Obavijesti

News

Komentari 0

Žetveni običaji nakon dvije godine ponovno u Županji

Žetveni običaji nakon dvije godine ponovno u Županji
1

Održan je i žetveni sajam, a brojni posjetitelji mogli su uživati u jelima koja su se jela za vrijeme žetve poput čobanca od divljači, te kobasica, kulena i slanine uz domaći kruh i lepinjice te sir i vrhnje

VIDEO

Na Papuškinom stanu kod Županje u subotu je, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, održana tradicijska priredba "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća kada se žito kosilo ručno.

U prikazu žetvenih običaja sudjelovali su članovi Udruge stanara šokačkih stanova "Đeram", Udruge "Stara sinija" iz Donjih Hrgova u bosanskoj Posavini te Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" iz Subotice (Vojvodina), okupljeni u "mobu", koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu.

Pokretanje videa...

Maglovito i prohladno jutro nije spriječilo poljoprivrednike u vršidbi kukuruza na poljima Slavonije VIDEO

Predstavljeni su i strojevi koji su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora, dreše te oruđa žeteoca kao što su kose i srpovi, a mobu je u polje vodio Mato Curić - Babo iz Štitara koji je posjetiteljima i predstavio sam običaj mobe i njegove sudionike odjevene u radno tradicijsko narodno ruho kraja iz kojeg dolaze.

Direktor Turističke zajednice grada Županje koja je i organizator priredbe "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti", Kruno Šarić izrazio je zadovoljstvo što se nakon dvije pandemijske godine priredba ponovno održava, rekavši kako je Županja simbol ne samo nogometa i tenisa već i kulena, šokačke pjesme, tradicije i običaja.

U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice
U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice

Sudionike priredbe i posjetitelje pozdravili su i gradonačelnik Grada Županje Damir Juzbašić te pročelnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.

Održan je i žetveni sajam, a brojni posjetitelji mogli su uživati u jelima koja su se jela za vrijeme žetve poput čobanca od divljači, te kobasica, kulena i slanine uz domaći kruh i lepinjice te sir i vrhnje, provozati se konjskim zapregama kroz polja te pogledati nastupe KUD-a "Tomislav" Županja i izložbu žetvenih vijenaca iz okolice poljskog grada Wilamowice, grada prijatelja Županje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke