News

Komentari 21

Žinić mora platiti 12 tisuća kuna jer mu je HNS plaćao troškove za utakmice reprezentacije

Žinić mora platiti 12 tisuća kuna jer mu je HNS plaćao troškove za utakmice reprezentacije

Žinić tvrdi da je putovao na utakmice u svojstvu člana savjetodavne komisije Izvršnog odbora županijskog HNS-a. Povjerenstvo je, međutim, utvrdilo da Žinić u vrijeme putovanja na utakmice nije bio član tog tijela

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u petak sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića s 12.000 kuna jer je na trošak Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) putovao na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju, na utakmice hrvatske reprezentacije.

Protiv Žinića pokrenut je postupak 8. veljače 2019. zbog nedozvoljenog dara, jer mu je HNS platio troškove puta, smještaja i ulaznica u Ukrajini i Grčkoj u listopadu i studenom 2017. godine. Potom je u listopadu 2020. postupak proširen na još šest utakmica na koje je o trošku HNS-a putovao na prvenstvo u Rusiju.

Iako je Sisačko-moslavačka županija navela u dopisu da prijedlog programa javnih potreba u sportu donosi Izvršni odbor zajednica sportskih udruga i županijskog saveza te da župan ne odlučuje izravno o dodjeli sredstava pojedinoj udruzi ili savezu, Povjerenstvo je utvrdilo da u toj proceduri župan utvrđuje prijedlog programa za područje sporta i predlaže skupštini njegovo donošenje.

Postoji mogućnost da bi župan mogao, primjerice, odlučivati o dodjeli najma županijskom savezu ili donijeti neku drugu odluku u odnosu na tu udrugu, zbog čega bi također mogao biti u odnosu ovisnosti, rekao je izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek.

Žinić se očitovao da je putovao na utakmice u svojstvu člana savjetodavne komisije Izvršnog odbora županijskog HNS-a, a ne u svojstvu župana. Povjerenstvo je, međutim, utvrdilo da Žinić u vrijeme putovanja na utakmice nije bio član tog tijela.

Povjerenstvo je povredu utvrdilo i u slučaju općinskog načelnika Josipdola Zlatka Mihaljevića, za kojeg se pokazalo da je od 2015. do 2018. bio u poslovnom odnosu s tvrtkom Ceste Karlovac, u kojoj ima vlasnički udio veći od 0,5 posto, pa je predmet proslijeđen i DORH-u.

Pokrenut postupak protiv umirovljenog general-pukovnika Marekovića

Postupak je pokrenut i protiv umirovljenog general-pukovnika Marijana Marekovića, donedavnog predsjednika Uprave Pletera i savjetnika predsjednika Republike za veterane, zbog niza nepravilnosti u imovinskoj kartici u kojoj je naveo pogrešnu površinu kuće i stana, netočan iznos o plaći i izostavio podatke o obvezama prema MORH-u za otkup stana u Zagrebu i odlasku supruge u mirovinu.

Postupak nije pokrenut protiv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji je bio prijavljen za pogodovanje svojim roditeljima i Marijanu Tomljanoviću.

Prijavitelji su ga teretili da je roditeljima u nekoliko navrata omogućio oproštenje duga većeg od milijun kuna i priskrbio im autokamp dok je bio gradonačelnik Novog Vinodolskog.

Također se tvrdilo da je Tomljanoviću omogućio da u senjskoj luci drži kućicu za informacije, pri čemu je spriječio da je makne lučka kapetanija.

Povjerenstvo je temeljem dokumentacije utvrdilo da su Butkovićevi roditelji podmirili sve troškove, i to sa zateznim kamatama, a nisu našli nikakvu povezanost između Butkovića i Tomljanovića.

Postupak nije pokrenut ni protiv krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara koji je bio prijavljen da je kao župan za stranačke potrebe koristio službeni automobil jer je utvrđeno da župan ima pravo na 24-satno korištenje službenog automobila, a na dva događaja za koja je prijavljen putovao je u svojstvu župana.

Najčitaniji članci