Obavijesti

News

Komentari 29

Zašto ga nije uništio? Ubojica je na Yamahi pratio Karmelina

Zašto ga nije uništio? Ubojica je na Yamahi pratio Karmelina
4

Na skuteru koji je Stipe Ringwald ostavio u Splitu pronašli su DNK ubijenog Karmelina Fistanića. Pitanje je zašto nisu odmah uništili ili zapalili motor

VIDEO

Uhićenjem Jerka Pirića (34), Vlade Zolote (46) te Stipe Ringwalda (47), odnosno podnošenjem kaznene prijave protiv njih zbog ubojstva Karmelina Fistanića (38) u Omišu, daleko od toga da je cijeli slučaj okončan. Pred tužiteljstvom su krenula ispitivanja svjedoka dok policija nastavlja kriminalističko istraživanje. Jer, još su brojna pitanja neodgovorena ili barem nedovoljno razjašnjena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

videovijesti 01:03

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pitanje motiva je zasigurno ključno, a službeno se još ne zna zašto su se trojica udružila – Pirić kao naručitelj, njegov kum Zolota kao “logistička podrška”, a Ringwald kao egzekutor – kako bi likvidirali Fistanića. Od početka se pitanje duga, odnosno neriješenog poslovnog odnosa provlači kroz slučaj, a tek djelomično je to potvrđeno na konferenciji za medije organiziranoj dan nakon uhićenja u splitskoj Policijskoj upravi. Čelni ljudi splitske policije koji su radili na slučaju kazali su kao postoji sudski spor “težak” oko pola milijuna kuna između Fistanića i Pirića. No, taj dug nisu naveli u prijavi kao motiv, jer bi onda ubojstvo postalo kazneno djelo teškog ubojstva iz koristoljublja.

Kamere snimile tajni dogovor: Na groblju dogovorili likvidaciju
Kamere snimile tajni dogovor: Na groblju dogovorili likvidaciju

Zločin koji je zbog svoje brutalnosti, ali i “profesionalnosti”, zaprepastio širu javnost, odigrao se 9. studenog u pola bijela dana, minutu prije 14 sati. Te subote se Karmelino Fistanić nakon sat i pol vremena provedenih u kafiću u Omišu našao s djevojkom V.J. (39) te su uzeli hranu iz fast-fooda i odvezli se njegovim više od 20 godina starim Volkswagen Polom kroz Omiš do skretanja za Brzet. Tu su zastali kada se koju sekundu kasnije pored vozačevih vrata pojavio skuter Yamaha T-max.

Vozač je nosio crnu kacigu. Nije ništa rekao, ispalio je ukupno šest hitaca kalibra 7,65 mm, pretpostavlja se iz poluautomatskog “škorpiona” koji nikad nije pronađen, pogodivši Karmelina u glavu i vrat. V.J. je nekim čudom prošla fizički neozlijeđena, no u stanju potpunog šoka, dok je Karmelino preminuo gotovo trenutno.

Vozač je potom velikom brzinom, unatoč kiši i skliskom kolniku, na moćnom maksi-skuteru odvezao natrag prema Omišu, skrenuo prema HE Zakučac, a u konačnici stigao u Split te ostavio Yamahu na predjelu Pazdigrad.

Upravo oko tog skutera se “vrti” nekoliko pitanja. Najlogičnije, kako je moguće da Ringwald (zapravo bilo tko od preostale dvojice) nije odmah ili idućih dana uništio Yamahu? Zašto je nisu zapalili, jer je potpala vozila s kojim se počini zločin postala više nego uobičajena? Čak i nakon manje bitnih zločina, pogotovo kad se zna da je T-max ukraden nekoliko mjeseci ranije.

Jer taj skuter se pokazao nevjerojatno bitnim: na njemu su pronađeni tragovi krvi Karmelina Fistanića, povezujući tako Yamahu s mjestom ubojstva! A snimke nadzornih kamera su povezale Ringwalda sa skuterom.

Pitanje je i kako se DNK žrtve našao na vozilu kojeg je koristio ubojica. Prozor s vozačeve strane na Volkswagenu u vrijeme zločina bio je tek minimalno otvoren, a na njemu naizgled nisu bili vidljivi drugi tragovi...

Pirićeva odvjetnica: 'Snimke i nisu neki dokaz, nađite pištolj'
Pirićeva odvjetnica: 'Snimke i nisu neki dokaz, nađite pištolj'

Nekoliko policijskih patrola je prošlo Pazdigradom, a skuter im je izazvao znatiželju tek kada su uočili da nema tablica, odnosno kada su posumnjali da je povezan s pljačkom benzinske postaje koja se dogodila u međuvremenu. Pokazalo se da nema veze s pljačkom, no pronađeni su tragovi ubijenog 38-godišnjaka! Prema do sada poznatim informacijama, trojku su snimile nadzorne kamere na nedalekom parkiralištu splitskog gradskog groblja Lovrinac, gdje su se sva trojica susrela.

Ringwald je tu ostavio svoj Renault Kangoo, a odvezli su se Zolotinim Fiat Doblom. Prema istražiteljima, nakon ubojstva i ostavljanja Yamahe na Pazdigradu, Ringwald je pješice došao do svog vozila. U međuvremenu su različite kamere video-nadzora snimile ubojicu koji je na Yamahi T-max pratio Karmelina Fistanića te se potom vraćao kroz Omiš.

Taj dio obrade je još uvijek u tijeku te se očekuje pored telekomunikacijskog vještačenja međusobnih poziva trojice osumnjičenih, da će se obaviti stručna analiza snimki kako bi se utvrdile tjelesne proporcije ubojice sa skutera. Ako budu odgovarale Ringwaldovim, iako same po sebi nisu jedinstvene i presudne, s ostalim dokazima bi mogle činiti “zatvoreni krug indicija” potreban za osuđujuću presudu.

Posljednjih godina, dapače desetljeća, na splitskom području je policija bilježila riješene slučajeve ubojstava koji su međutim “zapinjali” pred sudom. Tako se već po nekoliko puta sudi Kristijanu Stojanoviću zbog ubojstva Ive Stipetića (posljednja nepravomoćna presuda je oslobađajuća), splitskom pomorcu Damiru Vukoviću za ubojstvo majke Ane (treća presuda je također oslobađajuća, no još nije pravomoćno okončan slučaj), kao i Savi Pejoviću zbog ubojstva dva mladića u Segetu Donjem prije gotovo 15 godina – tek treba započeti treće suđenje, nakon što su prve dvije osuđujuće presude “pale” na Vrhovnom sudu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...