Obavijesti

News

Komentari 111

Zbog cjepiva za HPV je slijepa, gluha i u invalidskim kolicima?

Zbog cjepiva za HPV je slijepa, gluha i u invalidskim kolicima?
6

Francuska tinejdžerica (18) tvrdi da je oboljela nakon što je primila cjepivo Gardasil. No, stručnjaci kažu da nema nikakvih dokaza da cjepivo uzrokuje multiplu sklerozu

VIDEO

Francuska tinejdžerica Marie-Océane Bourguignon (18) iz Bordeauxa završila je u invalidskim kolicima te je gotovo slijepa i gluha. Simptomi su joj se, tvrdi, pojavili dva mjeseca nakon što se cijepila protiv HPV-a. Zbog toga je odlučila tužiti francusku tvrtku Sanofi Pasteur MDS koja distribuira cjepivo Gardasil, ali i francusku agenciju za sigurnost lijekova (ANSM).

Cjepivo primila s 15 godina, simptome dobila unutar dva mjeseca

Djevojka je cjepivo primila 2010. kada je imala 15 godina. U roku od dva mjeseca razvili su joj se simptomi poput vrtoglavice, povraćanja, privremeni gubitak vida i paraliza udova i lica. U veljači 2011. joj je rečeno da pati od akutnog oblika encefalomijelitisa (sindrom kroničnog umora), opće bolesti imunološkog sustava, ili multiple skleroze.

- Bio sam bijesan. Tako nešto da se dogodi zdravom djetetu. To je uništilo naše živote - rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije djevojčin otac Jean-Jacques (57).

Ima osnove za tužbu, no moguć je i genetski faktor

Odvjetnik obitelji Bourguignon, Jean-Christopha Coubrisa želi utvrditi odgovornost tvrtke Sanofi, ali i agencije za sigurnost lijekova koja je izdala dozvolu za korištenje cjepiva. Coubrisa je rekao kako je zdravstveno povjerenstvo u jugoistočnoj regiji Aquitaine pogledao slučaj Marie-Océane i zaključio da ima osnova za tužbu, iako je moguće da se razboljela zbog genetskog faktora.

Stručnjak: Nema dokaza da cjepivo uzrokuje multiplu sklerozu

Tvrtka Sanofi osporava zaključke povjerenstva te kaže kako su suprotni nalazima brojnih istraživanja o mogućim nuspojavama cjepiva. Jedan od najboljih francuskih stručnjaka Daniel Floret rekao je kako nema nikakvih dokaza da cjepivo Gardasil može uzrokovati multiplu sklerozu.

Dvije djevojke dobile kožnu bolest, trećoj prijeti paraliza

Još tri djevojke, stare između 20 i 25 godina, odlučile su podići tužbu zbog zdravstvenih tegoba koje su uslijedile nakon cijepljenja 2008. godina. Dvije od njih dobile su kožnu bolest, dok treća ima polimiozitis - upalu mišiću koja postupno dovodi do paralize.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je