Obavijesti

News

Komentari 3

Zna kako: ‘Moji učenici prave najbolje robote, rakete, avione’

Zna kako: ‘Moji učenici prave najbolje robote, rakete, avione’
1

Zoran Vukić već 20 godina predaje tehničku kulturu, a njegovi učenici osvajaju prva mjesta na važnim natjecanjima u robotici, modeliranju i prometu

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Državna nagrada tehničke kulture “Faust Vrančić” nedavno je dodijeljena Zoranu Vukiću (47), profesoru politehnike iz OŠ Kneza Trpimira u Kaštel Gomilici. Dobio ju je za doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja u 2014., što ne čudi budući da se radi o izuzetno posvećenom nastavniku koji vodi niz radionica u svojoj školi i Zajednici tehničke kulture u Splitu.

Pored toga, Vukić djeluje u Društvu pedagoga tehničke kulture, kao i u udruzi Mladi robotičari na pripremi osmoškolaca iz Splita i okolice za natjecanja iz robotike. Njegovi učenici godinama osvajaju prva mjesta na natjecanjima. Posebno je ponosan na svoj klub u Kaštel Gomilici, koji je pokrenuo prije šest godina i u kojem djeca uče o sigurnosti u prometu, raketnom i zrakoplovnome modelarstvu, robotici te radioamaterizmu u suradnji s radioklubom Kaštilac. Samo je lani kroz Klub mladih tehničara prošlo više od 150 učenika od petog do osmog razreda osnovne škole, koji su stekli korisna znanja i vještine.

- Velik je broj djece nezainteresirano za redovnu školu, pa se uključe u klubove, a tamo ih potaknemo da međusobno surađuju, razmjenjuju ideje, postanu kreativniji i odgovorniji te se realiziraju i usmjere prema nekom od područja koje bi kasnije i studirali. Rad u klubovima pruža mogućnost djeci koja, recimo, nemaju nekih fizičkih predispozicija za sport ili sklonosti za glazbu da se realiziraju kroz umne aktivnosti i vještine rukama. No budimo iskreni, imamo i drugu krajnost, da se djeca uključe u klub samo po želji roditelja. U tom slučaju smatram da prvo neke stvari treba riješiti u obitelji pa tek onda pustiti da institucije obave svoj posao. Ako nema obostrane suradnje, ide vrlo teško - kazao je Vukić.

Klub mladih tehničara iz Gomilice djeluje u okviru programa “Mladi i tehnika” za učenike viših razreda osnovne škole, koji se provodi u suradnji s Gradom Kaštela. Radi se o aktivnostima organiziranim u slobodno vrijeme u sklopu škola te se učenicima omogućuje da steknu znanja i vještine iz tehničke kulture koja su redovitim nastavnim programima premalo ili uopće nisu obuhvaćeni.

Vukić tehničku kulturu predaje 20 godina, a izvan redovnog posla s članovima njegovih tehničkih klubova mladih u Gomilici i Splitu godišnje odlazi na 20-ak raznih natjecanja, s kojih se često vraćaju s nagradama. Primjerice, učenici pod Vukićevim mentorstvom osvojili su lani prvo mjesto iz robotike na županijskom natjecanju, te na Robo alci u Šibeniku 2013., zanimljivijem spoju sinjske viteške igre i robotike, u kojoj alku nastoje pogoditi roboti na kotačima koje su programirali i njima upravljaju učenici. Na Robo kupu iste godine u Zagrebu zauzeli su treće mjesto. Prošle godine Vukićevim učenicima pripala su im i prva mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji na natjecanju automatike, prometne kulture i modelarstva, kao i tri nagrade za najboljeg raketara 2014. godine.

- Svaki odlazak na natjecanja, na kojima djeca znaju zajedno provesti po tri dana, za njih je iznimno iskustvo. Neke bitne stvari ne mogu dobiti od mame i tate, a niti od svojih nastavnika nego od svojih vršnjaka. Uče se situacijama u kojima netko drukčije razmišlja i ima drukčije sklonosti, izmjenjuju ideje, a u slobodno vrijeme razgovaraju o problemima koji ih tište. Moja je preporuka roditeljima da imaju povjerenja u školu jer postoje osobe i poticajno okruženje u kojem se dijete nalazi i neka se maksimalno uključi u ono što mu se nudi - poručio je Vukić.

Nezadovoljan je razinom informatičke opremljenosti u školama, što se često odražava i na rad mladih tehničara.

- U školama je situacija alarmantna Imali smo veliki zamah prije deset godina, kad je uvedena informatička oprema, no stalo se s tim. Ne prate se opremom potrebe u nastavi, ne osuvremenjuje se... Za to nedostaju financijske potpore, a sad se sve svodi na to da treba tražiti donatore - kazao je Vukić te dodao da, unatoč svemu, nema namjeru odustati od aktivnosti u kojima je dosad bio vrlo uspješan.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu