Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
87 komentara

Živi zid prijavio Plenkovića i Marića: Radili su u svoju korist

Premijer je lagao, obmanjivao je javnost. Sve je od samog početka pokušao zataškati sa svim svojim ministrima. Međutim, malo po malo pojedini elementi te slagalice se slažu, kaže Sinčić

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
87 komentara

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i glavni tajnik Tihomir Lukanić u petak su Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa predali prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića, jer je javnost obmanjivao o broju sastanaka sa članovima skupine Borg u Vladi, te ministra financija Zdravka Marića, zbog sastanaka s Ivicom Todorićem i članovima Borga.

"Plenković se sastajao sa skupinom Borg u zgradi Vlade prvi put 26. veljače na večer, 28. veljače, 6. ožujka, 23. ožujka i 24. ožujka. Znači, sedam puta, a 29. ožujka skupina Borg imala je sastanak u zgradi Vlade bez premijera jer je tada bio na putu izvan zemlje. Iz svjedočenja se naziru još neki sastanci, ali bez datuma i bez sudionika na tim sastancima", rekao je Sinčić novinarima prije nego što je predao prijavu Povjerenstvu.

SLUČAJ AGROKOR 'Povjerenstvo će razmatrati i novi postupak protiv Marića'

Sinčić drži da je Plenković u sukobu interesa jer, s jedne strane radi za državu, a s druge strane dozvoljava skupini svojih prijatelja, predvođenih Borisom Šavorićem, i prijateljima Martine Dalić da sebi dodjeljuju unosne poslove, pišu zakon i na osnovu toga si dodjeljuju unosne poslove.

"Premijer je lagao, obmanjivao je javnost. Sve je od samog početka pokušao zataškati sa svim svojim ministrima. Međutim, malo po malo pojedini elementi te slagalice se slažu. Već i tada je sve bilo skandalozno i sramotno, teški sukob interesa i teška korupcija. Sada situacija ključa, a još to nije sve", rekao je Sinčić.

SDP BERNARDIĆ: 'Plenković je vođa akcije krađe 500 milijuna kuna iz Agrokora'

Pojasnio je da su ministra Marića prijavili zato što se sa svojim bivšim poslodavcem Ivicom Todorićem nije sastao samo jednom, već tri puta, te zato što je bio na pet sastanaka Borg skupine.

Plenković u težoj situaciji nego Karamarko

"Marić je prvi put lagao pred Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa i lagao je javnosti. Postavlja se pitanje za koga je Marić radio u tom trenutku", rekao je Sinčić. Osim toga, Marić nije na sastancima Borga u zgradi Vlade bio sam dva puta, već pet puta.

Divulje Plenkovic OBMANJIVALI SU JAVNOST GONG traži ostavku Plenkovića zbog iskaza: 'Vlada mora otići'

Ako je morao odstupiti bivši predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko jer je njegova supruga radila za firmu koja je radila za Ruse, onda je Plenković u tisuću puta težoj situaciji, smatra Sinčić.

Plenković je, kaže, u Vladu "dovodio ljude s ceste, zapravo svoje prijatelje, i davao im da se kontinuirano sastaju na svoju korist i pišu zakone te sebi poslije dodjeljuju poslove".

hup O SLUČAJU AGROKOR Marić: Mislio sam na nacionalni interes, nisam ni na što utjecao

"To je skandalozno. Plenković očito u tom trenutku nije radio za Hrvatsku niti za interese građana nego je gledao kako će se taj veliki kolač od unosnih poslova raspodijeliti unutar skupine Borg, ističe Sinčić.

Upitao se zašto od desetak članova Borga, po kaznenoj prijavi koju su protiv Dalić podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska, DORH nije ispitao sve njih, već ih je s Antom Ramljakom ispitao tri. Smatra kako se tu radi o teškim propustima DORH-a.

Zagreb: Održana 111. sjednica Vlade RH SLUČAJ AGROKOR Plenković: Izbjegli smo slom, a Agrokor je sada završena priča

Lukanić je podsjetio da su u srpnju DORH-u predali kaznenu prijavu protiv Dalić, društva Intercapital d.d i Intercapital – vrjednosni papiri d.o.o, Tonči Korunića i Matka Maravića zbog zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabu povlaštenih informacija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message