Obavijesti

News

Komentari 0

Započela je uzbudljiva nova sezona Škole budućnosti: U Belom Manastiru roboti plešu

Započela je uzbudljiva  nova sezona Škole budućnosti: U Belom Manastiru roboti plešu
3

U velikom edukativnom projektu tvrtki Stemi, Infobip i A1, sudjelovat će više od 4000 učenika i 400 nastavnika u cijeloj Hrvatskoj

VIDEO

U STEMwave - Školi budućnosti sudjelujemo od samog početka, od 2020/2021. I ove godine odlučili smo se za program Robotika i automatizirani sustavi. Lani smo uspješno pripremili svoj heksapod (robot sa šest nogu) za plesno natjecanje na završnoj priredbi. Prvo smo ga sastavili i kalibrirali, a onda su učenici započeli s razvojem mobilnih aplikacija, kaže nam Olivera Stojaković, nastavnica elektrotehničke skupine predmeta i računalstva u Prvoj srednjoj školi Beli Manastir.

Stigla je nova Škola budućnosti: Radit ćemo robote za Mars
Stigla je nova Škola budućnosti: Radit ćemo robote za Mars

Robotika, AI, programiranje

Njihov tim jedan je od mnogih diljem Hrvatske koji već započinje s ovogodišnjom sezonom Škole budućnosti, edukacijskog projekta koji u školama provodi naša informatička tvrtka STEMI u suradnji s Infobipom i A1. Svake godine uključuje se sve više učenika, lani ih je bilo više od 4000, zajedno s više od 400 nastavnika, a u projektu se bave robotikom, umjetnom inteligencijom, programiranjem kroz kreativan rad i zabavu.

- Koristili su MIT App Inventor, besplatan alat za vizualno programiranje mobilnih aplikacija. Nakon testiranja njihovih pokreta, ponosno su prošetali školskim hodnicima s heksapodima - kažu nam učenici u Belom Manastiru.

Njihova nastavnica dodaje kako su učili o programiranju mikroupravljača. Iako nisu osvojili nagradu prošle godine, ove godine su sigurni impresionirati žiri i publiku svojim nastupom.

Sve veća podrška projektu

- Odlučili smo unaprijediti našu strategiju za plesno natjecanje. Fokusirat ćemo se na detaljniju analizu pokreta i ritma kako bismo stvorili nešto zaista odlično. Naravno, naša predanost i strast prema robotici nadilaze samo osvajanje nagrada, a radost stvaranja i inoviranja je ono što nas pokreće - kaže nam profesorica Stojaković.

Fokus učenika u četvrtoj sezoni je na pripremi Hexapod robota za ekspediciju na Mars, izradi igara i chatbotova korištenjem umjetne inteligencije te na proširenoj stvarnosti. Kroz te projekte učenici će se susresti s najaktualnijim temama današnjice, poput sigurnosti na internetu i ravnopravnosti spolova. Uz tvrtke koje kontinuirano podržavaju projekt, ove godine priključila se zaklada udruge Association of Croatian American Professionals (ACAP).

Bolje uče, kritički razmišljaju...

- Vrijednost sudjelovanja u ovom projektu je promicanje personaliziranog učenja, tj. prilagođavanje nastave i sadržaja individualnim potrebama i interesima učenika. Kroz upotrebu tehnologije i različitih pristupa poučavanju, učenici imaju više autonomije i mogućnosti da prate vlastiti tempo učenja što rezultira većom motivacijom i boljim rezultatima učenja. Potiče se i integracija različitih predmeta, povezivanje znanja iz različitih područja i razvoj šireg razumijevanja. Naglasak je na razvoju ključnih vještina potrebnih za uspjeh u 21. stoljeću. To uključuje vještine kritičkog razmišljanja, kreativnosti, komunikacije, suradnje, tehnološke pismenosti, rješavanja problema i samostalnog učenja - ističe nastavnica informatike Olivera Stojaković.

Dan inovacija: Pas robot, dronovi i proširena stvarnost oduševili učenike i odrasle
Dan inovacija: Pas robot, dronovi i proširena stvarnost oduševili učenike i odrasle

Najuzbudljiviji dio slijedi na godišnjoj konferenciji “Inovation Day” u Infobipovu kampusu, gdje se okupljaju škole i tehnološke tvrtke, ali i mnogobrojna publika. Plan projekta je upoznati mlade s novim tehnologijama i pomoći im da se snađu na tržištu rada, kažu organizatori. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C