Obavijesti

News

Komentari 105

Životna borba Matea Beusana: Skoro sam umro zbog kaktusa

Životna borba Matea Beusana: Skoro sam umro zbog kaktusa
17

Mateo Beusan ubo se u prst na kaktus, a potom je tim prstom dotaknuo mačji izmet pomiješan sa zemljom. Zbog infekcije je skoro umro, no još ga čeka nastavak borbe za šaku i prste. Strahuje da mu je kažiprst gotov

VIDEO

Popularno “oko sokolovo’’ već šest mjeseci vodi borbu za život nakon bizarne infekcije koju je zaradio u vrtu svoje kuće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Mateo Beusan (68) pasionirani je uzgajivač kaktusa koje je donosio s brojnih putovanja još kao sudac i kontrolor. Brinući se o kaktusima, jedan ga je ubo u prst, a Beusan je tim prstom dotaknuo mačji izmet pomiješan sa zemljom. Za nekoliko sati više nije osjećao ruku i završio je na hitnom prijemu dubrovačke bolnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Infekcija je bila toliko jaka da sam skoro umro. Da nisam odmah otišao u bolnicu, vjerojatno ne bih preživio. Infekcija je u par sati zahvatila cijelu ruku, došla je na 2.5 centimetra do limfnog čvora, da ga je zahvatila, danas vjerojatno ne bi ni pričali.... - kaže Beusan i dodaje:

- Prva tri tjedna primao sam tri vrste antibiotika i tri infuzije svaki dan, potom dva tjedna dvije vrste antibiotika i dvije infuzije na dan, i na koncu zadnji tjedan po jedan antibiotik i infuziju. I tek tada sam se uspio riješiti bakterije.

No tu nije bio kraj njegovim mukama.

- Zbog tolikih doza lijekova poremetio mi se tlak, poremetio se rad srca..., ma, sve se iskompliciralo. Zbog toga sam i odgodio planiranu operaciju kralježnice u Dublinu koja me muči od 2000. godine, i zbog koje u zadnje vrijeme nisam mogao ni sjediti, ni putovati, i zbog koje je ‘oko sokolovo’ i otišlo u mirovinu. Evo, baš sam se jučer vratio kući iz Varaždinskih toplica, i ovdje ću nastaviti liječenje i terapije - priča nam Beusan koji je bitku za život je dobio, spasio je ruku, a sada se nastavlja borba za šaku i prste.

- Ruka mi je dugo bila u gipsu pa sam izgubio osjet u prstima. Četiri ću uspjeti nadam se vratiti u funkciju, ali peti, kažiprst, bojim se da je gotov. Na njemu mi je napravljena plastična operacija rekonstrukcije, ali uopće ga ne osjećam, i vjerojatno ga više nikad neću ni osjećati - zabrinut je. Iako su ga mačke i kaktusi umalo stajali glave, Beusan kaže da to neće utjecati na njegove navike u budućnosti.

- Mačke nisu moje nego susjedove, a ni kaktusa se neću riješiti, oni su moja ljubav. Samo ću biti pažljiviji i ubuduće koristiti rukavice.

Moja impresivna kolekcija u najboljim danima imala je 146 različitih vrsta i zahtijevala svakodnevnu brigu. Svaki dan po dva-tri sata sam se brinuo o njima, a sa svakog putovanja kući sam donosio barem po jedan. Nije me bilo sram pozvoniti nepoznatim ljudima na vrata kad bih u njihovim vrtovima vidio kaktus koji nemam. I svi su bili ljubazni, nitko me nije odbio - otkrio nam je.

Dodao je kako danas turisti sa zanimanjem gledaju njegove kaktuse, a oni koji odsjednu u njegovu apartmanu imaju privilegij da ih mogu svaki dan razgledati i fotografirati.

Prvi je kaktus, odnosno njih četiri, donio iz Gvatemale još 2000. godine.

- Posjetio sam Botanički vrt i ostao zapanjen različitim vrstama kaktusa. Morao sam ih kupiti, a uzeo sam i prepariranu iguanu da im pravi društvo. Ta četiri kaktusa još su u mom vrtu, ali iguane više nema. Kad god dođem u neki grad prvo odem na tržnicu ili botanički vrt i potražim kaktus. To mi je puno draže nego otići na službeni ručak. Zbirku u vrtu već odavno ne popunjava sam - kaže i nastavlja:

Kolege suci i delegati iz Hrvatske ili Europe koji znaju za moj hobi uvijek mi donesu nekoliko kaktusa na poklon. Jednom mu je pomogao i kapetan Mossada. Ali tek kad sam mu pokazao fotografije svog vrta i svih kaktusa koje imam. Čak mi je i upakirao biljke u folije i pomogao mi proći rendgen. Premda je cvijeće i biljke teško prenijeti preko granice, nisam dosad imao problema. Kad sam u Uefinu odijelu, ionako me nitko ništa ne pita, nasmijao se hrvatski sudački ekspert.

Njegov dom u Dubrovniku tijekom godina postao je “Kaktusgrad”, plastenicima na četiri terase pokrio je više od 100 kvadratnih metara prostora.

- Najviše sam imao 146 kaktusa, i to sve različitih vrsta, no jedne zime hladnoća ih je prorijedila, uginulo ih je pedesetak. Nekoliko dana padala je kiša, a onda je dva dana bilo minus 4 stupnja i nisam mogao ništa učiniti. Najviše mi je žao kaktusa kojeg sam imao čak 14 godina. Imao je pet metara i bio je težak 300 kilograma. Preko ljeta je znao procvjetati... Ah, da samo znate kako lijepo izgleda tih 300 i više žutih cvjetova – zaneseno priča Beusan, koji je na hobi potrošio vrlo mnogo novca.

- Mislim da sam potrošio više od 10.000 eura. Najviše sam platio za ‘svekrvinu stolicu’, koštala me 1000 eura. Vozio sam je automobilom iz Grčke. Imam i jedan kaktus koji procvjeta jednom godišnje tijekom jedne noći. Supruga i ja se budimo u dva u noći da bi to vidjeli. Imam i kaktus od šest metara i s vjerojatno 350 kilograma - priča Beusan.

Iako su nogomet i suđenje njegov život, utakmice na žalost više gotovo da i ne gleda.

- Zbog problema s leđima uglavnom ležim, a kad legnem, brzo zaspim. Od finala SP-a u Rusiji pogledao sam samo dvije-tri utakmice. Nadam se da će i ovoj mojoj muci ubrzo doći kraj, da ću ozdraviti i opet moći uživati u kaktusima i nogometnim utakmicama, kako sam i planirao u mirovini – zaključio je Beusan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina