News

Komentari 28

Znanstvena petorka upozorava: idućih ćemo tjedana imati puno mrtvih i hospitaliziranih

Znanstvena petorka upozorava: idućih ćemo tjedana imati puno mrtvih i hospitaliziranih

Petero članova Vladinog znanstvenog savjeta ponovno je uputilo otvoreno pismo u kojem upozorava na katastrofalnu situaciju idućih tjedana, uzrokovanu lošim epidemiološkim mjerama Vlade i Stožera

U Hrvatskoj se stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno potcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana. Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom - upozorila je danas javnim, otvornim pismom znanstvena petorka, članovi Vladinog znanstvenog savjeta za koronu: prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan. 

Pogledajte video: Ovo je najgori dan u Hrvatskoj

Hrvatska je, pišu, suočena s četvrtim valom pandemije COVID-19, a dočekuje ga s relativno niskim stupnjem procijepljenosti stanovništva u odnosu na druge države Europske Unije.

U ovom valu dominira delta soj virusa, koji je znatno zarazniji od sojeva u prethodna tri vala, a i nešto opasniji za sve dobne skupine.

- Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast. Brojne su države u svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav. To se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva, te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera, upozoravaju.

Pozivaju građane da se informiraju od stručnih ljudi i pridržavaju se mjera koje mogu spriječiti širenje ove zarazne bolesti, a necijepljene da se cijepe i time pomognu smanjenju opterećenja za zdravstveni sustav, koji se sada nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

Najčitaniji članci