Obavijesti

News

Komentari 37

Zbog mita osuđeni profesori s Pravnog fakulteta u Osijeku

Zbog mita osuđeni profesori s Pravnog fakulteta u Osijeku
1

Umirovljeni profesor Srećko Jelinić nepravomoćno je zbog primanja mita osuđen na 2,5 god. zatvora. Profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Vlado Belaj na dvije godine, a njegov kolega Vjekoslav Puljko na 1,5 godinu

VIDEO

Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku Srećko Jelinić ( na fotografiji) nepravomoćno je zbog primanja mita osuđen na 2,5 godine zatvora. Profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Vlado Belaj nepravomoćno je zbog primanja mita osuđen na dvije godine zatvora, a njegov kolega Vjekoslav Puljko je, također zbog primanja mita, nepravomoćno osuđen na  1,5 godinu zatvora. 

Belaja i Puljku također je izrečena sigurnosna mjera zvanja obavljanja profesorskog posla u trajanju od pet godina od pravomoćnosti presude. Vrijeme koje provedu izdržavajući kaznu ne ulazi u tu mjeru.

Moraju vratiti novac

Po pravomoćnosti presude Jelinić će morati u državni proračun uplatiti 33.800 kuna. Tolika je protuvrijednost radova na objektu na Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku koje mu je obavio Željko Krivić u zamjenu za puštanje studenata na ispitima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim adaptacije poslovnog prostora, pristao je i na ugradnju klima uređaja i metalne ograde.

Belaj će, po pravomoćnosti presude, u državni proračun morati uplatiti protuvrijednost od tisuću eura te 6000 kuna, a Puljko 4000 kuna. Za razliku od Jelinića, rekao je svjedok Krivić, njih dvojica su primala mito samo u kešu.

Marica Miloš, njezin sin Igor Dačić i Zvjezdana Tuma Pavlov, koji su preko posrednika Željka Krivića, dali mito kako bi Dačić prošao ispit, osuđeni su na po godinu dana zatvora.

No ako u sljedeće dvije godine ne počine novo kazneno djelo neće ići u zatvor.Bilo je to posljednjih šestero okrivljenih u osječkom 'kraku' antikorupcijske afere Indeks.

Optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela koja su počinjena tijekom 2012. 

Među njima je i bivši dekan osječkog Pravnog fakulteta Igor Bojanić koji je još u studenome 2014. sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka.

U ranijem krugu nagodio se i direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima 'olakšaju' prolaz na ispitima.

Priznali korupciju na Pravnom fakultetu u Osijeku i nagodili se
Priznali korupciju na Pravnom fakultetu u Osijeku i nagodili se

Sutkinja: Ovo je zabrinjavajuće

Prema optužnici potvrđenoj u studenome 2015. profesori su po ispitu uglavnom dobivali tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, Jelinić pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije,ugradi klima i napravi ograda.

Podsjećamo, Jelinić je uz sveučilišnu karijeru radio i u Uredu za suradnju s Haškim sudom te kandidat za ustavnog suca kao i za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

- S pravom se može reći da je korupcija ukorijenjena i u akademskim krugovima što je izuzetno zabrinjavajuća pojava. Zabrinjavajuće je i to što dio roditelja i studenata to prihvaća kao potpuno normalno. Korupcija je očito ušla u sustav - rekla je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Rahela Valentić obrazlažući nepravomoćnu presudu.

Dodala je i kako je nesporno da postupanje svih okrivljenih profesora zaslužuje prijezir i bezuvjetnu kaznu zatvora.
 
- Njime su doveli u pitanje temeljne vrijednosti društva- moral, pravdu, zakonitost... Javnost se s pravom mora upitati koliko kvalitetni kadrovi dolaze s fakulteta, ako se na ovakav način polažu ispiti- zaključila je sutkinja Valentić. 

Nepravomoćnoj osuđujućoj presudi znatno su doprinijeli i tajno snimljeni telefonski razgovori između posrednika Krivića i nepravomoćno osuđenih profesora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...