Obavijesti

News

Komentari 104

Žrtve Dalibora Matanića šute zbog straha od osude okoline. Jedan slučaj završio na policiji?

Žrtve Dalibora Matanića šute zbog straha od osude okoline. Jedan slučaj završio na policiji?
1

Žrtve Dalibora Matanića povezale su se i formirale grupu u kojoj si međusobno pružaju podršku, a jedan slučaj navodno je prijavljen i policiji

VIDEO

Društvo u kojemu netko tko prizna uznemiravanje žena dobiva podršku, dok žrtve strahuju od osude okoline, društvo je koje nije spremno osuditi takvo ponašanje i nije neobično da se o zlostavljanju šuti. Da je to narativ koji se mora promijeniti slažu se redom sugovornici s kojima smo razgovarali, aktivistkinje za ljudska i ženska prava Sanja Sarnavka i Neva Tolle, kao i redateljica i multimedijalna umjetnica Ariana Lekić Fridrih. Riječ je o slučaju našeg proslavljenog redatelja Dalibora Matanića, o čijoj je neprimjerenoj komunikaciji sa suradnicama prvi pisao Večernji list. Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, žrtve su se međusobno povezale i formirale grupu u kojoj jedna drugoj daju podršku, a jedan slučaj uznemiravanja navodno je prijavljen i policiji.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Žrtve uznemiravanja Matanića šute u strahu od osude okoline 01:14

Nakon što je priča izašla u medije, o svemu se statusom na društvenoj mreži oglasio i sam Matanić.

- Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao kolegice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga - napisao je, između ostalog Matanić, a pod njegovim statusom nizali su se lajkovi, srca i poruke podrške među kojima su i one istaknutih javnih osoba.

Matanić priznao: Drogiran i pijan uznemiravao sam kolegice
Matanić priznao: Drogiran i pijan uznemiravao sam kolegice

Apsolutno mi je nejasno odakle mu tolika podrška, a s druge strane i jasno jer živimo u jednoj patrijarhalnoj državi u kojoj je žena objekt pa umjesto da dobije osudu svog ponašanja, on za njega dobiva podršku, kaže Neva Tolle, aktivistkinja za ženska i ljudska prava te koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb.

Ističe da je Matanić postupao s pozicije moći prema tim ženama odnosno zlouporabio svoj položaj i činjenica da je pri tome, kako tvrdi, bio pod utjecajem alkohola ili droge, zasigurno nije nešto što bi ga moglo ekskulpirati za njegovo ponašanje.

- Odlučio se liječiti, u redu, to je njegov osobni izbor, ne razumijem čemu toliki aplauzi na njegovo priznanje. Biti pod utjecajem alkohola ili droge nikako ne može biti opravdanje za seksualno uznemiravanje - smatra Tolle.

Dodaje da je važno da žrtve zlostavljanje prijave institucijama, ali je ne čudi ako te žene ne žele o tome javno progovoriti jer, nažalost, u ovom našem patrijarhalnom društvu za zlostavljača se traže opravdanja, dok žrtve znaju da će biti pribijene na stup srama.

Dalibor Matanić izgubio poslove zbog uznemiravanja glumica?! 'Odustali smo od suradnje'
Dalibor Matanić izgubio poslove zbog uznemiravanja glumica?! 'Odustali smo od suradnje'

I Sanja Sarnavka, aktivistkinja za ljudska prava i ženska prava, predsjednica Zakladne uprave i jedna od osnivačica Solidarne, smatra da je važno da se priča o ovim temama osobito jer se Dalibor Matanić u javnosti prezentirao kao rodno osviještena osoba, čak feminist, koji vodi računa o ženama.

- Sad treba vidjeti hoće li državno odvjetništvo što poduzeti, a oni ne mogu ništa ako žrtve ne progovore o svemu. Svi govore da nitko nije znao, a ispod posta u kojem se kaje, imate hrpu ushićenih žena koje ga lajkaju. Nevjerojatno je koliko se razumijevanja ima za nasilnika, a koliko malo za žrtvu, to je strašno. Nismo dobro društvo i u njemu se žrtve ne osjećaju dobro i ne osjećaju se sigurno - kaže nam Sarnavka te dodaje da nitko ne pita što je sa žrtvama i kako se one osjećaju.

Redateljica i multimedijalna umjetnica Ariana Lekić Fridrih kaže da, s obzirom na to da je Matanić u postu priznao niz kaznenih djela, očekuje da se to sad procesuira.

- Mislim da je ta isprika zapravo iznimno bijedna i šokirana sam reakcijom dijela svojih kolegica i kolega, ali vjerujem da je ona bila takva kakva je jer je on bio naš najpoznatiji redatelj. Oko njegova imena vrtio se najveći kapital u svijetu umjetnosti i mislim da su ti komentari posljedica činjenice da je takav narativ uvriježen od strane visokoobrazovnih institucija jer otuda to kreće - smatra Lekić Fridrih. Podsjeća na slučaj uznemiravanja studentica na Akademiji damskih umjetnosti gdje je, kaže, adekvatna reakcija izostala čak nakon što su tri djevojke zbog sličnih stvari pokrenule prosvjed.

- Očekivala sam da će nakon toga dekanat reagirati konkretnim sankcijama za profesore zlostavljače, a ne samo opomenama pred otkaz. Te posljedice moraju biti otkaz i procesuiranje onoga što se dogodilo, a ne da ti profesori normalno i dalje rade na fakultetu. Da se s time obračunalo ranije, slučaj Matanić se ne bi ni dogodio. Sad je bitno zaštititi identitet žrtava, ali i njegovu obitelj, jer je i njegova obitelj žrtva njegova ponašanja - rekla je umjetnica.

O slučaju se na Facebooku oglasila i glumica Tihana Lazović, koje je surađivala s Matanićem na brojnim projektima.

- To što moja suradnja s Daliborom Matanićem nikada nije bila neprimjerena, neprofesionalna i neugodna, apsolutno ništa ne znači, štoviše potvrđuje da je vješto manipulirao nama koji smo godinama surađivali s njim, napravio od nas majmune i vrlo proračunato "pikirao" svoje žrtve, koje su mahom mlade djevojke na početku svoje karijere. Te mlade djevojke, a i ja sam prilično nedavno bila mlada djevojka, žrtve su ne samo Dalibora Matanića nego cijelog sistema, počevši od Akademije dramske umjetnosti na kojoj se desetljećima štiti nasilnike... Stojim i podržavam sve djevojke i žene koje su ispričale svoje priče, nadam se da će ovo potaknuti i ostale žrtve da istupe, progovore i prijave. Ne samo Dalibora Matanića. Sve njih - napisala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...