Obavijesti

News

Komentari 11

Zbog spolnog zlostavljanja: Suspendirali su kardinala (87)

Zbog spolnog zlostavljanja: Suspendirali su kardinala (87)
1

McCarrick je među najistaknutijim američkim kardinalima na međunarodnoj razini. Premda je službeno umirovljen, i dalje putuje, najviše u vezi sa zaštitom ljudskih prava...

VIDEO

Poznati američki kardinal Theodore McCarrick (87) dobio je zabranu obnašanja službe pošto je u istrazi utvrđeno da su "vjerodostojne" optužbe za spolno zlostavljanje iznesene protiv njega, priopćile su u srijedu newyorška i washingtonska biskupija u kojima je djelovao.

McCarrick je među najistaknutijim američkim kardinalima na međunarodnoj razini. Premda je službeno umirovljen, i dalje putuje, najviše u vezi sa zaštitom ljudskih prava.

U priopćenju objavljenom u srijedu newyorški kardinal Timothy Dolan je rekao da je njegova biskupija zaprimila prijavu o McCarrickovoj navodnoj zlouporabi koja se dogodila prije "gotovo 45 godina".

Na temelju Povelje o zaštiti djece koju su američki biskupi donijeli 2002. nakon pedofilskog skandala koji je potresao bostonsku nadbiskupiju, "neovisna agencija" je provela istragu i njezine rezultate predala povjerenstvu koje je optužbe ocijenilo "vjerodostojnima i potkrijepljenima", istaknuo je kardinal Dolan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sveta Stolica je, pošto je obaviještena o tome, zatražila od kardinala McCarricka da "više javno ne obnaša svoju službu", navodi se u priopćenju.

Theodore McCarrick je "ostajući pri tvrdnji da je nedužan, prihvatio tu odluku", dodaje kardinal Dolan.

U priopćenju koje prenosi Washington Post, McCarrick kaže da je "zgrožen" optužbama koje su iznesene protiv njega.

"Moja je tuga bila još veća kada sam obaviješten da su navodi ocijenjeni vjerodostojnima i potkrijepljenima", rekao je kardinal. "Žao mi je zbog patnje koju podnosi osoba koja je iznijela te optužbe kao i zbog skandala koji su prouzročile".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina