News

Komentari 15

Zdravko Marić prvi ministar koji predsjedava Vijećem EU

Zdravko Marić prvi ministar koji predsjedava Vijećem EU

Ministri financija će u utorak prvi put raspravljati o prijedlogu Europske komisije za postizanje cilja o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Riječ je o Planu Plan ulaganja za održivu Europu

Ministri financija zemalja članica Europske unije raspravljaju u utorak u Bruxellesu o investicijskom planu za socijalno pravednu provedbu cilja o klimatskoj neutralnosti i digitalnim porezima na međunarodnoj razini, a sastankom prvi put predsjedava neki hrvatski ministar.

- Siguran sam da smo se dobro pripremili, ovo je vrhunac posla na kojem moj tim radi već nekoliko mjeseci i normalno je da smo uzbuđeni. Ovo je prije svega čast predsjedavati Vijećem EU-a u ime Hrvatske - rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Svim Vijećima EU-a predsjedava resorni ministar zemlje predsjedateljice osim Vijeća za vanjske poslova kojim predsjedava Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. 

Marić je dodao da je pred Vijećem za ekonomiju i financije (ECOFIN)  jako puno važnih tema, od kojih je na prvom mjestu dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2021-2027

Ministri financija će u utorak prvi put raspravljati o prijedlogu Europske komisije za postizanje cilja o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

Riječ je o Planu Plan ulaganja za održivu Europu,  kojim se u sljedećih 10 godina želi mobilizirati najmanje bilijun eura (tisuću milijardi) ulaganja  u području zaštite okoliša i klime.

Plan investicija je ključni dio Europskog zelenog plana, a njegovo financiranje tijesno je povezano s pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru.

Ministri će također raspravljati o digitalnom porezu. O toj temi se već dulje vrijeme razgovora u okviru Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). 

Zemlje članice do sada nisu uspjele postići suglasnost o porezu na digitalne usluge i zbog toga su u ožujku prošle godine odlučile pričekati ishod pregovora u OECD-u.

Najčitaniji članci