News

Komentari 65

Zvao ih Frka: Petero stručnjaka ostaje u Znanstvenom savjetu

Zvao ih Frka: Petero stručnjaka ostaje u Znanstvenom savjetu

Uvažavajući svačiji doprinos, Vlada će s punom odgovornošću svoje odluke donositi samostalno, i za njih nisu odgovorni članovi Savjeta, rekli su u petak iz Vlade

Nakon razgovora s Plenkovićevim predstojnikom ureda Zvonimirom Frkom Petešićem, prof. dr. sc. Nenad Ban, prof. dr. sc. Branko Kolarić, prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, prof. dr. sc. Igor Rudan i dr. Petra Klepac potvrdili su da su spremni na nastavak suradnje s Vladom i davanje doprinosa u kontroliranju i suzbijanju epidemije, rekli su u petak poslijepodne iz Vlade. 

Oni su bili potpisnici spornog apela, koji je potpisalo 26 znanstvenika, a u kojem se, sažeto rečeno, navodi kako se u Hrvatskoj temeljem netočnih podataka širi neutemeljeni optimizam na osnovu kojeg se onda donose pogrešne mjere. A pogreške se potom plaćaju životima.

Ova petorka inače čini polovicu Savjeta koji Vladi pomaže u donošenju mjera.

Podsjeća se da je zadaća članova Znanstvenog savjeta da kroz multidisciplinarnu razmjenu mišljenja o razvoju epidemije, svojim znanjem i iskustvom Vladi pomognu u donošenju odluka, pružajući znanstveno utemeljene savjete i dijeleći svoja promišljanja i prijedloge potrebnih mjera za djelotvorno suzbijanje širenja zaraze virusom Sars-CoV-2 i bolesti COVID-19-

Znanstvenici uključeni u taj Savjet ugledni su domaći inozemni hrvatski stručnjaci koji za svoj dobrovoljni rad u Savjetu ne primaju nikakvu naknadu.

- Kao i dosad, Vlada će u donošenju svojih odluka uzimati u obzir i mišljenje Znanstvenog savjeta, kao i sve druge relevantne parametre u ovoj višedimenzionalnoj krizi. No uvažavajući svačiji doprinos, Vlada će s punom odgovornošću svoje odluke donositi samostalno, i za njih nisu odgovorni članovi Savjeta - navode iz Vlade.

U borbi s koronavirusom, prioritet Vlade ostaje zaštita zdravlja i života hrvatskih građana kroz provedbu optimalnih mjera, uz minimiziranje negativnih učinaka za cjelokupno društvo i gospodarstvo.

Najčitaniji članci