Obavijesti

News

Komentari 95

Zatvoren restoran u kojem su feštali tenisači: 'Svi gosti su nam otkazali svoje rezervacije'

Zatvoren restoran u kojem su feštali tenisači: 'Svi gosti su nam otkazali svoje rezervacije'
4

Zadarski ugostitelj, koji je i na početku epidemije među prvima zatvorio svoje objekte, rekao je i kako su gosti hotela sami otkazali dolazak kada su pročitali da se u Zadru dogodio korona virus

VIDEO

Sve smo napravili da se što prije testiramo, u dogovoru smo s epidemiolozima i čekamo svoj red. U međuvremenu smo u samoizolaciji, kazao nam je Erik Pavin, vlasnik restorana i hotela Niko u Zadru. Razgovarali smo s razmakom i kroz prozor restorana zbog epidemioloških mjera suzbijanja zaraze.

POGLEDAJTE VIDEO: Vlasnik zadarskog restorana u kojem su feštali zaraženi tenisači

Pokretanje videa...

Vlasnik zadarskog restorana ugostio tenisače: 'Nismo razmišljali o koroni' 01:25

Kod njega su se u četvrtak veselili i prvozaraženi u novom valu korone u Zadru, tenisačka zvijezda Grigor Dimitrov, ali i naš domaći teniski as Borna Ćorić, koji je također zaražen Covidom 19. Erik Pavin nam je kazao da je Dimitrov večerao za stolom kraj prozora, da se zabavljao, ali da se nije isticao te da misli da su se propustili i rukovati. Borna Ćorić bio je druga pjesma. Ponijelo ga je raspoloženje pa je na stageu zapjevao s klapom Niko vlasnika restorana i bendom Forum koji su nastupali te večeri.  Sve njih  čeka samoizolacija. S njima su na večeri bili i Novak Đoković i Goran Ivanišević.

 

- U četvrtak se pivalo,  zabavljali se, nitko nije  nije ni razmišljao o koroni, svi bili oduševljeni. Sad bi trebali svi, od čistačice na Višnjiku pa do premijera, svi u  samoizolaciju. Jer, nisu oni bili samo kod nas, bili su po cijelom gradu, družili se s djecom, igrali košarku. Mi smo s restoranom radili do sinoć,  kad smo čuli za oboljelog bugarskog tenisača. Odmah sam automatski zatvorio. Svo osoblje ide u samoizolaciju, uključujući i mene. Sve smo očistili, a i  inače to činimo tri put dnevno od otvorenja restorana 1. lipnja,  zatvorimo pa sve očistimo i dezinficiramo, a sad će to napraviti i epidemiološka služba za nas, čekamo ih da završe s dvoranama na Višnjiku. Sobe u hotelu bile su sve popunjene, no jutros su mi svi gosti otkazali, jer su odgodili dolazak nakon što su čuli za nove slučajeve korone u Zadru. Drago mi je da su nazvali mene, jer sam namjeravao ja nazvati njih, ali su me preduhitrili. Zatvaramo na 14 dana, ako bude  trebalo zatvorit ćemo i na 14 godina, jer je zdravlje najvažnije, od najmlađih do najstarijih u obitelji pa do zdravlja naših dragih gostiju - kazao nam je Erik Pavin, ugostitelj čiji je restoran kontinuirano radi više od 50 godina, a ugostio je brojne zvijezde svjetskog ranga. 

Dodao je da je posljednjih dana znao raditi i po 20 sati dnevno te da je zbog premorenosti ionako mislio za sebe i osoblje uzeti dva dana slobodno da se odmore, a da će ovako odmarati 14.

Korona party u Beogradu: Nole gol do pasa, Dimitrov puže po podu, Goran pleše 'limbo dance'
Korona party u Beogradu: Nole gol do pasa, Dimitrov puže po podu, Goran pleše 'limbo dance'

Epidemiolozi su u nedjelju navečer testirali tenisačke zvijezde koje su se avionom vraćali u svoje zemlje. To su odradili oko 22 sata u nedjelju, na zahtjev stranih sportskih zvijezda. Sportski centar Višnjik, gdje su igrani mečevi Adria toura, dezinficira se.
Sedam epidemiologa radi na terenu i javljaju se na nekoliko telefonskih linija kako bi građanima pružili kvalitetnu i točno informaciju. Preporučeno je naime svima koji smatraju da su bili izloženi zarazi da se jave epidemiološkoj službi. Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije kazali su da se Borna Ćorić odvezao svojim automobilom u Zagreb te da se samoizolirao u svojem stanu. U samoizolaciji su zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić te još 50-ak ljudi. U ponedjeljak ujutro testirano je 13 ljudi,  njihovi rezultati još nisu poznati.  

- Preporuka je djeci koja su bila na teniskim terenima na druženju kad je organiziran "Kids day" da ovih nekoliko posljednjih dana ne idu u školu, dok djeca koja tamo nisu bila, slobodno mogu odlaziti u školu, a ako netko od roditelja sumnja u zdravstveno stanje djeteta, preporuka je da ostane kući - kazao je Alan Medić, epidemiolog.  Dodao je da su ovakve stvari su bile očekivane, jer smo turistička zemlja i morali smo otvoriti svoje granice.

- Morali smo nastaviti ekonomski život zemlje, a od turizma mnogi žive. Sada smo puno spremniji nego na početku izbijanja pandemije, sustav pravodobno reagira. Na nama epidemiolozima je da što prije detektiramo zaražene osobe i otkrijemo njihove kontakte kako bi ograničili transmisiju zaraze. Od svih protuepidemijskih mjera najvažnije je održavanje socijalne distance na razmak od najmanje 1,5 metra i prestanak rukovanja- rekao je Medić, a na pitanje zašto nisu svi sportaši testirani po dolasku u Zadar, kazao je da je prije ovoga epidemiološka slika grada bila izuzetno dobra.

- Prema preporukama nacionalnog stožera, ukoliko neka osoba dolazi kao poslovni subjekt, a ovo je bila neka vrst poslovnog odnosa, oni imaju pravo doći u našu zemlju. Tu smo se morali prilagoditi i nije moguće svaku osobu testirati. Ništa nije išlo protiv pravila struke ni preporuka nacionalnog stožera - kazao je Medić te dodao da testovi mogu dati lažni negativni rezultat ukoliko se radi o početnoj fazi bolesti zbog čega su držanje socijalne distance,  pranje ruku i izbjegavanje rukovanja najvažnije protuepidemiološke mjere.

POGLEDAJTE VIDEO: Korona na turniru u Zadru

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"