Obavijesti

Ostalo

Komentari 0

Čovjek-šišmiš: Dječak (14) razvio super čulo

Čovjek-šišmiš: Dječak (14) razvio super čulo
6

Slijep je od treće godine, a kreče se poput šišmiša ili dupina. Uvijek pucketa jezikom, a zvukovi koji se odbijaju od predmeta mu pomažu

VIDEO

Ja sam potpuno normalan dječak zahvaljujući mami. Ona mi je govorila da mogu sve, pa čak i voziti avion ako to zaista želim. Nikada se prema meni nije ponašala kao da sam drugačiji ili manje sposoban,  priča Ben Underwood (14) iz Sacramenta u SAD-u. Novinari koji su ga pratili uvjerili su se da on igra košarku, ide u školu, vozi skateboard, role i bicikl, igra se s vršnjacima. I po svemu je obični  tinejdžer. Istina je da je zapravo puno više od toga. Naime, u trećoj godini izgubio je vid. Sve što radi uspijeva mu jednako kao i šišmišima ili dupinima. Naime, taj nevjerojatni mladić dok hoda ulicom cijelo vrijeme pucketa jezikom. Zvuk se odbija od zidova i pločnika i vraća mu se dajući mu vrlo jasnu mentalnu sliku svijeta koji ga okružuje. Stoga može bez problema izbjegavati parkirane automobile dok se rola ili trčati niz hodnik bez straha da će se s nekim sudariti. Ta nevjerojatna sposobnost zove se eholokacija. Zahvaljujući njoj on vozi "skate" kroz prometnu ulicu bez ičije pomoći - u tome je sigurniji pa čak i brži od ostalih. Promet mu ne predstavlja problem jer tek tu dobiva dovoljno različitih zvukova - što ih je više, to je njegova percepcija okoline veća. Nema ni govora o tome da ga zbunjuje, naprotiv. S godinama je razvio takav sluh da uz pomoć tih zvukova koji se odbijaju može razabrati stoji li ispred njega drveni, metalni ili stakleni predmet, ali i to da, ovisno o jačini zvuka, određuje međusobnu udaljenost tih predmeta. Kad se prvi put pojavi kod nekog liječnika, ovaj misli da ga Ben zafrkava i da zapravo uopće nije slijep jer se ponaša kao osoba koja vidi.
- Znalo se dogoditi da bi liječnik bio iznerviran jer je mislio da sam bezobrazan - kaže Ben i dodaje:
- Ali ja bih tada skinuo svoje umjetne oči pa bi liječnici ostali šokirani. Nekad mu se to posebno sviđalo ali danas više ne uživa u tome jer je, kaže, ozbiljniji. Stručnjaci tvrde da sličnih slijepih osoba u svijetu ima još, ali ni jednoj od njih dosad nije uspjelo razviti tako visoki stupanj svojevrsnog superčula.
Ben ne treba ni psa vodića ni bijeli štap. Kod kuće se služi kućnim računalom prilagođenim slijepim osobama, a čita na brajici. Iako se čini da je postigao maksimum, mlad je pa se liječnici nadaju da će još napredovati, a skupa s njime i oni. Ne sjeća se kad je prvi put počeo pucketati jezikom, ali zna da mu je zbog toga lakše u životu.

NOSI UMJETNI PAR OČIJU VRIJEDNIH 26.000 KUNA
Liječnici u ordinaciji ili vršnjaci s kojima se susreće na igralištu na prvi pogled misle da ih Ben zafrkava. Taj dječak apsolutno može sve, u nekim slučajevima i bolje od zdravih ljudi koji vide. Njegove umjetne oči, vrijedne 26.000 kuna,  popravljaju izgled, ali mu ne pomažu u ničemu drugome. Na svijetu ima sličnih osoba, ali ni jedna, slažu se liječnici, nije tako dobro razvila superčulo.

SAD
Bat Boy je fiktivni  lik koji se pojavljuje u tabloidu Weekly World News. Tog polučovjeka-polušišmiša uhvatili su znanstvenici, ali im je pobjegao. Sad ga uzduž i popreko SAD-a love skupa s tajnim službama. Bat Boy voli krasti aute (Mini) i plašiti plahe kućanice.

HRVATSKA
Kazalište slijepih "Novi Život" utemeljeno je 1948. i to je najstarije kazalište na svijetu čiji su glumci slijepe i slabovidne osobe. Inspirirali su i druge, Talijane i Španjolce, koji slijede njihov primjer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta