News

Komentari 0

Započinje obrada podataka o novčanim obvezama klijenata

Započinje obrada podataka o novčanim obvezama klijenata

Razmjena i obrada podataka klijenata kreditnih institucija u OSR sustavu temelji na obvezi banaka, sukladno Zakonu o kreditnim institucijama

Hrvatska udruga banaka (HUB) izvijestila je u petak da banke ponovno započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata, pravnih i fizičkih osoba, a radi procjene kreditne sposobnosti i upravljanja kreditnim rizikom. 

Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o., stoji u priopćenju HUB-a.

"U OSR sustavu kreditne institucije će razmjenjivati podatke o novčanim obvezama svojih klijenata, pravnih i fizičkih osoba, i to radi procjene kreditne sposobnosti i radi upravljanja kreditnim rizikom. Ti podaci se odnose kako na postojeće, tako i na podmirene ili na drugi način zatvorene novčane obveze klijenata", ističu iz HUB-a.

Razmjena i obrada podataka klijenata kreditnih institucija u OSR sustavu temelji na obvezi banaka, sukladno Zakonu o kreditnim institucijama, da razmjenjuju podatke koji se odnose na njihove klijente za potrebe procjene kreditne sposobnosti ili upravljanja kreditnim rizikom te je usklađena i s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka te ostalim relevantnim propisima koji se odnose na zaštitu osobnih podataka, objašnjavaju iz HUB-a u današnjem priopćenju.

Naime, ovogodišnjim izmjenama Zakona o kreditnim institucijama regulirana je i razmjena podataka u cilju procjene kreditne sposobnosti klijenata odnosno građana.

Prije 15-ak godina je 20-ak hrvatskih banaka osnovalo Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK), koji je omogućavao i sustav razmjene informacija te podataka o kreditnim obvezama građana. No, sredinom 2018. godine taj je sustav prestao s radom, zbog primjene Opće uredbe o zaštiti podataka u Europskoj uniji (GDPR).

Zakonskim izmjenama, koje su usvojene početkom travnja ove godine, osigurana je pravna sigurnost pri razmjeni informacija koje kreditne institucije izravno ili preko zasebne pravne osobe razmjenjuju u cilju procjene kreditne sposobnosti klijenta.

Tako, informacije i osobni podaci o klijentima koji se moraju razmjenjivati moraju biti nužni za procjenu kreditne sposobnosti i praćenje ugovornih obveza klijenta po kreditu.

Ti podaci uključuju - identifikacijske osobne podatke (ime i prezime, OIB, broj osobne isprave i sl.), podatke o postojećim i podmirenim ili na drugi način zatvorenim obvezama klijenta (vrsta kredita, ukupan iznos obveze, iznos i periodičnost anuiteta/rate, urednost u podmirivanju obveza, broj dospjelih, a neplaćenih obveza, njihov iznos te broj dana u zakašnjenju). Ti se podaci i informacije mogu razmjenjivati najdulje četiri godine od dana kada je prijašnja obveza u potpunosti podmirena ili na drugi način zatvorena, propisano je izmjenama Zakona o kreditnim institucijama. 

Najčitaniji članci