Obavijesti

News

Komentari 0

'Znam pravu istinu o ubojstvu, a zna ju sigurno i Amanda Knox'

'Znam pravu istinu o ubojstvu, a zna ju sigurno i Amanda Knox'
13

Britanka Meredith Kercher ubijena je 2007. godine u Italiji. Za ubojstvo su teretili njezinu bivšu cimericu Amandu Knox koja je kasnije oslobođena. U zatvoru je bio i Rudy Guede. Odslužio je 13 godina i sad je na slobodi

VIDEO

Amanda Marie Knox (34) provela je četiri godine u talijanskom zatvoru zbog ubojstva Meredith Kercher (21). Na kraju je oslobođena. Brojni svjetski mediji pisali su godinama o tom slučaju. Priča je opet zainteresirala javnost krajem listopada kada je iz zatvora izašao Rudy Guede (34). Odslužio je kaznu od 13 godina. Za The Sun je izjavio, misleći na Amandu Knox: "Ja znam istinu, a zna ju i ona". Knox mu je ubrzo odgovorila na Twitteru kako je on djelovao sam i pozvala ga je da konačno kaže istinu kako bi žrtvini roditelji pronašli mir. 

'Htio sam spasiti Meredith'

Rudy Guede i dalje poriče da je 1. studenog 2007. silovao Meredith Kercher u njezinom stanu i izbo ju iako su na mjestu zločina pronađeni njegovi tragovi. Tvrdi kako se iz sudske dokumentacije vidi da on nije bio sam u Meredithinom stanu. 

- Ja sam imao krv na rukama jer sam ju htio spasiti. Tamo su bili i drugi, a ja ju nisam izbo - kaže. Dodao je i kako je obitelji žrtve napisao pismo u kojem se ispričava što nije napravio više kako bi spasio Meredith. On je bio osuđen na 30 godina zatvora kao i Amanda Knox i njezin tadašnji dečko Raffaele Sollecito. Knox i Sollecito su kasnije dobili manju kaznu odnosno po četiri godine zatvora da bi na kraju bili oslobođeni. Obitelj žrtve bila je šokirana oslobađajućom presudom, rekli su da ih nitko na to nije pripremio. 

'Kuća strave' u Perugiji

Amerikanka Amanda Knox iz Seattlea je u Perugiju došla studirati. Živjela je u kući koja je imala nekoliko stanova. Njezine cimerice su bile Britanka Meredith Kercher te dvije mlade talijanske pravnice. U podrumu je stanovao mladi Talijan Giacomo Silenzi. Društvo se međusobno družilo i jednu su večer upoznali i Rudyja Hermanna Guedea (35). On je rođen u Obali Bjelokosti no od svoje pete godine je živio u Perugiji. Odgajali su ga otac, lokalni učitelji, svećenik i drugi. Otac se kada je mladić imao 17 godina, vratio u Afriku. Rudyja je tada posvojila bogata obitelj u Perugiji. Oni su ga 2007. godine zamolili da napusti njihovu kuću. U međuvremenu je Rudy igrao košarku za lokalni tim. 

Kamera snimila Amandu Knox neposredno nakon ubojstva?
Kamera snimila Amandu Knox neposredno nakon ubojstva?

Rudyja je društvo pozvalo u podrumski stan u kojem je živio Silenzi. To je bilo sredinom listopada. Guede se kasnije još jednu večer pridružio Knox, Kercher i Silenziju u noćnom izlasku te je opet bio pozvan u podrumski stan. U stanove djevojaka tada nije zalazio. Kercher se u međuvremenu zaljubila u Silenzija i počeli su vezu dok je Knox na koncertu krajem listopada upoznala Raffaelea Sollecitoa koji je tada imao 23 godine i studirao je softverski inženjering. 

Visoki sud oslobodio Amandu Knox za ubojstvo studentice
Visoki sud oslobodio Amandu Knox za ubojstvo studentice

U Italiji je 1. studeni praznik te su Talijani otišli pa se Kercher, nakon što je pogledala film kod prijatelja i vratila u stan. Bila je sama u kući jer je Knox bila s Raffaeleom. Sljedeći dan 2. studenog Knox se vratila u kuću i vidjela je da su ulazna vrata otvorena. Vidjela je i tragove krvi te da su vrata od stana u kojem je bila Kercher, zaključana. Nazvala ju je na mobitel no nije se javljala. To joj je bilo čudno jer je Meredith uvijek brzo odgovarala na poziv budući da je mobitel uvijek imala sa sobom. Došao je i Sollecito koji je nazvao karabinjere. Na kraju su provalili u stan te su našli Meredith mrtvu.

Polugolo tijelo ležalo je u lokvi krvi. Grkljan je bio prerezan. 

Knox osudili zbog jezičnog nesporazuma?

Nakon toga slijedile su godine suđenja. Knox je tvrdila da je nevina, da su ju nakon ubojstva mlade Britanke ispitivali satima bez odvjetnika, da joj nisu davali vodu ni hranu te da su ju policajci dva puta ošamarili. Rekla je i da je došlo do greške u komunikaciji jer ona nije dobro govorila talijanski. Policija je teretila i njezinog tadašnjeg dečka Raffaelea Sollecitoa. 

U kući strave pronašli su golu studenticu prerezanog grkljana
U kući strave pronašli su golu studenticu prerezanog grkljana

Budući da su na mjestu zločina pronašli tragove Rudyja Guedea, i on je zainteresirao istražitelje. 

Rudy je kasnije govorio kako je bio kobne noći u sobi Meredith Kercher, a onda je otišao u noćni klub. I narednu noć je bio u noćnom klubu te je nakon toga otišao u Njemačku. Nakon što su njegove otiske prstiju našli na mjestu zločina, Njemačka ga je izručila Italiji. Na sudu je tvrdio da ga je Meredith Kercher pustila u svoj stan i da je su se ljubili, ali da se nisu seksali jer nisu imali kondome. On je tada zbog bolova u trbuhu otišao na zahod. Tada je, tvrdi, čuo kako djevojka vrišti. Kada je izašao iz kupaonice, vidio je nekoga kako stoji nad Meredith Kercher i drži nož. Djevojka je bila na podu i krvarila je. Sud je zaključio da se njegova priča ne poklapa s dokazima te je osuđen na 30 godina zatvora zbog silovanja i ubojstva  Meredith Kercher. Kasnije mu je kazna smanjena na 26, a onda na 16 godina.

Amanda Knox traži financijsku pomoć za financiranje svadbe
Amanda Knox traži financijsku pomoć za financiranje svadbe

Knox i njezin tadašnji dečko Sollecito su na kraju oslobođeni. Knox, koju su talijanski mediji opisivali kao hladnokrvnu ubojicu anđeoskog lica, konačnu oslobađajuću presudu je dočekala u ožujku 2015. godine. Tijekom godina je davala intervjue, objavila je knjigu i snimila dokumentarac o svom slučaju te podržava druge žrtve pravosuđa. Godine 2018. udala se za svojeg partnera Christophera Robinsona, a u listopadu 2021. Knox je objavila da je rodila kćer. 

Mala kuća u brežuljkastom dijelu Perugie u međuvremenu je prodana. U gradu sa 170.000 stanovnika i sveučilištem osnovanim 1308., žiteljima je drago što više nisu na naslovnicama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21