News

Komentari 31

Zamotao djevojku u tepih i ostavio je pred zgradom: Žele ispitati i brata optuženog

Zamotao djevojku u tepih i ostavio je pred zgradom: Žele ispitati i brata optuženog

Radoja Rožeka (31) terete da je maloljetnici (16) od 25. siječnja do 14. veljače 2020. omogućio drogiranje u stanu u kojem je boravio, a na Valentinovo, smatra tužiteljstvo, ju je ugušio

Radoju Rožeku (31), optuženom da je u veljači 2020. 16-godišnjakinji dao drogu, ugušio ju jastukom te njezino tijelo zamotao u tepih i izbacio ispred zgrade u zagrebačkom Sopotu, psihijatrijska vještakinja Sandra Vuk Pisk postavila je dvije dijagnoze.
Temeljem podataka u sudskog spisu kao i obavljenog razgovora zaključila je da je kod njega prisutan poremećaj ličnosti miješanog tipa, emocionalno nestabilne ličnosti i disocijalnog poremećaja. Osim toga, svrstala ga je u skupinu teških ovisnika o psihoaktivnim tvarima budući da je s drogom počeo eksperimentirati s 13 godina te je dugogodišnji ovisnik bez dužih perioda apstinencije.

- Emocionalno nestabilne ličnosti karakterizirane su impulzivnošću, slabom tolerancijom na frustracije, teškoćama u socijalnoj interakciji te emocionalnom labilnošću. Disocijalni poremećaj karakteriziran je manjkavom kontrolom, impulzivnošću, zanemarivanjem prava drugih, manipulativnošću, a primjetna je i odsutnost empatije za druge. Tijekom intervjua  dobiva se dojam potrebe prikazivanja sebe u što pozitivnijem svjetlu - kazala je, između ostalog, vještakinja u utorak na Županijskom sudu u Velikoj Gorici. 

Zaključak da Rožek ima ozbiljnih problema u kontroli svog ponašanja, izvela je, uz razgovor i ostale podatke u spisu, i iz činjenice da je dotad evidentiran za 60 kaznenih djela i 16 prekršaja.

Prema vlastitom kazivanju, psihoaktivne tvari je počeo konzumirati već u 3. razredu, a prije 20-te godine počeo je s heroinom. Tijekom odrastanja i školovanja prezentirao je agresivno ponašanje u odnosu na druge, a u obitelji je trpio nasilje zbog čega je stekao takav obrazac ponašanja. 

S obzirom da kod Rožeka zbog dugotrajne ovisnosti i dalje postoji opasnost od ponavljanja kaznenih djela, vještakinja je preporučila da mu se, u slučaju osuđujuće presude, izrekne i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti. Smatra i da je Rožek tempore criminis (u vrijeme počinjenja djela) bio smanjeno ubrojiv.

Tužiteljica je zatražila da se od Policijske uprave zagrebačke pribavi adresa stanovanja i broj telefona Rožekova polubrata Ivice B., kao i da se pribave podaci teleoperatera za broj mobitela koji je svjedok koristio u vrijeme ubojstva. 

Tražila je i da se od karlovačke policije pribavi službena bilješka vezan uz dolazak svjedoka Zorana F. kako bi se utvrdilo je li doista bio izvan Zagreba u inkriminirano vrijeme.

Sud će u nastavku postupka na raspravu pozvati Ivicu B., Rožekova polubrata, za kojega je svjedokinja Katarina J. rekla da je kobne večeri bio u stanu. 

Podsjetimo, Rožeka velikogoričko tužiteljstvo tereti da je od 25. siječnja do 14. veljače 2020. u stanu u zagrebačkom Sopotu gdje je neprijavljeno boravio, dopustio tinejdžerici da boravi s njime. Iako je znao njezinu dob, ostavio joj je na dostupnom mjestu svoju metadonsku terapiju, a u više navrata joj je i sam davao marihuanu i amfetamine. Na Valentinovo oko 20 sati, navodi se u optužnici, s ciljem da usmrti 16-godišnjakinju, uzeo je jastuk te joj prekrio lice dok se nije prestala opirati. Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti gušenja. Kako bi se riješio njezina tijela, zamotao ga je u tepih i odnio do podruma susjedne zgrade, gdje je i pronađeno. Optužen je za ubojstvo i za omogućavanje trošenja droga. Tvrdi da nije kriv.

Nakon pronalaska tijela 16-godišnjakinje razgovarali smo s bakom ubijene. Obitelj je bila ogorčena jer su, rekla nam je, njezini roditelji dan ranije išli na policiju tražiti pomoć. Već sljedećeg dana našli su je mrtvu.

Roditelji su, rekla nam je tad baka, imali neka saznanja gdje bi se njihova kći mogla nalaziti te su te informacije dali policiji.

- Ništa nisu napravili, nisu ih ni saslušali - ispričala je.

Najčitaniji članci