Obavijesti

News

Komentari 0

Započinje obrada podataka o novčanim obvezama klijenata

Započinje obrada podataka o novčanim obvezama klijenata
1

Razmjena i obrada podataka klijenata kreditnih institucija u OSR sustavu temelji na obvezi banaka, sukladno Zakonu o kreditnim institucijama

VIDEO

Hrvatska udruga banaka (HUB) izvijestila je u petak da banke ponovno započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata, pravnih i fizičkih osoba, a radi procjene kreditne sposobnosti i upravljanja kreditnim rizikom. 

Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o., stoji u priopćenju HUB-a.

HUB objavio: Gotovo 30 tisuća građana tražilo je moratorij
HUB objavio: Gotovo 30 tisuća građana tražilo je moratorij

"U OSR sustavu kreditne institucije će razmjenjivati podatke o novčanim obvezama svojih klijenata, pravnih i fizičkih osoba, i to radi procjene kreditne sposobnosti i radi upravljanja kreditnim rizikom. Ti podaci se odnose kako na postojeće, tako i na podmirene ili na drugi način zatvorene novčane obveze klijenata", ističu iz HUB-a.

Razmjena i obrada podataka klijenata kreditnih institucija u OSR sustavu temelji na obvezi banaka, sukladno Zakonu o kreditnim institucijama, da razmjenjuju podatke koji se odnose na njihove klijente za potrebe procjene kreditne sposobnosti ili upravljanja kreditnim rizikom te je usklađena i s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka te ostalim relevantnim propisima koji se odnose na zaštitu osobnih podataka, objašnjavaju iz HUB-a u današnjem priopćenju.

Naime, ovogodišnjim izmjenama Zakona o kreditnim institucijama regulirana je i razmjena podataka u cilju procjene kreditne sposobnosti klijenata odnosno građana.

Prije 15-ak godina je 20-ak hrvatskih banaka osnovalo Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK), koji je omogućavao i sustav razmjene informacija te podataka o kreditnim obvezama građana. No, sredinom 2018. godine taj je sustav prestao s radom, zbog primjene Opće uredbe o zaštiti podataka u Europskoj uniji (GDPR).

Zakonskim izmjenama, koje su usvojene početkom travnja ove godine, osigurana je pravna sigurnost pri razmjeni informacija koje kreditne institucije izravno ili preko zasebne pravne osobe razmjenjuju u cilju procjene kreditne sposobnosti klijenta.

HUB: Banke će razmotriti poduzimanje daljnjih koraka
HUB: Banke će razmotriti poduzimanje daljnjih koraka

Tako, informacije i osobni podaci o klijentima koji se moraju razmjenjivati moraju biti nužni za procjenu kreditne sposobnosti i praćenje ugovornih obveza klijenta po kreditu.

Ti podaci uključuju - identifikacijske osobne podatke (ime i prezime, OIB, broj osobne isprave i sl.), podatke o postojećim i podmirenim ili na drugi način zatvorenim obvezama klijenta (vrsta kredita, ukupan iznos obveze, iznos i periodičnost anuiteta/rate, urednost u podmirivanju obveza, broj dospjelih, a neplaćenih obveza, njihov iznos te broj dana u zakašnjenju). Ti se podaci i informacije mogu razmjenjivati najdulje četiri godine od dana kada je prijašnja obveza u potpunosti podmirena ili na drugi način zatvorena, propisano je izmjenama Zakona o kreditnim institucijama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa