News

Komentari 4

Zapovjednica svemirskih snaga: 'Kina je sve veća prijetnja u vojnoj svemirskoj utrci'

Zapovjednica svemirskih snaga: 'Kina je sve veća prijetnja u vojnoj svemirskoj utrci'

Povijesno zaostajući u svemirskoj utrci kojom dominiraju Sjedinjene Američke Države i Rusija, Peking je posljednjih godina napravio značajan napredak koji je uznemirio Washington

Brzo jačanje kineskih vojnih sposobnosti predstavlja sve veći rizik za američku nadmoć u svemiru, poručila je u ponedjeljak čelnica svemirskih snaga američke vojske.

Nina Armagno, načelnica stožera američkih svemirskih snaga, kazala je da je Peking napravio značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije, uključujući u područjima poput satelitske komunikacije i svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu, što omogućuje zemljama da brzo povećaju svoje svemirske programe.

"Mislim da je potpuno moguće da bi nas mogli dostići i prestići. Apsolutno", rekla je Armagno u Sydneyu na događaju u organizaciji think thanka Australski institut za stratešku politiku koji djelomično financiraju vlada SAD-a i Australije.

"Zapanjujući je napredak koji su ostvarili, zapanjujuće brz", dodala je.

Povijesno zaostajući u svemirskoj utrci kojom dominiraju Sjedinjene Američke Države i Rusija, Peking je posljednjih godina napravio značajan napredak koji je uznemirio Washington.

Ye Peijian, voditelj kineskog programa istraživanja Mjeseca, usporedio je Mjesec i Mars sa spornim otocima u Južnokineskom moru koje Peking pokušava prisvojiti.

Kina također razvija eksperimentalnu tehnologiju usmjerenu na rudarenje asteroida i malih planeta radi prirodnih resursa.

Uz Rusiju, Kina je također provela "bezobzirne" testove projektila koji su posljednjih godina stvorili opasne količine svemirskog otpada, rekla je Armagno.

"Krhotine su bile prijetnja svim našim sustavima u svemiru, a ti su sustavi vitalni za sigurnost, gospodarske i znanstvene interese svih zemalja", poručila je.

Svemirske snage (space force) osnovane su 2019. kao četvrta grana američke vojske.

Armagno je prva stalna zapovjednica svemirskih snaga koje će u utorak lansirati tri astronauta na svoju novu svemirsku postaju u utorak.

Najčitaniji članci