Obavijesti

News

Komentari 298

König poručila Đ. Sumrak: Baš bih da se vi brinete za mene!

König poručila Đ. Sumrak: Baš bih da se vi brinete za mene!
10

Šime Lučin rekao je kako poznaje gay parove koji imaju djecu te žive u 'ilegali'. Razočaran je jer se uz ovako dobar Zakon trebao napraviti mali iskorak naprijed

VIDEO

Saborska sjednica u četvrtak počela je stankom koju je zatražio Boro Grubišić (HDSSB) i to zbog poplava.

- Zbog ljudi koji su ugroženi, zbog vapaja koji dolaze iz tog područja, molim stanku - rekao je Grubišić. Pridružili su se i Laburisti i HDZ-ovci.

Grubišić je naglasio kako je šteta od poplava u 20 godina Hrvatske dosegla 30 milijardi kuna, da Hrvatske vode za nasipe izdvajaju više od 700 milijuna kuna te da je problem u javnoj nabavi.

'U dvorištu Hrvatskih voda je ergela skupih auta'

- Pogledamo li dvorište Hrvatskih voda, vidjet ćemo ergelu skupih i najskupljih automobila, pogledamo li proračun Hrvatskih voda, vidjet ćemo izdvajanje za edukaciju od 100 tisuća eura za pola prošle godine. Vidjet ćemo da se novac od vodnih naknada i od naknade za oborinske vode koriste u sasvim druge svrhe - rekao je Grubišić, koji je zajedno s Laburistom Brankom Vukšićem kritizirao Milanovićevu izjavu da bi bilo najbolje iseliti ljude s poplavljenih područja.

- Da se godinama ulagalo u održavanje korita, održavanje nasipa, danas sasvim sigurno ne bismo o ovome govorili ili bi te štete bile daleko manje - rekao je Vukšić.

Zastupnici su solidarni sa žrtvama poplava

Ivan Šuker (HDZ) podsjetio je kako je Vlada nakon poplava 2010. godine donijela određene zaključke.

- Kad bi netko išao analizirati te zaključke, vidjeli bi da institucije, koje su trebale, te zaključke nisu provele ni deset posto - rekao je Šuker.

Predsjedavajući Josip Leko na kraju je poručio da su i svi drugi zastupnici solidarni i osjetljivi s ljudima na poplavljenim područjima.

- Ovo bi trebalo označiti kao zastupničko pitanje klubova zastupnika pa da dobijemo neku informaciju, efekt od nadležnih tijela i institucija - rekao je.

'Ne zanima nas tko s kim hoda, tko se s kim seksa'

Nakon toga krenulo je prvo čitanje Zakona o životnom partnerstvu istospolnih partnera na koje je primjedbe imao zastupnik Dujomir Marasović (HDZ).

- Ljudi, homoseksualaca ima jednako u svim strankama, u svim religijama i svim državama svijeta. Apsolutno me se ne tiče tko s kim hoda po Zrinjevcu, tko se s kime seksa i na koji način. Mene interesira samo zaštita treće osobe u ovom slučaju, djeteta - poručio je Marasović te dodao da nije točna tvrdnja Arsena Bauka da nema posvajanja djeteta.

- Vi na mala vrata omogućavate posvajanje djeteta - rekao je.

Šimunović: Ovo je nasilje nad demokracijom

Bauk je odgovorio da se ovim zakonom ne predviđa posvajanje ni na mala vrata ni kroz ključanicu, kroz prozor, dimnjak ili na bilo koji drugi način.

Ivan Šimunović (HSP AS) smatra da prijedlog zakona izigrava volju Hrvata i Hrvatica izraženu lani na referendumu.

- Ovo je nasilje nad demokracijom i nad voljom naroda - rekao je.

'Riječ homofob treba uvrstiti u krivično zakonodavstvo'

Marasović je također od ministra tražio da riječ homofob uvrsti u krivično zakonodavstvo u smislu krivičnog djela.

- Nitko nema pravo kardinala Bozanića birati homofobom godine. To su fašističke retorike. To su siledžijske retorike. Homofob je psihijatrijska kategorija. Nitko nema pravo birati luđaka godine, a da za to ne bude sankcioniran - rekao je Marasović.

Sobol: Istospolne zajednice postoje, one su naša realnost

Gordana Sobol (SDP) istaknula je kako ovaj zakon zapravo uređuje već postojeće stanje.

- Životne zajednice istospolnih partnera u našem društvu postoje. Egzistiraju. One su naša realnost, a realnost je da u njima žive i njihova djeca. Radi dobrobiti svih članova takve zajednice, a posebno djece, potrebno je urediti odnos između roditelja, djece i životnih partnera, koji nisu roditelji, a žive zajedno i brinu za tu djecu - rekla je Sobol. Silna zabrinutost za djecu iz ovakvih obitelji, smatra, duboko je ukorijenjena u predrasudama i stereotipima o LGBT osobama. Dodala je da ne pravi razliku između braka, izvanbračne zajednice i istospolne zajednice.

