Obavijesti

News

Komentari 3

Želio je da što više hrvatskih svećenika dođe u Argentinu

Želio je da što više hrvatskih svećenika dođe u Argentinu
3

Fra Jozo Peranić smatra da će Papa, baš poput svetog Franje u Crkvu donijeti jednostavnost i poniznost: Svojom skromnošću i poniznošću obnovit će Crkvu'

VIDEO

Papa Franjo čovjek je blagog pogleda, jednostavan i ponizan. U njegovu držanju nema ni trunka oholosti. Riječ je zaista o jednom divnom i toplom čovjeku, kazao nam je fra Josip Bebić, ravnatelj inozemne pastve. 

On je prošle godine u studenom s gospićko-senjskom biskupom mons. Milom Begovićem bio u Argentini, u Buenos Airesu. 

Dvojica svećenika tu su priliku iskoristili za posjet kardinalu Jorgeu Mariju Bergogliju (76), novoizabranom papi Franji. 

- Čim smo došli u Buones Aires, odmah smo se javili sa željom da posjetimo nadbiskupa Bergogliju. Odmah je prihvatio naš susret, nismo morali čekati ni posebno dogovarati termin. I tako smo otišli na prijam u njegovu kardinalsku rezidenciju - prisjetio se fra Josip Bebić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Papa Franjo je tako jednostavan “da čovjek ne bi rekao da je kardinal”. Njegov izbor je zaista bio mali šok jer se to nije očekivalo. No svima nam je drago. U svakom slučaju ugodno iznenađenje, kaže fra Josip Bebić

Razgovor je bio jako ugodan i opušten, ističe, a doznali su da Bergoglio poznaje Hrvate i dugo s njima surađuje. 

- Pričali smo o svemu. O stanju u Crkvi, o prilikama u njegovoj nadbiskupiji, o Hrvatima u Argentini. Kazao nam je kako bi volio da hrvatski biskupi pošalju još više takvih divnih hrvatskih svećenika sličnih ovima s kojima je on godinama surađivao. S nama je u društvu bio hrvatski franjevac fra Berislav Ostojić, koji mu je zadnjih nekoliko godina ispovjednik - priča nam fra Josip Bebić te ističe kako je papa Franjo tako jednostavan “da čovjek ne bi rekao da je kardinal”. 

- On ima osjećaj za ljude, jako veliku važnost polaže u odnose s ljudima. Nakon jednosatnog razgovora nismo se samo pozdravili, izašli iz sobe i otišli svatko na svoju stranu nego nas je on osobno ispratio iz palače što nismo očekivali - iznenađen je bio fra Josip Bebić. 

Na rastanku im je darovao monografiju svoje biskupije. 

- Tada nisam mogao naslutiti da će on biti naš novi Sveti Otac. Njegov izbor je zaista bio mali šok jer se to nije očekivalo. No svima nam je drago. U svakom slučaju ugodno iznenađenje - završava fra Josip. 

Njegovo mišljenje dijeli i mons. Josip Bogović, koji je kazao kako su kasnili na susret s njim, ali da se on nije naljutio. 

- On je jednostavan čovjek koji cijeni nas Hrvate - kazao je Bogović. 

On je jako blizak ljudima, a osobito sirotinji. Miran je, staložen i vrlo inteligentan. O Hrvatima je uvijek lijepo pričao. Kad bih išao u Hrvatsku, uvijek mi je govorio da pozdravim kardinala Bozanića, kaže fra Berislav Ostojić

Papin osobni ispovjednik, fra Berislav Ostojić, podrijetlom je iz Hercegovine, a župnik je župe u Jose Ingenierosu, Hurlingham, u Buenos Airesu. U župi fra Berislav nije sam, tu je i njegov brat fra Jordan Ostojić, voditelj centra “Kardinal Stepinac”. 

- On je jako blizak ljudima, a osobito sirotinji. Miran je, staložen i vrlo inteligentan. O Hrvatima je uvijek lijepo pričao. Kad bih išao u Hrvatsku, uvijek mi je govorio da pozdravim kardinala Bozanića - kaže Ostojić. 

Prije fra Berislava ispovjednik kardinala Bergoglia, sadašnjeg Pape, punih je trideset godina bio Hrvat, isusovac, pokojni Nikola Mihaljević. Ispovjednik pape Franje fra Nikola živio je na brodu, na riječnoj delti pokraj Buenos Airesa. Kad ga je sustigla starost i razbolio se, Bergoglijev je ispovjednik postao fra Berislav Ostojić. 

U društvu fra Ostojića bio je i fra Darko Tepert, bibličar i član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, kada je u rujnu 2011. upoznao kardinala Bergoglia. 

- Primio nas je jednog jutra u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u zgradi smještenoj u blizini katedrale. Već i ta zgrada ni po čemu izvana ne odaje dojam da bi to bio nadbiskupski dvor, nego je slična okolnim poslovnim zgradama. Ipak, iznutra je bila jednostavno i ukusno uređena. Došao nam je u susret i srdačno nas pozdravio te nam odmah ponudio da sjednemo - prisjetio se fra Darko Tepert ugodnog susreta i razgovora uz koji se pila kava. 

 Iz svake njegove riječi izbijala je skromnost i želja da ne ističe sebe samoga. Kad sam saznao da mu se otac doselio u Argentinu iz Italije, razgovor smo nastavili na talijanskom jeziku, kaže fra Darko Tepert

- Već sam ranije čuo kako kardinal živi u unajmljenu stanu, a on mi je tada rekao da u Nadbiskupski ordinarijat dolazi podzemnom željeznicom zbog gustog prometa u središtu Buenos Airesa. Iz svake njegove riječi izbijala je skromnost i želja da ne ističe sebe samoga. Kad sam saznao da mu se otac doselio u Argentinu iz Italije, razgovor smo nastavili na talijanskom jeziku - kaže Tepert, koji je već tada osjećao njegov pozitivan stav prema franjevcima i franjevačkoj karizmi, ali i zainteresiranost za Hrvate, kako one koji žive u Argentini, kojima je on bio pastir, tako i za one u domovini. 

S kardinalom Bergoglijem godinama se poznaje i voditelj hrvatske misije, fra Jozo Peranić, iz hrvatske župe Sveti Leopold Mandić u San Justu. Kaže da je Bergoglio uvijek dobro raspoložen, vrlo je rado pozivao i primao hrvatske svećenike te uzvraćao odlascima u hrvatske župe.

 - Često je znao dolaziti na hrvatske mise, volio se naći s nama i družiti. O svemu smo znali razgovarati, ali najviše o Crkvi i vjeri. Jako je dobro poznavao prilike u Hrvatskoj i mučeničku povijest hrvatske Crkve - govori nam fra Peranić te dodaje kako Bergoglia nikad nije volio pompe. 

On je uvijek bio blizak ljudima. Znao bi ići u siromašne četvrti u Buenos Airesu. Nije se bojao onamo ići. Bio je u stalnom kontaktu sa svećenicima u tim dijelovima grada, posjećivao ih pa bi tamo održavao i mise. Prao je i ljubio na veliki četvrtak ljudima iz tih četvrti noge

- On je uvijek bio blizak ljudima. Znao bi ići u siromašne četvrti u Buenos Airesu. Nije se bojao onamo ići. Bio je u stalnom kontaktu sa svećenicima u tim dijelovima grada, posjećivao ih pa bi tamo održavao i mise. Prao je i ljubio na veliki četvrtak ljudima iz tih četvrti noge. Ne bi ostajao u svojoj katedrali na taj veliki dan nego bi svojim pomoćnim biskupima dao da oni ondje održavaju mise - kaže Peranić, koji smatra da će novi papa, baš poput svetog Franje, kojeg jako voli, u Crkvu donijeti jednostavnost i poniznost. 

- Poput njega će svojom skromnošću i poniznošću obnoviti Crkvu - ističe Peranić. Papa Franjo se družio i s Nedom Rosandić Šarić, bivšom veleposlanicom Hrvatske u Argentini. 

- Rasli su zajedno. Bili su prijatelji i prije nego što se Bergoglia zaredio - ističe Peranić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović