Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

10 načina kako da promijenite svoje loše financijske navike

10 načina kako da promijenite svoje loše financijske navike
1

Ciljevi poput zasnivanja obitelji ili kupovine stana mogu vas inspirirati da postanete financijski odgovorniji i pažljiviji s novcem. Te je ciljeve potrebno što življe zamisliti

VIDEO

Cilj da imate gomilu novca, ali bez plana kako ćete ga sačuvati nešto je što ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju - tvrdi Farnoosh Torabi. Istraživanja pokazuju da čak trećina dobitnika na lutriji bankrotira u roku od pet godina. Nema previše smisla štedjeti ako ne znate zbog čega to činite. Ciljevi poput zasnivanja obitelji ili kupovine stana mogu vas inspirirati da postanete financijski odgovorni. Te je ciljeve potrebno što življe zamisliti, što češće razmišljati o njima i aktivno tražiti načine da ih ostvarite. 


1. Za početak, počistite stol i organizirajte mjesto na kojem držite račune. Odvojite plaćene od neplaćenih. Uz garancije raznih uređaja pričvrstite odgovarajuće račune i čuvajte ih dok ne isteknu.

2. Pronađite “novčanu savjest”. To može biti roditelj, prijatelj, brat ili sestra. Spremite njegov broj i nazovite ga uvijek kad dođete u napast potrošiti suviše novca na nešto što vam ne treba.

3. Razmislite o svemu što ste postigli lani. Vidjećete da su i s najlakšim odlukama bili povezani određeni rizici. Sjetite se kako ste ih nadvladali. Život će se vam tada činiti manje zastrašujućim.

4. Već i samo jedno osobno pravilo o financijama ponekad može olakšati i najsloženije odluke. Danas izmislite jedno vlastito pravilo. Na primjer, “neću kupovati traperice skuplje od 200 kn.”

5. Kupujući na karticu ljudi ne vide koliko troše pa su skloniji impulsivnim kupnjavma. Kupujete li isključivo gotovinom može uštedjeti i do 20 posto godišnje, tvrde financijski stručnjaci.

6. Nazovite bliskog rođaka i pitajte ga kakvi ste bili kao dijete. Što vas je zanimalo? Ono što vas čini sretnima, kao i financijska osobnost često imaju korijene u djetinjstvu. Tako ćete ih osvijestiti.

7. Olakšajte si vođenje računa tako što ćete ga automatizirati. Otvorite trajne naloge kako ne biste kasnili s plaćanjem. Ili plaćajte račune putem internet-bankarstva kako biste smanjili provizije.

8. Počnite zapisisvati sve troškove. U tome vam mogu pomoći i različite aplikacije za mobitele. Nakon mjesec dana analizirajte na što ste potrošili previše i kako možete skresati troškove.

9. Napravite vizualne podsjetnike na svoje financijske ciljeve. to može biti kolaž slika koje predstavljaju ono što vam je važno: obiteljske fotografije, putna odredišta ili auto koji želite.

10. Pretvorite svoj hobi u izvor prihoda. Zapišite tri svoje vještine ili hobija koji vas vesele. Možete prodavati kolače koje sami pečete, davati instrukcije plesa, pisati blogove o putovanjima...

Hoćete li potrošiti plaću čim sjedne na račun ili ćete štediti za bezbrižnu mirovinu? Riješite kviz na pametnakuna.hr i saznajte kako trošite svoj novac!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...