Obavijesti

Ostalo

Komentari 0

Čovjek kalkulator (41) zna i vaš telefonski broj

Čovjek kalkulator (41) zna i vaš telefonski broj
3

Svjetski prvak u pamćenju radio je u gradskoj upravi Stuttgarta. Jednom je na ulici ugledao žonglera i isti tren dao otkaz. Mislili su da je lud

VIDEO

Kroz prozor ureda jednoga je dana vidio čovjeka kako hoda ulicom i žonglira raznim predmetima. Istog je trena dao otkaz na dobro plaćenom i vrlo sigurnom poslu Zemaljskog odbora u Stuttgartu. 
- U usporedbi s tim žonglerom moj je život bio mizeran i užasno dosadan, a ja sam znao da mogu više i bolje od toga. Ipak, roditeljima sam priredio pravi šok - kaže Jens Seiler - der Denker (41) iz Nordheima.
Danas je on ćetverostruki svjetski rekorder u pamćenju i brzom rau010Dunanju. U samo nekoliko trenutaka uspio je upamtiti sve 72 znamenke nekog broja, a drugoplasirani ih je popamtio "tek" 6.
- Naš mozak može mnogo više nego što mi mislimo - kaže Jens. Njegova priča o brojkama počinje u bolnici u kojoj je proboravio više vremena od ostalih tinejdžera zbog teške deformacije stopala. Zbog toga nije imao prijatelja, a roditelji ga nisu mogli posjećivati svakoga dana. Iz dosade je pou010Deo u010Ditati razne knjige, meuđu ostalima i one o drevnim egipatskim metodama brzog pamćenja brojeva. Toliko je usavršio svoju vještinu pamućenja da može napamet naučiti cijeli telefonski imenik nekoga grada.
- Mogu odrediti koliko dugo želim pamtiti taj podatak, a sve se temelji na sustavu slika - priča Seiler i dodaje da svakom broju pridružuje neku sliku i na taj način lakše pamti. Primjerice, broj jedan je svijeća, broj dva su škare, broj pet je dlan... U praksi tu tehniku primjenjuje i za običnu kupnju. Prije odlaska u trgovinu upamti da mu trebaju tapete (simbol za zahodski papir) i računalo Apple (simbol za jabuku) te nikad ne zaboravi kupiti što je naumio. - To je velika radost, ali i prokletstvo jer vam mozak nikad ne spava, stalno radi - objasnio je der Denker.
Čovjek kalkulator može zapamtiti cijeli telefonski imenik, a kako je nedavno bio u Zagrebu, možda je zapamtio i vaš telefonski broj.

BRITANIJA
Daniel Tammet (28) je 2004. izrecitirao broj Pi do 22.514. decimale i po tome je svjetski rekorder. Kao klinac preživio je niz teških epileptičnih napadaja. Idu mu i jezici - zna ih šest, a islandski je naučio za 7 dana.

FILM
U filmu Roberta Longa iz 1995. Johnny Mnemonic (Keanu Reeves) je lik iz budućnosti koji u glavi nosi implantat za skladištenje važnih podataka. U jednoj isporuci shvaća da su podaci opasni za život i da je zbog njih kompanija za koju radi unajmila ubojice.

SAD
Alexis Lemaire (27) ušao je u Guinessovu knjigu rekorda jer u pet minuta može napamet izračunati 13-ti korijen bilo kojeg broja od 200 znamenki. Također govori mnoge jezike, njih čak 39, među kojima je i hrvatski, koji je naučio jer voli našu obalu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...