Obavijesti

News

Komentari 36

Ispovijest tvorca 'besplatnih vrata': USKOK nam je pretresao cijelu radionu, ali ne i račune

Ispovijest tvorca 'besplatnih vrata': USKOK nam  je pretresao cijelu radionu, ali ne i račune
1

- Mi smo se potrefili u tom prisluškivanju i praćenju Josipe. Potrefili smo se jer smo radili sada trenutno na njenoj kući dio namještaja, dio je napravljen a dio je ovdje u radioni i nije montiran - priča Radenko Lapčić

VIDEO

Bivšu kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac USKOK sumnjiči da je pogurala poticaje svojim prijateljima, poznanicima, rodbini i poslovnim partnerima. Među tri prozvane kninske tvrtke je i stolarska radiona Lapčić, u vlasništvu Radenka i njegove obitelji. Oni su izradili takozvana "besplatna vrata" za kuću u Vodicama. Osim toga, nose i nadimak Kućnih majstora Grada Knina zbog brojnih poslova koje za ovu jedinicu lokalne samouprave rade. Radenko Lapčić ispričao nam je njihovu stranu priče. 

POGLEDAJTE VIDEO: Hobotnica Josipe Rimac 

Pokretanje videa...

Josipa Rimac - hobotnica 01:26

USKOK vas spominje, jasno i glasno. Osjećate li krivnju? 
- Za sve što smo napravili imamo račune. Ono što nismo napravili, to je još u našoj radioni. Ništa se mi ne bojimo. Poticaje ako nismo zaslužili, neka gospoda iz Ministarstva slobodno napišu da nismo zadovoljili uvijete, da nas ne pripada, možda pripada nekoga drugoga. Mi smo tu. Nećemo pobjeći, nećemo zatvoriti radionu, nećemo stati raditi. Nećemo otići iz ovog grada. Svi smo se rodili u Kninu, svi smo ovdje živjeli i vratili se kad je trebalo. Nećemo odustati. To što mi živimo u maloj sredini pa svak priča svašta, i te nebuloze... svi novinari, mediji napumpaju. Vjerujte mi, sve postoji u papirima i telefonima. Ništa se sakriti ne može. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vi se, dakle, ne bojite kaznenog progona? 
- Ma kakvi. Mi smo ženi (Josipi Rimac, op.a.) radili, žena je uredno svoje račune svaki put plaćala.
 
A što je s onih 180 tisuća kuna koje ste dobili na natječaju Ministarstva gospodarstva, a za koje USKOK kaže da je gradonačelnica pogurala njihovo dobivanje?  
- Na prvom natječaju nisu ni potrošena sredstva za Knin. A koliko natječaja ima za poticaje..., mi se javimo na svaki peti. Sad je natječaj bio do pola milijuna kuna za obrtnike i nismo se javili. 

Predsjednik Županijskog suda: Poznajem se s Rimac, ali susret nije bio ciljan, pozdravili smo se
Predsjednik Županijskog suda: Poznajem se s Rimac, ali susret nije bio ciljan, pozdravili smo se

USKOK ni ne smatra spornim to da ste dobili poticaje, nego im je sporan način na koji ste ih dobili. Spominje se da je Josipa Rimac urgirala da ih dobijete? Zbog prijateljskih, rodbinskih ili poslovnih veza. 
- Rodbinske veze s Josipom nemamo, a ni vjerske, i tu se razlikujemo. 

Kako mislite? 
- Pa evo reći ću vam, pričate s jednom povratničkom srpskom familijom koja se vratila u ovaj grad i živi u njemu od svoga rada. Niti jedan član obitelji ne radi u nijednoj državnoj instituciji. Ima nas deset u kući. Nitko u nijednoj stranici nije. U Josipinoj kući nikad nismo ručali. Ovo je grad od četiri hiljade stanovnika, svi sjedimo u dva kafića, svatko se poznaje. 

Dobro. 2014. godine poduzetnik Ivica Barišić prijavio je Josipu Rimac DORH-u i pritom spominjao i vas. Nazivao vas je "kućnim majstorom Grada Knina" radi brojnih poslova koje ste dobivali? 
- Tako je, mi sve što smo napravili u Gradu, uredno smo naplatili. I 2014., i 2015., i 2020., i danas radimo za Grad. I radili smo dok je bila Josipa gradonačelnica, i pokojni Dragan Jerković, i Nikola Blažević i danas Marko Jelić. Zato smo ostali politički neutralni. Jedina smo tvrtka za namještaj ovdje u Kninu. 

Znate li tko je vodio skupinu za zakon o sukobu interesa? Ona
Znate li tko je vodio skupinu za zakon o sukobu interesa? Ona

U toj prijavi se spominjala i nekakva muljaža s poslovnim prostorima od strane Grada Knina? I opet se tu našlo ime stolarije Lapčić? 
- Gospodin Barišić i mi, kupili smo prostor od Grada, zajedno, po pola. Grad je imao uvjete. Na natječaju je bilo desetak firmi, nisu se samo Lapčići javili, bili su tu svi, i Barišić je kupi svoj prostor. Čovik ga nije niti uredio, taj prostor je do danas nije razriješio s Gradom, neovisno od nas. Nije pokrenuo proizvodnju, a to su bili uvjeti Grada da bi se prostor knjižio. I nama i njemu i ostalima. 

Čini li vam se da vas nepravedno prizivaju? USKOK je izašao s vašim imenom i prezimenom i ozbiljnim optužbama? 
- Reći ću vam zašto - mi smo se potrefili u tom prisluškivanju i praćenju Josipe. Potrefili smo se jer smo radili sada trenutno na njenoj kući dio namještaja, dio je napravljen a dio je ovdje u radioni i nije montiran. USKOK će naći i dogovore i cijene i što je napravljeno i što nije. 

Malo mi je neozbiljno od njih da se tako izlete bez da to prvo provjere... 
- Vjerujte mi, sramota me da živim u ovakvoj državi. Nikad to do sad nisam rekao, a danas moram.

Istraga protiv Rimac: USKOK će ispitati ministricu poljoprivrede, državnog tajnika i Tenu Mišetić?
Istraga protiv Rimac: USKOK će ispitati ministricu poljoprivrede, državnog tajnika i Tenu Mišetić?

Kad ste se vratili u Hrvatsku? 
- 1997. godine, prvi povratnički kartoni su napisani na ime Lapčića. Živjeli smo cijeli život u tom gradu, radili tu, nikakav problem nismo imali. Što je najbitnije, vratili smo se u svoj grad, sa svojim ljudima, prijateljima, dočekani, ali znate kao je, ne možete naći posao, obitelj smo od 10 članova, nitko ne radi, nas četvorica smo u firmi. 

USKOK je spomenuo i ona famozna besplatna vrata? To ima veze s vama?
- Itekako! Direktno veze s nama. Uskok će imat vremena dokazati na osnovu čega su oni to zaključili. USKOK ima papire, uzeli su sve što su trebali, vidjet će tamo je li 3100 kuna besplatno po jednim sobnim vratima. 

Je li to bila neka njena zafrkancija? To kad je izgovorila da želi besplatna vrata? 
- Razgovor nje i nas je u telefonu i porukama. Tamo će se vidjeti da se ona bunila na cijene. Da joj je bilo preskupo. Al znate kako je u maloj sredini morate imat artikal i za babu i didu što žele uredit jedan prozor, ali i malo luksuznije stvari. Ma znate što, ovo me baš razočaralo. 60 godina radim i živim u ovome gradu. 

Čačić: Bašić mi je prijetio i sve sam prijavio policiji. Istrage o pogodovanju stoje u ladicama!
Čačić:  Bašić mi je prijetio i sve sam prijavio policiji. Istrage o pogodovanju stoje u ladicama!

Kako mislite? 
- Mi smo čisti. Nemamo problem s ovim. Ali znate kako je. Svatko nas pozna ovdje, i sad kad nas svi vide na vijestima, ma mislim.. zašto? Šta? Kome to treba? Dečki iz USKOK- a koji su došli bili su korektni, nema riječi prigovora. 

A gdje su došli? 
- Došli su u radionu. Ali je ružna situacija kad vas javno rastežu. Nitko nije došao i provjerio račune i rekao "evo sve je okej i riješeno", nego "ajmo mi njih zapalit pa ćemo poslje vidit što ćemo". Mi ispadamo nekakvi kriminalci. U životu nismo napravili prometni prekršaj. Nijednu policu osiguranja nismo iskoristili. Ni ja ni sinovi ni žene. I onda dođete tako na vjetrometrinu... ali dobro, izdržat ćemo. Sve će to proći. I nećemo u politiku, nećete nas vidjeti na stračakom skupu nijednom. 

Dakle, ne namjeravate zaustaviti poslovanje, ni na trenutak? 
- Je l' se misli da ću ja stat? Vjerujte, nikakve šanse nema. Ova kuća i ova radnja će radit dok je Lapčića u ovome gradu. Nema onoga tko nas može pokolebat. Ma mi dižemo glavu i borimo se protiv ovoga dalje. Sve je u papirima, računima. Sve je čisto. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a