News

Komentari 41

Započelo je brzo testiranje kod obiteljskih liječnika: 'Neki još uvijek nisu ni dobili testove...'

Započelo je brzo testiranje kod obiteljskih liječnika: 'Neki još uvijek nisu ni dobili testove...'

Obiteljski liječnici i ranije su testirali brzim antigenskim testovima, ali to je bilo tek povremeno testiranje, sporadični slučajevi. Ovo što se sada najavljuje je nalet i atak na naše ordinacije, rekla je Jadranka Karuza

U Hrvatskoj danas započinje brzo antigensko testiranje na koronavirus u većem dijelu ordinacija primarne zdravstvene zaštite unatoč izraženom protivljenju dijela liječnika obiteljske medicine koji tvrde da nisu dobili naputke od resornog ministarstva i nemaju uvjeta za testiranje.

- Obiteljski liječnici i ranije su testirali brzim antigenskim testovima, ali to je bilo tek povremeno testiranje, sporadični slučajevi. Ovo što se sada najavljuje je nalet i atak na naše ordinacije, rekla je Jadranka Karuza iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine za HTV-ovu emisiju Studio 4

- Službenu obavijest od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva zaprimili smo u petak. Nažalost, to nije prvi puta da tako važne odluke, koje zahtijevaju i infrastrukturno i kadrovsko preustrojavanje, primamo u petak, a one stupaju na snagu već u ponedjeljak. Također nije prvi puta da doznajemo za važne odluke od našeg Ministarstva zapravo iz medija - dodala je Karuza.

Mnogi liječnici nisu ni dobili brze antigenske testove

Unatoč informaciji da je većina ordinacija spremna, napomenula je da nakon razgovora s liječnicima može reći da zapravo mnoge ordinacije još nisu dobile brze antigenske testove. Tako da građani u većini mjesta, kaže Karuza, neće moći obaviti brzi antigenski test. 

Istaknula je da je za EU digitalnu COVID potvrdu i dalje potreban PCR test te naglasila da je veliki epidemiološki problem to što će se ljudi potencijalno zaraženi COVID-om, miješati u čekaonicama s onima koji imaju kronične tegobe, a često su starije životne dobi. 

Najčitaniji članci