Obavijesti

News

Komentari 8

Žele biti majstori: 'Mjesecima učimo tehniku puhanja stakla'

Žele biti majstori: 'Mjesecima učimo tehniku puhanja stakla'
3

U zadarskom Muzeju antičkog stakla praksu odrađuju mladi umjetnici iz cijele zemlje. Studenti akademije počeli su u muzej dolaziti na praksu prije četiri godine

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Studenti Akademije primijenjene umjetnosti iz Rijeke, Likovne akademije iz Zagreba i “domaći” zadarski studenti odjela za turizma i komunikacije, povijesti umjetnosti, arheologije, ali i informacijsko-komunikacijskih znanosti i knjižničarstva, svi su oni našli svoj kutak za praksu u Muzeju antičkog stakla (MAS) u Zadru. Muzej je osnovan prije pet godina, a u međuvremenu je prigrlio studente za njihove potrebe, ali im i dopustio da odrade neke stvari za muzej. Primjerice, MAS ima specijalističku knjižnicu, ali ne i knjižničara, pa studenti s mentorom tamo dolaze primijeniti naučenu teoriju i “usput” im odrade posao sortiranja 3000 knjiga. Povjesničari umjetnosti pripreme edukativne materijale i postave izložbu, a arheolozi odu na istraživanje arheoloških lokaliteta i pripreme materijale za obradu. Studenti akademije nauče zanimljive tehnike izrade predmeta od stakla. Na praksi je dosad bilo 100 studenata.

Na fakultetima nemaju uvjete

- Prepoznajemo te mlade ljude, održavamo kontakte, a nakon završetka studiranja oni koji se istaknu talentom, znanjem i sposobnošću mogu ostvariti i honorarnu suradnju s muzejem - rekao nam je ravnatelj MAS-a dr. sc. Ivo Fadić.

Studenti akademije počeli su u muzej dolaziti na praksu prije četiri godine, i to na inicijativu profesora Antona Vrlića koji je u MAS-u imao dvije izložbe: “Stakleni gradovi” i “Staklarij” koja još traje.

- Oba fakulteta na kojima radi imaju ograničene mogućnosti što se obrade stakla tiče, pa se sjetio da bi mogao svoje studente dovesti nama. Ideja nam se odmah svidjela. Studenti se mogu okušati u puhanju stakla, isprobati peći za taljenje i napraviti neki stakleni predmet vlastitim rukama. Ujedno mogu vidjeti kako stoje s koordinacijom pokreta i smirenošću ruku, a to je vrlo važno u ovoj disciplini, te kako im ide svladavanje tehnike i imaju li uopće talenta za rad sa staklom. Naravno, uz to im je potrebno puno rada i vježbe ako žele biti uspješni. U radu sa staklom mora se biti i jako oprezan kako bi se izbjegle ozljede, a sve što trebaju znati mogu učiti i od naših majstora Antonije Gospić i Marka Štefanca - rekao nam je ravnatelj. 

Nije bitna samo teorija, prioritet su vještine

Studente praksa jako veseli jer nema te teorije i reprodukcija koje mogu predočiti kakav je osjećaj kad se vlastitim dahom napuše staklena kugla ili izradi unikatni nakit. Neke od njih staklo je već “zarazilo” pa je dvoje studenata izabralo diplomski rad na tom području, a studentica kiparstva na trećoj godini akademije izabrala je staklo kao svoj poziv.

- Studenti obožavaju raditi sa staklom. Svake akademske godine prakticiramo nekoliko dana doći u Zadar odraditi praksu te se to pokazalo jako svrsishodnim i vrlo zanimljivim studentima. Ove godine će dvije studentice kojima predajem diplomirati na temama iz obrade stakla, a kolegici su roditelji već kupili plamenik kako bi mogla raditi. Ona je time oduševljena i došla je s nama u Zadar prije nekoliko dana iako je praksu već obavila. Pokazala je studentima svoje iskustvo koje je stekla, a njezin rad je zanimljiv jer staklo veže za metal. Koliko sam čuo, djevojka već ima i uspjeha na tržištu te se namjerava time nastaviti baviti. Interes studenata za staklo je jako velik, iako je riječ o vrlo zahtjevnome mediju.

Treba biti vrlo pažljiv, kvalitetno educiran i dobro naučiti tehniku jer je tu riječ o rezanju, brušenju i vatri pa može doći do ozljeda. Postoji puno tehnika koje studenti još mogu svladati, ali smo, nažalost, ‘tanki’ s opremom i materijalima za obradu te nam treba pomoć u nabavci jer je sve jako skupo - rekao nam je mentor Anton Vrlić, čija je izložba “Staklarij” nastala prema sjećanjima iz djetinjstva koja su ga vezala uz akvarij i današnjih viđenja staklenih odljeva.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.