Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Švicarci su mi uzeli i zdravlje i dom, ali pobijedila sam banku'

OD STRESA SE RAZBOLJELA: Milena Vidov (54) iz Zadra tužila je banku i dobila 30.300 kuna odštete za preplaćeni kredit. Od stresa zbog divljanja 'švicarca' joj je opadala kosa

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
175 komentara

Digla sam kredit 2005. godine u Zagrebačkoj banci. Službenica mi je rekla da franak ima povoljniji tečaj pa sam digla 100.000 franaka, počela je svoju priču Milena Vidov (54), prodavačica u zadarskoj trgovini odjeće i obuće.

Tvrdi da je odlučila renovirati majčin stan dok još nije prestara za to i dobrog je zdravlja. Sljedećih godina život joj se pretvorio u kaos, morala je prodati obiteljsku kuću u Ražancu kako bi isplaćivala rate kredita, a rekla nam je i da joj je zbog svega stradalo i zdravlje.

Čistila kuće da preživi

- Dvije godine kasnije franak je počeo divljati, a skakale su i kamate. Dok je banka zarađivala i na jednom i na drugom, ja sam radila u trgovini i čistila tuđe kuće kako bih mogla platiti ratu kredita koja je dostizala i do 4700 kuna mjesečno. Bilo mi je jako teško. Majčin stan je bio pod hipotekom za taj kredit. Od silnog stresa dobila sam aritmiju i otpala mi je kosa, bila sam ćelava - prisjetila se s gorčinom Milena. Napravila je konverziju franka u euro 2015. godine i dobila, kaže, 3200 kuna odštete za preplaćenu kamatu.

- Sudski vještak je procijenio da mi pripada 30.300 kuna! Tužila sam banku zajedno s odvjetnikom Božom Vrkićem, koji je bio u istom problemu, i evo, nakon sedam godina sudovanja, dobila odštetu. Banka mi je krajem srpnja isplatila taj novac - zadovoljna je Milena koju je dobivena presuda ohrabrila za daljnje pravne bitke.

- To je presedan. Sudovi su utvrdili da je banka postupala nepošteno, odnosno suprotno Zakonu o obveznim odnosima i direktivi Europske ekonomske zajednice. Takve odluke daju nadu da će svi korisnici kredita, neovisno o konverziji, moći zahtijevati isplatu preplaćenih iznosa po promjenjivoj kamatnoj stopi, a na koje promjene nisu mogli utjecati - objasnio nam je na kraju Milenin odvjetnik Božo Vrkić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message