Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

Mom psu se nije spustio jedan testis, treba li ići na operaciju?

Mom psu se nije spustio jedan testis, treba li ići na operaciju?
1

Kod nespuštanja jednog testisa treba pričekati pubertet jer postoji mogućnost da se spusti. Takve životinje kasnije treba kastrirati da se testis ne pretvori u tumor

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Zašto joj ljeti pucaju kapilare na ušima?

Pozdrav! 

Pišem vam jer mi godinama nitko ne zna točno reći kako riješiti zdravstveni problem moje kujice. Ona je kratkodlaki žuti labrador retriever, stara šest godina, a streilizirana s 10 mjeseci. Svako ljeto pri velikim vrućinama ima problema s ušima. Na površini uške joj pucaju kapilare i curi krv. Čini se kako ju to ne boli jer se ne češe, ali jako ružno izgleda, pogotovo zato što je žuta. Do sada sam joj to prala vodom, dezinficirala, posipala bivacinom i sličnim preparatima za rane, mazala nevenovom mašću, no bez rezultata. Čim padnu temperature i zahladi na oko 20 do 25°C stupnjeva, sve to prođe kao da kapilara nikad nije ni bilo, do sljedećeg ljeta. Znate li vi zašto se to događa i kako to spriječiti? Veterinari s kojima sam razgovarala su tvrdili da je grizu muhe, da je šuga i slično, no izgleda da nije ništa od toga.

Pozdrav

Kristina Mihalčić

Vaskulitis uzrokuje krvarenja

Poštovana,

S obzirom da ste već bili kod veterinara te na neki način isključili neka od mogućih oboljenja, vaša kujica bi mogla imati vaskulitis, odnosno upalu krvnih žila. Ovo oboljenje najčešće se manifestira na uškama,usnama, sluznici usta, šapama, repu i mošnji kod muških pasa. Na promijenjenim područjima možemo uočiti crvenilo, nekroze i lokalne ulceracije koje mogu krvariti.

Vaskulitis može nastati kao posljedica infekcije, zatim kao reakcija na lijekove ili cjepivo protiv bjesnoće, metaboličke bolesti (šećerna bolest, bolesti bubrega), alergijskih ili imunoloških bolesti i idiopatski (kada se ne zna točan uzrok nastanka bolesti). U Vašem slučaju mislim da bi se moglo raditi o alergijskom uzroku. Liječenje se sastoji u otkrivanju uzroka i davanju kortikostereoida. Prognoza ovisi o uzroku bolesti.

Nije mu se spustio jedan testis

Dobar dan,

Imam psa križanca između pekinezera i japanskog ćina. Star je četiri i pol mjeseca i za sada mu se spustio samo jedan testis. Rečeno mi je da je mala vjerojatnost da će mu se testis spustiti i da bi trebao na operaciju. Mene zanima do kad bi trebala čekati i da li ima još šanse da se i drugi testis spusti?

Hvala

Treba pričekati pubertet, a tek potom operirati

Poštovani,

Odsustvo jednog ili oba testisa u mošnji naziva se kriptohizam. Testisi se normalno spuštaju ili prije poroda ili 10-14 dana iza poroda. Ukoliko se testis malo nalazi u mošnji, a malo ne, odnosno ako se kreće iz mošnje po ingvinalnom kanalu bilo to zbog straha, hladnoće ili voljno nazivamo ga mobilnim testisom. 

Definitivnu dijagnozu kriptohizma ne bi nikako trebalo postavljati prije 8 mjeseca starosti životinje odnosno svakako pričekati pubertet. Kriptohizam se češće javlja kod pasa nego kod mačaka, a jednostrani kriptohizam je tri puta češći od obostranog. Preporuča se kastrirati takve životinje svakako prije 4 godine života zbog velike mogućnosti razvijanja tumora na nespuštenom testisu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode