Obavijesti

Ostalo

Komentari 0

Frankenstein: Daniel ima čak 12 presađenih organa

Frankenstein: Daniel ima čak 12 presađenih organa
4

Imao je 19 godina kad su mu liječnici u samo sedam tjedana presadili ukupno 12 organa. U 2 operacije njegovo tijelo odbacilo je transplante

VIDEO

Na Badnju večer 1992. Daniel Canal onesvijestio se u kupaonici u kući bake i djeda. Roditelji su ga odvezli u dječju bolnicu, no liječnici nikako nisu mogli otkriti u čemu je problem. Jedina preostala opcija bila je operacija kako bi vidjeli što se događa u njegovom tijelu. Doktori su otkrili da se Danielovo tanko crijevo potpuno smotalo i da krv ne dolazi do debelog crijeva. Bez protoka krvi, njegova crijeva su bila mrtva i doktori su ih morali odstraniti kako bi mu spasili život. Kad se oporavio, a imao je 13 godina, rekli su mu da neće živjeti dulje od 15. rođendana ako ne mu ne transplantiraju crijeva.
U Pittsburghu u Pennsylvaniji transplantaciju je čekao šest godina. Za to vrijeme oštetili su se i drugi organi.
- Kao posljednje, roditelji su me stavili na listu čekanja u Miamiju. Samo dva dana poslije pojavio se donor. To je značilo da je negdje neka obitelj donijela vrlo tešku odluku. Njihovo dijete je bilo u komi i oni su odlučili donirati njegove organe nekome tko ih treba, a to sam bio ja - prisjeća se Daniel.
U prvoj operaciji transplantirali su mu crijeva, jetru, gušteraču i želudac. Oporavio se brzo, ali sljedeći tjedan njegovo je tijelo odbacilo sve donirane organe. Dva tjedna poslije pojavio se novi donor, ali je zbog infekcije opet bio na početku.
Nevjerojatno, ali treći put u samo mjesec dana ponovno se pojavio donor. Liječnici su transplantirali i treću grupu organa, ali su se bojali da Daniel ovaj put neće preživjeti.
- Sljedećih devet mjeseci oporavljao sam se sporo. Borio sam se svim snagama i uspio. Nakon nekoliko mjeseci mogao sam napustiti bolnicu, iako moram do daljnjega piti lijekove kako tijelo ne bi ponovno odbacilo organe.

MORALNE DVOJBE NAKON OPERACIJE
Miami - Jackson Memorial u kojoj su liječnici izveli operacije našla se na udaru medija. Daniel je preživio, ali kad se za to pročulo pojavilo se pitanje: da li je na tog dječaka - kojega su prozvali Frankensteinom - trebalo trošiti toliko organa, s kojima se moglo spasiti više od jednog života.

HRVATSKA
Ivan Klasnić (27) u kratko je vrijeme prošao dvije transplantacije bubrega. Krajem siječnja ove godine prvi put mu je presađen majčin bubreg, ali ga je njegovo tijelo odbacilo. U ožujku mu je uspješno presađen očev bubreg, pa se nogometaš polako vraća na teren.

SAD
Senat još raspravlja o tri prijedloga zakona iz ožujka ove godine (za koje mnogi smatraju da su uvredljivi), prema kojima bi zatvorenici - ako se upišu kao donatori - mogli smanjiti zatvorsku kaznu.

JAPAN
Muškarac (30) se srušio u podzemnoj željeznici. U bolnici u gradu  Wakajami liječnici su mu presadili pet organa: srce, pluća, jetru, gušteraču i bubreg. Sve je trajalo devet sati.

ITALIJA
Sedmomjesečna djevojčica Alessia Di Matteo bila je siroče kad su joj liječnici presadili sedam organa na operaciji koja je trajala 16 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...