Obavijesti

News

Komentari 54

Zavjera: Evo kako su povezani bombaši iz Pariza i Bruxellesa

Zavjera: Evo kako su povezani bombaši iz Pariza i Bruxellesa
1

Akteri napada u Bruxellesu povezani su na razne načine i u napadima u Parizu 13. studenog 2015. kada je ubijeno 130 ljudi. Donosimo pregled njihovih veza...

VIDEO

Khalid el Bakraoui

Belgijanac Khalid el Bakraoui (27), prema informacijama kojima raspolaže belgijsko tužiteljstvo, u utorak se raznio eksplozivom u vlaku podzemne željeznice na postaji Maalbeek.

Ranije je navodno iznajmio stan u briselskom predjelu Forest koristeći se lažnim identitetom. U tom dijelu Bruxellesa policija je tragala za glavnim osumnjičenim za napade u Parizu Salahom Abdeslamom. 

Ibrahim el Bakraoui

Njegov brat Ibrahim el Bakraoui (29), također belgijski državljanin, u utorak se raznio bombom u zračnoj luci Zaventem. Zajedno s još dvojicom terorista snimila ga je nadzorna kamera u zračnoj luci. Jedan od druge dvojice muškaraca navodno se zove Najim Laachraoui te se također raznio bombom u zračnoj luci 30 sekundi nakon prve eksplozije. 

Policija vjeruje da su oba brata vjerojatno uspjela pobjeći iz ruku policije tijekom racije i pucnjave oko stana u Forestu. Istražitelji su u stanu pronašli pušku, detonatore, zastavu Islamske države, ali i otisak prsta Salaha Abdeslama, kojeg su uspjeli uhititi tri dana kasnije. 

Obojica braće el Bakraoui u Belgiji su ranije osuđivani za kriminalna nedjela - krađe automobila, provale i pljačke. Nisu ih povezali s terorizmom. 

Najim Laachraoui

Belgijanac Najim Laachraoui (25) prema zadnjim informacijama belgijskog tužiteljstva, drugi je napadač koji se  u zračnoj luci u Bruxellesu raznio bombomTužitelji kažu da su u kući koju su prošle godine koristili napadači u Parizu, pronašli njegov DNK. 

Laachraoui je u veljači 2013. iz Bruxellesa otputovao u Siriju. Sumnjiči ga se da je izradio bombe korištene u napadima u Parizu i vjerojatno one koje su korištene u Bruxellesu. 

U rujnu prošle godine zabilježeno je da je pod lažnim imenom Soufiane Kayal automobilom kojeg je vozio Abdeslam putovao iz Mađarske, preko Austrije do Bruxellesa. 

Salah Abdeslam

Traženi terorist Salah Abdeslam (26), s francuskom putovnicom, nakon uhićenja prošlog petka u zatvoru u Belgiji čeka suđenje.

Rođen je i odrastao u Belgiji, a marokanskog je podrijetla. Nije jasno je li na bilo koji način pomogao u izvršenju napada u Bruxellesu. Navodno se trebao raznijeti bombom u Parizu no odustao je u posljednji tren. Smatra se da se brinuo za logistiku. 

Abdelhamid Abaaoud

Abdelhamida Abaaouda (28), kojeg je pet dana nakon napada u Parizu ubila policija, sumnjiči se da se u Siriji borio po lažnim imenom Abu Omar al-Beljiki.

Nisu ga uspjeli uhititi u raciji sredinom siječnja 2015. kada su ubijena dvojica Belgijanaca. Prema podacima službi, redovito je putovao u Siriju i natrag te zagovarao napad u vlaku Thalys prošlog kolovoza. 

Brahim Abdeslam

Brahim Abdeslam (31), kao i brat Salah, bio je francuski državljanin te se raznio bombom u Parizu 13. studenog 2015. Bio je vlasnik bara kojeg je u briselskom predgrađu Molenbeek vodio zajedno sa Salahom. To je predgrađe bilo dom mnogima za koje se sumnjalo da su povezane s Islamskom državom. 

Mohamed Abrini

Mohamed Abrini (30), državljanin Belgije, izravno je povezan sa Salahom Abdeslamom te je na Europolovoj listi 50 najtraženijih bjegunaca. Nadzorna kamera snimila ga je s Abdeslamom 11. studenog u automobilu koji je korišten i u napadu na Pariz. Od tada nije viđen. Zna se da se borio u Siriji te da je s braćom Abdeslam odrastao u Molenbeeku. 

Mohamed Belkaid

Alžirac Mohamed Belkaid (35) ubijen je u policijskoj raciji u stanu u Forestu. Vjeruje se da je u Belgiji bio ilegalno te je policiji bio poznat po manjim nedjelima iz 2014. U rujnu 2015. pod lažnim imenom Samir Bouzid, dokumentiran je u Mađarskoj gdje je bio s Abdeslamom and Laachraouijem.

Zajedno s Laachraouijem snimljen je 17. studenog kako šalje novac Abaaoudovu bratiću, koji je ubijen sljedećeg dana u pucnjavi u pariškoj četvrti St. Denis. 

Amine Choukri ili Monir Ahmed Alaaj

Pravo ime ovog čovjeka se ne zna, a lažni identiteti su mu Amine Choukri ili Monir Ahmed Alaaj. Uhićen je zajedno sa Salahom Abdeslamom.

S obitelji se krio u kući u Molenbeeku. U listopadu ga je njemačka policija primijetila u automobilu na cesti kod Ulma, a s njime je bio i Abdeslam. Također je optužen za terorističke napade u Parizu. 

Mehdi Nemmouche

Francuski državljanin Mehdi Nemmouche ubio je četvero ljudi u napadu na židovski muzej u Bruxellesu 24. svibnja 2014. Prethodnu godinu proveo je u Siriji. Uhitili su ga u Marseillesu te izručen, a trenutno se zajedno sa Salahom Abdeslamom nalazi u strogo čuvanom zatvoru Bruges. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)