News

Komentari 7

Zelenskij: Nitko nije na mene vršio pritisak oko Joea Bidena

Zelenskij: Nitko nije na mene vršio pritisak oko Joea Bidena

Otkrio je i kako nije znao detalje o istrazi Bidenovog sina Huntera, pa je ponovio da želi da njegov novi državni odvjetnik istraži sve slučajeve.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu kako u razgovoru američki predsjednik Donald Trump nije izvršio pritisak na njega da otvori istragu o političkom protivniku Joeu Bidenu te da ne želi biti upetljan u američke izbore. 

"Nitko nije izvršio pritisak na mene", rekao je Zelenskij u New Yorku tijekom susreta s Trumpom, navodi agencija dpa. 

"Oprostite, ali ne želim biti uključen u demokratske izbore SAD-a", dodao je, govoreći na engleskom jeziku. 

Istaknuo je kako su transkripti objavljeni. "Mislim, a vi ste ih pročitali, da nitko nije izvršio pritisak na mene".

Trump je naglasio da želi da Ukrajina "zaustavi korupciju", pa je ponovio da nije bilo "nikakvog pritiska" oko Bidena, njegovog političkog rivala. 

Zelenskij je kazao i kako je mislio da će biti objavljen samo Trumpov dio razgovora iz srpnja, piše Reuters. 

"Osobno smatram da ponekad takvi razgovori između predsjednika neovisnih država ne bi trebali biti objavljeni", rekao je ukrajinskim medijima. 

Otkrio je i kako nije znao detalje o istrazi Bidenovog sina Huntera, pa je ponovio da želi da njegov novi državni odvjetnik istraži sve slučajeve

Američki mediji pisali su kako je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Biden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik pod Barackom Obamom i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je zbog korupcije istraživao tvrtku koja je zaposlila Bidenova sina nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin. 

Bidenov sin Hunter bio je u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Najčitaniji članci