Obavijesti

News

Komentari 212

Peđa Grbin novi je šef SDP-a

Peđa Grbin novi je šef SDP-a

Peđa Grbin postao je šef najveće oporbene stranke. Željko Kolar osvojio je 35%, a Grbin 65%...

VIDEO

Peđa Grbin četvrti je predsjednik SDP-a nakon što je u subotu u drugom krugu unutarstranačkih izbora s osvojenih 65 posto glasova pobijedio protukandidata Željka Kolara koji je dobio 35 posto glasova.

POGLEDAJTE VIDEO: Proglašenje pobjednika

20.00 Željko Kolar osvojio je 35%, a Grbin 65%. Bernardić se u uvodnom govoru zahvalio svima na glasanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bivši predsjednik stranke Davor Bernardić čestitao je Grbinu na pobjedi, kao i svim članovima na odabiru novog čelnika SDP-a.

- Život je pun izneđanjenja, nepredividih stvari. Mislim da je u životu i politici najvažniji predani rad s kojim možeš ostaviti trag na način da zadržiš dostojanstvo. Ponosan sam što smo u četiri godine upravo to napravili i nove standarde u SDP-u i politici. Usudili smo se i uključivali različite stranke i platforme, nove standarde i kad je u pitanju ravnopravnost spolova i u Saboru i stranci - kazao je Bernardić.

Dodao je da se on sam povukao nakon poraza na parlamentarnim izborima.

Peđa Grbin: Muče me štokovi; Kolar: A meni smetaju svađe
Peđa Grbin: Muče me štokovi; Kolar: A meni smetaju svađe

- To je sudbina predsjednika velike stranke, predsjednika SDP-a. Ne pobjediš i odlaziš. Pitali su me je li bilo teško. Nije bilo teško jer smo radili za našu stranku i našu naciju. Ono što je teško jest gledati desteke tisuće mladih koji su napustili zemlju, umirovljenike koji žive u neimaštini i teško je gledati kako korupcija razdire naše društvo - poručio je i dodao da ''borba ovdje ne prestaje''.

Grbinu je na pobjedi čestitao i njegov suparnik Željko Kolar. '

- U SDP-u ima mnogo snage i volje, a vjerujem da će u novom predsjedniku biti volje da okupi ljudi da se bore za bolju Hrvatsku -rekao je Kolar.

POGLEDAJTE VIDEO: Peđa Grbin daje izjave

Grbin je nakon službenog proglašenja rezultata izbora, poručio da 'od večeras prestaje biti važno tko je kako glasao i od večeras smo jedan SDP koji radi za bolju budućnost Hrvatske'.

U pobjedničkom govoru zahvalio je svim članovima, suradnicima, protukandidatima, ali i svojim prethodnicima Ivici Račanu, Zoranu Milanoviću i Davoru Bernardiću, od kojih je, kako je rekao, naučio da biti predsjednik SDP-a ne znači samo biti na čelu jedne političke stranke. 

Biti predsjednik SDP-a znači ogromnu čast i odgovornost i biti na čelu građanske i lijeve Hrvatske i onih progresivnih opcija koji su našu zemlju uvijek gonile naprijed. SDP je uvijek bio i bit će takva stranka, poručio je Grbin.

- Da bismo to mogli ostvariti, moramo se mijenjati, a to promjena počinje već večeras jer već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao i tko je koga podržavao. Od večeras mi smo jedan SDP, koji radi za bolju budućnost Hrvatske, kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda, SDP koji radi za sve, ali isto tako i SDP u kojem rade svi. Stranka koja je otvorena prema novim ljudima i prema onima koji su u međuvremenu otišli, stranka iz koje ne isključujemo, stranke u kojoj jedino uključujemo - istaknuo je novi, četvrti predsjednik SDP-a.

 - SDP koji pobjeđuje, to je stranka kojoj želim biti na čelu i pozivam sve da mi pomognu stvoriti takvu stranku jer to ne činimo samo zbog sebe nego to činimo zbog boljitka našeg društva i Hrvatske. Želim da SDP u Hrvatskoj vodi jasnu politiku koja će se brinuti samo o jednom, a to su stvarni problemi naših sugrađana i načini na koje ćemo ih rješavati. Ne želim politiku konflikta i sukoba, u kojoj se prepucavamo i svađamo, želim politiku u kojoj stvaramo - naglasio je. 

Dodao je da želi politiku u kojoj ćemo već od sutra početi govoriti o ključnim stvarima za našu domovinu, poput Nacionalne razvojne strategije, donošenja novog Ovršnog zakona, kao što je rasprava o ekonomskoj politici koju će Hrvatska voditi za vrijeme covid-krize. 

- Sve ono dobro što dođe iz bilo koje političke opcije, mi ćemo podržati. Ono što je loše, kritizirat ćemo i nuditi rješenja jer ova stranka ne može biti samo stranka kritizerstva i pozerstva. SDP mora biti stranka ozbiljnog i konkretnog vođenja politike - kazao je Grbin.

- Ovo je ogromna čast i odgovornost, hvala vam i idemo raditi - poručio je Grbin na kraju.  

Nakon što je odgovorio na pitanja ostalih novinara, pri javljanju našeg novinara, uz suglasnost PR službe SDP-a, Peđa Grbin se zahvalio svima i ignorirao javljanje našeg novinara te je izašao iz prostorije.

18.00 Zatvorena su birališta u drugom krugu unutarstranačkih izbora za predsjednika SDP-a. Glasovi se zbrajaju, a poznati su i prvi rezultati. U Koprivnici je pobjedu odnio Željko Kolar koji je osvojio 62% glasova dok je Peđa Grbin osvojio 38% glasova. Napomenimo i da je Kolar u prošlom krugu pobjedio u Koprivnici.  Grbin je uvjerljivo pobijedio u Osijeku, a i nakon više od pola prebrojanih glasova u Zagrebu, koji broji najveći broj članova i članica, uvjerljivo vodi Grbin. Stigli su i rezultati iz Zadra gdje je Grbin osvojio 83,4% glasova. U prvom krugu, prema konačnim rezultatima izbora, Peđa Grbin dobio je 3573 glasa, odnosno 41,23 posto, dok je drugoplasirani Željko Kolar osvojio 2212 glasova, tj. 25,53 posto. Ranko Ostojić dobio je 1511 glasova, što je 17,44 posto, Mirela Ahmetović 1286 ili 14,84 posto, a Marino Percan 50 glasova odnosno 0,58 posto.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer