Obavijesti

News

Komentari 46

Zakazali su. Djeca su prije šest mjeseci morala doći iz Zambije, hrvatske vlasti nisu ih zaštitile

Zakazali su. Djeca su prije šest mjeseci morala doći iz Zambije, hrvatske vlasti nisu ih zaštitile

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman samo je ponavljao da ne mogu doći do djece

VIDEO

Djeca su hrvatski državljani, da oni su hrvatski državljani, imaju sve hrvatske dokumente, to je više puta ponavljao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. A sjetimo se što je isti ministar poduzeo za svoje maloljetne državljane koji su šest mjeseci proveli u drugoj državi, iz koje čak nisu ni posvojeni. Ništa, baš ništa. Ministar vanjskih poslova nije uspio osigurati da se djecu preda hrvatskoj diplomaciji i da ih dovede u našu zemlju kao što je trebalo biti.

'Ovo je alibi zakon kojim se vladajući pokušavaju oprati za propuste u slučaju Zambija'
'Ovo je alibi zakon kojim se vladajući pokušavaju oprati za propuste u slučaju Zambija'

Nakon današnje odluke sutkinje da oslobodi Hrvate optužbi i da im se djeca trebaju predati, zambijske imigracijske vlasti to nisu učinile. Odmah smo kontaktirali Andreju Metelko-Zgombić, državnu tajnicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova zaduženu za taj slučaj, ona je pročitala poruke, no nije nam odgovorila. Kao ni na prethodne. 

storyeditor/2023-02-06/zambija11.jpg

Brigu o djeci trebao je preuzeti hrvatski CZSS

Profesorica na Katedri za Ustavno pravo Sanja Barić u razgovoru za 24sata istaknula je da su djeca, kao hrvatski državljani, morala odmah nakon uhićenja njihovih posvojitelja biti predana hrvatskim vlastima s obzirom na to da su hrvatski državljani. Istaknula je da hrvatsko državljanstvo ne može osporiti druga država, nego isto može preispitati isključivo država koja je izdala djeci državljanstvo, a to je kao što znamo - Hrvatska.

Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi

No ne samo da Ministarstvo vanjskih poslova nije uspjelo dovesti djecu u Hrvatsku, gdje je brigu o njima trebao preuzeti hrvatski Centar za socijalnu skrb, nego je Ministarstvo vanjskih poslova na jedan od mnogobrojnih novinarskih upita koje smo im slali - samo odgovorilo kako nisu uspjeli vidjeti djecu ni doći do njih te se uvjeriti u kakvim uvjetima borave.

Ministarstva se izvlače

Naime, nije moguće imati dvojno državljanstvo i Hrvatske i DR Konga. S obzirom na to da su djeca, kako smo naveli, isključivo hrvatski državljani, posve je nejasno zašto su nakon uhićenja njihovih posvojitelja u Zambiji predani u nadležnost zambijskog odjela socijalne skrbi, pod čijim su nadzorom već šest mjeseci.

Pitali smo Ministarstvo pravosuđa jesu li zatražili od Zambije da Hrvatska preuzmu djecu, a odgovor nismo dobili pa ni ne znamo što su i jesu li uopće što poduzimali vezano za djecu. Upite smo tijekom ovog mukotrpnog sudskog procesa u Zambiji redovito slali i ostalim ministarstvima. Tako smo pitali i Ministarstvo socijalne politike i obitelji što oni poduzimaju vezano za djecu jer se mjesecima nije znalo što je s njima, ali ministarstvo nas je preusmjerilo na gore navedeno Ministarstvo vanjskih poslova. Naveli su kako su oni zaduženi za naše državljane u drugim zemljama, ali Ministarstvo vanjskih poslova, kao što smo rekli, nije nam se oglasilo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...