Obavijesti

News

Komentari 33

Životna borba Sisčanke: Nakon Davidove smrti dobila sam rak. Propao je i posao. Sad potres...

Životna borba Sisčanke: Nakon Davidove smrti dobila sam rak. Propao je i posao. Sad potres...

Krvnik Jihadi John objavio je jezivu snimku smaknuća njena supruga. Do zadnjega se nadala da će se vratiti kući u Sisak njoj i kćerkici. Sada su njih dvije nakon potresa morale spavati u autima

VIDEO

Prvo su pripadnici Islamske države zarobili njenog supruga, humanitarca Škota Davida Hainesa, i potom mu odrubili glavu. Tragediju je stoički podnijela zbog kćeri Athee, da bi joj ubrzo dijagnosticirali i agresivni karcinom dojke. Od operacije se još oporavlja, a Siščanka Dragana Prodanović Haines doživjela je nove drame s potresima koji su porušili Baniju, donosi Slobodna Dalmacija. 

Paralelno s razvojem bolesti propala joj je i privatna tvrtka koju je vodila sa suprugom, banka joj je oduzela poslovni prostor u Sisku. Uz kćer, brine se i o teško bolesnoj i polupokretnoj majci.

– Vidite, ovdje je pala komoda u onom najjačem potresu od 6,2 po Richteru. Tada sam bila najsretnija kad sam vidjela da mojoj desetogodišnjoj kćeri nije ništa. Nažalost, psihičke posljedice od svega imat će cijeli život. Srce mi se para kad vidim da ne želi više ući u našu kuću - rekla je Dragana. 

VIDEO Zatekao ih novi potres na tavanu kuće: 'Je li to ti drmaš?'
VIDEO Zatekao ih novi potres na tavanu kuće: 'Je li to ti drmaš?'

Većinu dana, osim kad kiši, provodi na dvorištu, sjede oko vatre, spavaju u autu. Athea je jednu noć pristala prespavati pod krovom kod susjeda, uz uvjet da s njima ide i baka.

- S obzirom da je moja majka tvrdoglava Banijka ratne generacije, k tomu teško pokretna, nagovoriti nju na taj ustupak također je bio pothvat. Nažalost, zbog najnovijih potresa opet spavamo u autima. Jedva i da spavamo – rekla je Dragana. Svi su evakuirani, a društvo joj je sad jedino mačka – iz Kaštel Lukšića.

U studenom 2016. Dragana je saznala da ima karcinom dojke i to progresivni. Prošla je tri operacije, 16 kemoterapija i 25 zračenja...

Dragana je ostala bez prihoda. Imala je tvrtku za distribuciju aparata za pravljenje sladoleda. Nakon smrti supruga nije bilo prihoda, njegova tvrtka, kaže, nije iznijela da imaju pravo na odštetu.

Banka joj je uzela životnu stečevinu, projekt u koji je sve uložila. Sad još razmatra što će raditi. Kaže da će vjerojatno odseliti, pokušati iznova. Za sad ostaje kraj svoje majke koja je teško bolesna.

Ne odustaje od borbe, što za zdravlje, što za život. 

Pismo hrvatskog zeta: 'Samo da još jedanput vidim djecu'
Pismo hrvatskog zeta: 'Samo da još jedanput vidim djecu'

Podsjetimo, s Draganom je cijela Hrvatska proživljavala dramatične trenutke kada je njen suprug humanitarac zarobljen, a potom pogubljen. Tada je 2014. za intervju Sky Newsa Dragana drhtavim glasom rekla: 

- Nisam kćerkici rekla što se dogodilo, ali sam joj rekla da smo mi cure sad same, da moramo pomoći jedna drugoj i biti si potpora jer nema nikoga drugog da nam pomogne. Pokušavam postići da razumije kako se tata više neće vratiti kući. 

Athea je tada imala četiri godine. 

Dragana je tada u razgovoru progovorila i o agoniji koju je proživljavala godinu i pol dana dok je David bio u zatočeništvu islamske militantne skupine. U njihove je ruke pao u Siriji gdje je radio za francusku humanitarnu organizaciju.

Država je za obnovu kuća nakon rata dala 2,6 milijardi kuna, a na tome je radilo oko 200 tvrtki
Država je za obnovu kuća nakon rata dala 2,6 milijardi kuna, a na tome je radilo oko 200 tvrtki

- Svaki dan je bio izazov. Buditi se ujutro i pitati se trebam li se nadati da će me netko, ili David, nazvati i reći mi da je napokon slobodan, ili hoće li me možda netko nazvati i reći kako se nešto loše dogodilo. A onda sam vidjela video i onaj dio gdje David govori da će biti sljedeći. Toga dana primila sam poziv od Davidova brata Michaela koji mi je rekao: ‘Dragana, više ga ne mogu povrijediti’. Spoznaja da David više nije živ nešto je što me je obilježilo za ostatak života. David je mojem životu dao smisao i učinio ga drugačijim. Sad je Athea moj razlog da idem dalje. Ona mi daje snagu. David bi želio da budem jaka zbog naše kćeri.

U razgovoru se te godine osvrnula i na egzekutore koji su ubili njena muža:

- Osoba koja je to napravila, i ostali poput njega, smatraju sebe hrabrima. No to nije hrabrost. To je kukavički čin . Ubiti nekoga tko ima ruke zavezane na leđima i kleči. Ta osoba nije ljudsko biće. Moraš biti monstrum kako bi učinio nešto takvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke