News

Komentari 1

Zelenski i Scholz razgovarali o opcijama daljnje pomoći Kijevu

Zelenski i Scholz razgovarali o opcijama daljnje pomoći Kijevu

Razgovarali su o obrambenoj pomoći, suradnji u energetskom sektoru, povećanju sankcija ruskom agresoru, priopćio je Zelenski

Njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali su u srijedu o mogućnostima daljnje pomoći Berlina u suzbijanju ruske invazije u Ukrajini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dvojica čelnika razmijenila su mišljenja o "vrlo konkretnim, praktičnim načinima daljnje pomoći Ukrajini i dogovorili su se da ostanu u bliskom kontaktu", priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Zelenski je obavijestio Scholza o statusu sporadičnih pregovora Ukrajine i Rusije o okončanju nasilja, naveo je Hebestreit.

Scholz je istaknuo da je na Rusiji da odmah zaustavi sukobe u Ukrajini, povuče svoje vojnike i obnovi ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet, dodao je Heberstreit.

"Održao je redovite razgovore s kancelarom Scholzom. Razgovarali su o obrambenoj pomoći, suradnji u energetskom sektoru, povećanju sankcija ruskom agresoru. Cijenimo visoku razinu dijaloga s Njemačkom i podršku u našoj borbi!", tvitao je Zelenski.

Scholz i Zelenski su telefonski razgovarali već nekoliko puta od početka rata u veljači.

Svojevrsna napetost dogodila se nedavno između Berlina i Kijeva jer je Ukrajina odbila odobriti posjet njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zbog njegove navodne bliskosti Rusiji.

Steinmeier i Zelenski riješili su taj spor u telefonskom razgovoru prošlog tjedna.

Uslijedili su pozivi Steinmeieru i Scholzu iz Kijeva, a ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u utorak je postala prva članica njemačke vlade koja je posjetila Kijev.

Proteklih dana su utihnule kritike ukrajinskih čelnika o oklijevanju Berlina da opskrbi Ukrajinu teškim oružjem.

Oko 60 ukrajinskih vojnika u srijedu je započelo obuku na topničkom sustavu Panzerhaubitze 2000 u Njemačkoj.

Berlin je obećao poslati Ukrajini sedam samohodnih oklopnih haubica njemačke proizvodnje.