'Život svojih roditelja platila sam seksom i baš me briga...' | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Život svojih roditelja platila sam seksom i baš me briga...'

Odlučna da im spasi život, 21-godišnja Žuži je otišla do talijanskog časnika i bez razmišljanja upotrijebila svoju ljepotu i šarm te ga je zavela. Nekoliko noći mu je odlazila u riječku Esplanadu...

Zuzi Jelinek
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
158 komentara

Žrtva holokausta bila je i obitelj hrvatske dizajnerice i spisateljice pokojne Žuži Jelinek koja je preminula prije dvije godine, a koja je iza sebe ostavila bogatu karijeru i velik broj ljubavnih i životnih savjeta. Žuži se nije libila govoriti ni pisati o niti jednoj temi pa tako i obiteljskim tragedijama koje je doživjela za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Goran Kovačić/Pixsell | Autor: Goran Kovačić/Pixsell Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Naime, nakon uspostave NDH izgubila je trojicu braće. Imre je 1941. skončao u zatvoru Kerestinec, Aleksandar-Šanji u koncentracijskom logoru Jadovno i Ivan na nepoznatom bojištu.

- Obojicu moje braće zbog židovskog podrijetla strijeljali su ustaše, a roditelji, iako gluhonijemi, bili su dodatno kažnjeni. Morali su gledati pogubljenje svoje djece. Jedan od moje braće prije strijeljanja skinuo je sat i dao ga majci. Zamislite koju je bol doživjela ta žena - prepričala je svojedobno Žuži.

Otišla do talijanskog časnika i sve dogovorila...

Žuži je, tada u prvom braku s uglednim zagrebačkim zubarom dr. Erihom Jelinekom, saznala da će joj roditelji biti deportirani u Koncentracijski logor Jasenovac. Tada je živjela u Rijeci  gdje se odselila sa suprugom.  

Privatni album | Autor: Fenix-Magazin.de Foto: Fenix-Magazin.de

Odlučna da im spasi život, 21-godišnja Žuži je otišla do talijanskog časnika i bez razmišljanja upotrijebila svoju ljepotu i šarm te ga je zavela. Nekoliko noći mu je odlazila u riječku Esplanadu i dogovor je pao. Žuži je tako spasila roditelje od deportacije. Jednom prilikom je istaknula kako joj je upravo spašavanje roditelja od holokausta najvažnije životno postignuće.

- Život svojih roditelja platila sam seksom i baš me briga što će ljudi reći. Dala bih i desnu ruku da spasim roditelje - kazala je Žuži.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message