Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Županja: Trojicu prijatelja su pokopali uz šokačke pjesme

Marko Filipović, Josip Krznarić i Marko Kobašević u subotu su trebali voziti zapregu na vjenčanju svog kolege. Poginule prijatelje pokopali su na groblju u Županji...

Goran Ferbežar/Pixsell
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell

Karlo Filipović uplakano je prišao Batosti i Kanisi, omiljenim konjima pokojnog brata Marka (19), koji je s prijateljima Josipom Krznarićem (23) i Markom Kobaševićem (24) poginuo u petak rano ujutro sletjevši s ceste kraj Županje. Karlo je stavio ruku na grivu lipicancu, a Batosta ga je gledala, lagano zarzala i glavu mu naslonila na rame. Prijatelji pričaju da Markovi konji već dva dana ne jedu. Samo tuguju.

- Marko je obožavao Batostu i zajedno su osvojili mnoštvo nagrada. Bili su kao jedno, bez obzira je li Marko vozio dvopreg ili jahao na narodni način, bez sedla. Otkad su u petak poslijepodne dovezli lijes u kuću, Batosta ne prestaje plakati. Ništa nije vidjela, ali sve osjeti - priča Markov prijatelj Domagoj Oršolić (16).

Domagoj je pripremao Batostu i Kanisu za njihovu posljednju vožnju s Markom. U duhu županjske tradicije, obitelji poginulih mladića odlučile su da njihove sinove na posljednji počinak konjskim zapregama voze njihovi omiljeni konji. Time su simbolično ukazali i na prijateljstvo mladića čije su kuće jedna uz drugu u ulici koju u Županji svi znaju kao Šantava.

Na pogrebu se u subotu popodne okupilo nekoliko tisuća ljudi. Na putu do županjskog groblja Svetog Jurja, udaljenog oko kilometar od kuća ožalošćenih obitelji, tamburaši su tiho svirali šokačke pjesme, a glazbu je povremeno remetilo samo nemirno rzanje konja koji su prema groblju vukli zaprege s lijesovima. Ispratio ih je župnik Ivan Varoščić, svećenik koji ih je svu trojicu i krstio.

Možda vas zanima i ovo:
Message