Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Zbog mita osuđeni profesori s Pravnog fakulteta u Osijeku

Umirovljeni profesor Srećko Jelinić nepravomoćno je zbog primanja mita osuđen na 2,5 god. zatvora. Profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Vlado Belaj na dvije godine, a njegov kolega Vjekoslav Puljko na 1,5 godinu

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
37 komentara

Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku Srećko Jelinić ( na fotografiji) nepravomoćno je zbog primanja mita osuđen na 2,5 godine zatvora. Profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Vlado Belaj nepravomoćno je zbog primanja mita osuđen na dvije godine zatvora, a njegov kolega Vjekoslav Puljko je, također zbog primanja mita, nepravomoćno osuđen na  1,5 godinu zatvora. 

Belaja i Puljku također je izrečena sigurnosna mjera zvanja obavljanja profesorskog posla u trajanju od pet godina od pravomoćnosti presude. Vrijeme koje provedu izdržavajući kaznu ne ulazi u tu mjeru.

Moraju vratiti novac

Po pravomoćnosti presude Jelinić će morati u državni proračun uplatiti 33.800 kuna. Tolika je protuvrijednost radova na objektu na Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku koje mu je obavio Željko Krivić u zamjenu za puštanje studenata na ispitima.

Osim adaptacije poslovnog prostora, pristao je i na ugradnju klima uređaja i metalne ograde.

Belaj će, po pravomoćnosti presude, u državni proračun morati uplatiti protuvrijednost od tisuću eura te 6000 kuna, a Puljko 4000 kuna. Za razliku od Jelinića, rekao je svjedok Krivić, njih dvojica su primala mito samo u kešu.

Marica Miloš, njezin sin Igor Dačić i Zvjezdana Tuma Pavlov, koji su preko posrednika Željka Krivića, dali mito kako bi Dačić prošao ispit, osuđeni su na po godinu dana zatvora.

No ako u sljedeće dvije godine ne počine novo kazneno djelo neće ići u zatvor.Bilo je to posljednjih šestero okrivljenih u osječkom 'kraku' antikorupcijske afere Indeks.

Optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela koja su počinjena tijekom 2012. 

Među njima je i bivši dekan osječkog Pravnog fakulteta Igor Bojanić koji je još u studenome 2014. sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka.

U ranijem krugu nagodio se i direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima 'olakšaju' prolaz na ispitima.

Marko Mrkonjić/Pixsell NJIH ŠESTERO Priznali korupciju na Pravnom fakultetu u Osijeku i nagodili se

Sutkinja: Ovo je zabrinjavajuće

Prema optužnici potvrđenoj u studenome 2015. profesori su po ispitu uglavnom dobivali tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, Jelinić pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije,ugradi klima i napravi ograda.

Podsjećamo, Jelinić je uz sveučilišnu karijeru radio i u Uredu za suradnju s Haškim sudom te kandidat za ustavnog suca kao i za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

- S pravom se može reći da je korupcija ukorijenjena i u akademskim krugovima što je izuzetno zabrinjavajuća pojava. Zabrinjavajuće je i to što dio roditelja i studenata to prihvaća kao potpuno normalno. Korupcija je očito ušla u sustav - rekla je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Rahela Valentić obrazlažući nepravomoćnu presudu.

Dodala je i kako je nesporno da postupanje svih okrivljenih profesora zaslužuje prijezir i bezuvjetnu kaznu zatvora.
 
- Njime su doveli u pitanje temeljne vrijednosti društva- moral, pravdu, zakonitost... Javnost se s pravom mora upitati koliko kvalitetni kadrovi dolaze s fakulteta, ako se na ovakav način polažu ispiti- zaključila je sutkinja Valentić. 

Nepravomoćnoj osuđujućoj presudi znatno su doprinijeli i tajno snimljeni telefonski razgovori između posrednika Krivića i nepravomoćno osuđenih profesora. 

Možda vas zanima i ovo:
Message