- Mi kao socijaldemokrati u svojim programima ističemo da su za nas bračna, izvanbračna ili istospolna zajednica jednake - rekla je Sobol. Na to se nadovezao njezin stranački kolega Šime Lučin.

Lučin: Znam gay parove koji imaju djecu

- Znam gay parove koji imaju djecu, normalno žive u 'ilegali'. Prema tome, malo sam razočaran. Uz ovako dobar zakon trebao je biti napravljen još jedan mali iskorak naprijed, Trebalo je ovim zakonom dopustiti i posvajanje djece, jer bi tako doveli u potpunu jednakost - rekao je Lučin te dodao kako više nije vrijeme da se sfera ljudskih prava realizira u ratama.

'Osoba postaje neplodna u trenutku kad se nalazi u vezi koja ni ne može biti plodna'

Zastupnici su se dotakli i trgovine djecom, što ministar Arsen Bauk smatra najneodgovornijim od svih prigovora upućenih zakonu.

- Temelji se na ozbiljnoj predrasudi prema gay osobama. Treba primijetiti kako je mogućnost odlaska u siromašnije države radi kupovine 'djece' putem surogat majčinstva odavno dostupna onima koji žele imati djecu, a to ne mogu ostvariti biološkim putem ili posvojenjem - rekao je Bauk. Dražen Đurović (HDSSB) potom je upozorio kako postoji nerazumijevanje pojma neplodnosti.

- Problem neplodnosti dosad nikad nije bio prepoznat kao problem osobe. Neplodna osoba nastaje forsiranjem ideologije koju vi ovdje predstavljate. Postoji problem neplodnog para. Dakle, par je mogao biti neplodan, ne osoba. Osoba postaje neplodna u trenutku kad se nalazi u vezi koja ni ne može biti plodna - smatra Đurović.

Đurović Bauku: Prihvaćam vaš poziv na kavu

Na raspravi o Zakonu o životnom partnerstvu rodile su se i simpatije. Ministar Arsen Bauk osvrnuo se na Đurovića, koji je ministra pozvao na razgovor. Tema je bila surogat roditeljstvo.

- Moram reći da prihvaćam poziv. Recite gdje i kad. Ne mora biti u javnosti. Sve ćemo razjasniti - u čemu se slažemo, u čemu se ne slažemo, jer uvijek treba razgovarati - rekao je Bauk. Uskoro je stigao i Đurovićev odgovor na njegov poziv.

- Vi ste meni simpatični. To i znate. Tako da rado prihvaćam vaš poziv na kavu - rekao je Đurović i izazvao smijeh kod kolege zastupnika. Bauk je na kraju ustanovio da se oko teme surogat roditeljstva čak i slažu.

- Ne zato što ste mi simpatični nego zato što ste rekli nešto što i ja govorim. Ako imamo dva muškarca od kojih jedan ima svoje dijete, onda oni sigurno nemaju problem neplodnosti, jer da imaju ovaj jedan ne bi imao svoje dijete. Za to ne treba završiti tečaj iz logike - rekao je Bauk te istaknuo kako se zakonom regulira mogućnost imenovanja partnera skrbnikom.

- Evo, a što se tiče simpatija, hvala još jednom - rekao je.

"Ljubav je ljubav, bez obzira vole li se Željko i Josip"

- Ljubav je ljubav, bez obzira vole li se Željko i Josip, bez obzira vole li se Sonja i Đurđica, bez obzira vole li se Sonja i Zvonko - rekla je Sonja König u ime Kluba zastupnika HNS-a. 

Pritom je gledala prema klupama HDZ-a u kojima je sjedila i Đurđica Sumrak.

König je potom upozorila kako u Hrvatskoj Sonja ne može naslijediti Đurđičin stan iako su cijeli život provele zajedno, dijeleći dobro i zlo.

- U slučaju Đurđičine bolesti Sonja ne može koristiti bolovanje ili odlučivati o Đurđičinom ili Jadrankinom terapijskom postupku - rekla je König i dalje gledajući prema Sumrak, ali i Jadranki Kosor. 

Uskoro se javila Sumrak, koja je upozorila zašto smatra da je ovaj zakon diskriminatoran.

- Jer postoje dvije osobe, dvije prijateljice i Sonja, ako se jednog dana dogodi da se moj sin oženi, ode i ostavi me, a vaše dijete isto ostavi vas, pa mi ćemo se jedna za drugu brinuti. A to ne znači da smo istospolne osobe. Međutim, ne možemo sklopiti ovakav zakon. Ne možemo napraviti ništa osim što možemo otići kod javnog bilježnika i jedna drugoj prepisati svoju imovinu. Ja sam starija od vas pa pretpostavljam da ćete vi naslijediti moju - zaključila je Sumrak.

- Da, kolegice Đurđice, stvarno, ako bih voljela da se netko brine za mene, to ste svakako vi, poručila je HDZ-ovoj zastupnici - odgovorila je König.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 298
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...