelji osobnih invalidnina ili doplatka za pomoć i njegu u punom opsegu. Temeljem navedene izmjene Grad Zagreb je stambeno zbrinuo 24 građana/obitelji, od kojih se i danas koriste 23 stana dok je jedan vraćen u posjed Gradu Zagrebu.

Zagrepčani koji su bez doma ostali u potresu morat će iselit iz hostela: 'Nema sredstava?'
Zagrepčani koji su bez doma ostali u potresu morat će iselit iz hostela: 'Nema sredstava?'

Uz to, temeljem Zaključka o privremenom stambenom zbrinjavanju građana Grada Zagreba pogođenih potresima 22. ožujka 2020. i 29. prosinca 2020. kojega je 26. 8. 2021. donijela Gradska skupština Grada Zagreba objavljen je Javni poziv za privremeno stambeno zbrinjavanje građana Grada Zagreba pogođenih potresima čiji su stambeni prostori utvrđeni neupravljivim odnosno privremeno neuporabljivim. Na Javni poziv se prijavilo 56 građana/obitelji, a za njih 25 utvrđeno je da ispunjavanju uvjete sukladno Zaključku. 25 građana/obitelji je stambeno zbrinuto, od kojih je još uvijek u korištenju 15 gradskih stanova dok je 10 stanova vraćeno u posjed Grada Zagreba.

Zaključkom o privremenom stambenom zbrinjavanju, što ga je Gradska skupština Grada Zagreba donijela u kolovozu 2021., određeni su uvjeti za ostvarivanje prava na privremeno stambeno zbrinjavanje i to su:

VIDEO Potresne scene iz bolnice u Gazi. U opasnosti novorođena djeca. Doktor: Prijeti katastrofa
VIDEO Potresne scene iz bolnice u Gazi. U opasnosti novorođena djeca. Doktor: Prijeti katastrofa

– da su vlasnik stana/kuće odnosno srodnik vlasnika i zaštićeni najmoprimac i članovi njihovih obitelji u vrijeme potresa 22. ožujka ili 29. prosinca 2020. stanovali u stanu/kući i imali prijavljeno prebivalište na adresi stana/kuće

da je mišljenjem ovlaštenih stručnjaka za brzu procjenu oštećenja kuća ili stan utvrđena neuporabljivom ili privremeno neuporabljivom za stanovanje (oznake N1, N2, PN1 i PN2)

– da ukupna prosječna mjesečna primanja u 2020. godini po članu obitelji – kućanstva ne prelaze 50% prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Gradu Zagrebu u 2020. godini

– da na području Republike Hrvatske nemaju u vlasništvu nekretninu stambene namjene podobnu za stanovanje.

Građanima koji ne ostvaruju pravo na obnovu, a starije su životne dobi, bolesni i nemoćni ili su korisnici prava unutar sustava socijalne skrbi osigurat će se adekvatan smještaj sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi u suradnji s državnim Hrvatskim zavodom za socijalni rad, a što podrazumijeva smještaj u dom za starije osobe, udomiteljsku obitelj ili drugi odgovarajući smještaj”, priopćili su iz Grada za N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu