Obavijesti

News

Komentari 0

Željko Kolar: Treba mijenjati sustav, a ne osnivača bolnice

Željko Kolar: Treba mijenjati sustav, a ne osnivača bolnice

Centralizacija bilo kojeg sustava u Hrvatskoj je loša, dok se svaka decentralizacija pokazala kao dobra, brža, učinkovitija i dostupnija ljudima, rekao je Kola

VIDEO

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kritizirao je u ponedjeljak odluku Hrvatskog sabora da se upravljačka prava nad općim bolnicama prenesu sa županija na državu, ustvrdivši kako je trebalo mijenjati sustav koji je trom, neučinkovit i neodrživ, a ne osnivača bolnice.

„Centralizacija bilo kojeg sustava u Hrvatskoj je loša, dok se svaka decentralizacija pokazala kao dobra, brža, učinkovitija i dostupnija ljudima”, rekao je Kolar na konferenciji za novinare pred Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana.

Županija je tijekom pandemije covida brzo, učinkovito i pravodobno donosila odluke budući da su imali direktne informacije i mogli reagirati na vrijeme, dok bi u sporom i centraliziranom sustavu za donošenje odluka poput one o nabavi respiratora trebali mjeseci, upozorio je.

Čudesni pothvat u KB Dubrava: U dva mjeseca presadili čak 9 srca! To je rekord od od 1995.!
Čudesni pothvat u KB Dubrava: U dva mjeseca presadili čak 9 srca! To je rekord od  od 1995.!

„Nije bilo nijednog razloga da se mijenjaju osnivači, svi smo podržali promjenu sustava, koji je trom, neučinkovit i neodrživ”, naglasio je Kolar dodavši kako bi u financijski uređenom i održivom sustavu županija bolje upravljala bolnicom nego što će to raditi Ministarstvo zdravstva.

Najveći gubitaši su klinički centri, kojima i sada upravlja država, ističe Koler i pita bi li onda upravljanje nad njima trebalo prenijeti s države na višu razinu, npr. na Europsku uniju.

Kolar je najavio da županija neće zaustaviti nijedan projekt koji financira iz vlastitih sredstava i dodao da ne zna što će biti nakon 1. siječnja iduće godine, kada upravljačka prava preuzme država.

Županija će ulagati u bolnicu i nakon 31. prosinca

„Mi ćemo imati jednog člana u Upravnom vijeću i preko njega pratiti što se događa u našoj bolnici i na to promptno reagirati. Pohvalit ćemo svaki dobar i javno reagirati na svaki loš potez”, rekao je.

Istaknuo je da će Županija ulagati u bolnicu i nakon 31. prosinca i intervenirati kada će biti potrebno s opremom koju bolnica ne može dobiti s državne razine.

Koliko se čeka na preglede u najvećim bolnicama? MR mozga do 350 dana, UZV dojke do 272
Koliko se čeka na preglede u najvećim bolnicama? MR mozga do 350 dana, UZV dojke do 272

Poručio je također kako će doći vrijeme kada će županija vratiti osnivačka prava nad bolnicom.

Kolarova zamjenica Jasna Petek objasnila je kako je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana uz podršku osnivača proveden niz odličnih projekata, a imaju jedno od najsuvremenijih i najboljih rodilišta u Hrvatskoj.

„Opća bolnica je znanstveno-nastavna baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka. Pri bolnici oformljen je Zavod za integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalno invazivnu ginekološku kirurgiju. Sve su to dodane vrijednosti koje odgovaraju na potrebe za zdravstvenom zaštitom naših ljudi u županiji”, kazala je Petek.

U Dnevnoj bolnici Metković u tri mjeseca pregledali 1.150 pacijenata iz doline Neretve
U Dnevnoj bolnici Metković u tri mjeseca pregledali 1.150 pacijenata iz doline Neretve
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...