Obavijesti

News

Komentari 124

Lažne bankarice su od starijih Zagrepčana izvukle 2,4 mil. kn: 'Znamo da vam je kći umrla...'

Lažne bankarice su od starijih Zagrepčana izvukle 2,4 mil. kn: 'Znamo da vam je kći umrla...'

Četiri žene predstavljale su se kao bankarice i nudile da će zamijeniti novčanice koje se povlače iz optjecaja. Lakovjerni ljudi raskidali su štednje, praznili bankovne račune te novac predavali prevaranticama

VIDEO

Alisa M. (39), Goranka Š. (31), Svetlana Š. (45) i njezina sestra Tatjana R. (37) , sve iz Pitomače, sve bez zanimanje i već osuđivane, optužene su za 18 prijevara kojima su niz starijih građana na području Zagreba  oštetile za 2,42 milijuna kuna.

Zagrepčanka lažnoj bankarici dala 300.000 kuna u gotovini!
Zagrepčanka lažnoj bankarici dala 300.000 kuna u gotovini!

Prevarantice su se predstavljala kao službenice banke i uvjeravala žrtve da je u tijeku zamjena novčanica. Oni su potom odlazili u banku dizali životne ušteđevine i predavali ih susretljivim "bankaricama" koje su im činile uslugu i dolazile na kućna vrata zamijeniti novčanice. 

Terete sa da su milijune stekle u samo nekoliko mjeseci - od početka veljače do sredine travnja 2018. Za svaki posao posebno su pribavile mobitele. Tako su 1. veljače 2018. u City Centru East kupile bon za nadoplatu mobilnog računa. Potom su u više navrata između 12,57 i 14,25 sati nazivale Katicu B. na njezin fiksni telefon i neistinito se predstavljale kao djelatnice „Zagrebačke banke“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Evo, vidite!  Vodeni žig na novčanicama nije valjan"

Uvjerile su ženu da je u tijeku zamjena novčanica, navodeći da zastarjele novčanice nemaju valjani vodeni žig, a kada je Katica B. povjerovala u navode te prema uputama 22.000 kuna i 4000 eura, koje je posjedovala u stanu spremila u kuvertu, dok je telefonsku slušalicu fiksnog telefona odložila bez prekidanja razgovora, tako da je linija fiksnog telefona ostala otvorena. Uputila se do Kordunske 2 gdje joj se ispred zgrade obratila jedna od optuženica i od nje preuzela novac. Kad se oštećena vratila u stan i podigla odloženu telefonsku slušalicu preko telefona su joj rekle kako su zaprimile novac i da će sljedeći dan dobiti zamijenjeni novac. 

Dvije lažne bankarice prevarile umirovljenicu (78) iz Siska
Dvije lažne bankarice prevarile umirovljenicu (78) iz Siska

Potom je Svetlana Š.  5. veljače 2018., s mobitela  pribavljenog za prijevaru, u više navrata između 12,39 i 13,25 sati pozivala Anu P. na njezin fiksni telefon. Predstavila se imenima Marina Kovač i gđa. Miletić iz Zagrebačke banke te u razgovoru uvjerila Anu P. kako je u tijeku zamjena starih novčanica novima. Žena je u to povjerovala i pristala da službenica banke dođe na njezinu adresu stanovanja nakon čega je Svetlana Š., navodi se u optužnici podignutoj na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, došla do adrese oštećene i od nje preuzela dvije kuverte s 2000 eura i 4000 eura te crni novčanik s 35.000  kuna te  se protupravno okoristila za 80.000 kuna.

Lažne bankarice Jelicu H. uvjerile su da podigne štednju koju ima na banci, pa kada je oštećena u poslovnicama „Zagrebačke banke“ na Trgu bana Josipa Jelačića podigla iznos od 22.060 kuna i 3090 eura, a u poslovnici iste banke u Savskoj iznos od 30.000 eura i 76.000 kuna novac je predala jednoj od navedenih. Na taj  način nepripadno su se  materijalno okoristile za 350.000 kuna, oštetivši time Jelicu H: za naznačeni iznos.

Znale su da joj je kćer umrla i koliko ima na računu

Četveročlana banda iz Pitomače bila je beskrupulozna. Jedna od žrtava bila je Ana Š. Kad su je dobili na telefon jedna od njih lažno se predstavila kao djelatnica „Zagrebačke banke“ navodeći oštećenoj kako imaju saznanja da joj je kćer preminula te da na računu u banci ima iznos od 40.300 eura, što je i bilo točno. U razgovoru su je uvjerile kako s računa u banci treba podići novac radi zamjene novčanica u što je oštećena i povjerovala te otišla u poslovnicu  banke u Resselovoj gdje su joj djelatnici u banci rekli da joj ne mogu isplatiti traženu svotu već da mora ići u poslovnicu na Trgu bana Josipa Jelačića  što je oštećena i učinila. 

Lažnoj bankarici predao 5000 kuna da provjeri novčanice
Lažnoj bankarici predao 5000 kuna da provjeri novčanice

U poslovnici na Trgu podigla je 20.322,68 eura i 19,78 kuna nakon čega je otišla u poslovnicu „ banke u Ilici i podigla  20.000 eura i 87,87 kuna, nakon čega se uputila u poslovnicu „Zagrebačke banke“ u Resselovoj. Nakon toga su oštećenu ponovo nazvale te joj rekle da je vide pred bankom, no da ju ne mogu primiti. Poručili su joj da ode doma,. Potom su je nazvale  i uputile je da pred zgradom na adresi stanovanja čeka djelatnicu banke koja će preuzeti novac. Žena je to i učinila i predala im dvije kuverte u kojima se nalazilo  40.320 eura i 107,65 kuna, na koji način su se nepripadno materijalno okoristile za iznos od 308.463. i oštetile  Anu Š,  za navedeni iznos. Slično su prošle i ostale žrtve.

Lažne bankarice Zagrepčanima su ukrale preko 2 milijuna kuna
Lažne bankarice Zagrepčanima su ukrale preko 2 milijuna kuna


            
        

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer