Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Budite uspješni! 13 savjeta za bolje upravljanje vremenom!

Budite uspješni! 13 savjeta za bolje upravljanje vremenom!
2

Donosimo savjete koje su vam preporučili menadžeri raznih područja iz knjige Menadžer početnik u nakladi VBZ-a.

VIDEO

1. Svi raspolažemo jednakom količinom vremena – 168 sati tjedno. Nitko nema više vremena nego vi. Razlika je u onome što radite s tim vremenom.

2. Važno je da si postavite konkretne ciljeve za svaki dan ili svaki tjedan. Ne pokušavajte ih držati u glavi. Zapišite ih. Stavite si ih na screensaver ili ih držite napisane na panou u svom uredu. Uz to, čitajte ciljeve tijekom dana ili tjedna. Bit će vam lakše izdvojiti nevažne poslove s kojima se susretnete. 

3. Odredite rokove za svoje projekte. To pogotovo pomaže ako ste skloni odugovlačenju. Izbjegavajte žurne poslove u zadnji čas. Neki ljudi tvrde da bolje rade pod stresom i s kratkim rokovima. Možda bi radili još bolje kad ne bi bili pod stresom. Trebali bi pokušati. 

4. Upamtite da postoji razlika je li nešto hitno ili je bitno. Svi imamo neke hitne poslove, no zapitajte se koliko su oni važni. Najbolje se usredotočiti na ono što je bitno. 

5. Pokušajte bilježiti kako provodite vrijeme kroz tjedan ili dva. Vodite dnevnik svog vremena i zapisujte sve. Moglo bi vas veoma iznenaditi na što odlazi mnogo vašeg vremena. Ako ne analiziramo kako koristimo vrijeme, nećemo moći bolje upravljati njime. Ili možete pitati druge, da vam kažu kako koristite svoje vrijeme. Oni često vide stvari koje vi ne vidite. 

6. Isplanirajte dan. Najbolje vrijeme za to je poslijepodne ili večer ranije. Tako ćete unaprijed znati na što se trebate usredotočiti na početku sljedećeg dana. Ako čekate s tim planiranjem do jutra, nešto bi vam moglo skrenuti misli. 7. Pravilo 70/30: Isplanirajte samo nekih 70 posto dana. Ostatak vremena ostavite za neplanirane zadatke, tuđe probleme ili hitne slučajeve. Ako isplanirate svaku minutu svog dana, bit ćete isfrustrirani kad ne uspijete sve obaviti. 

8. Odredite točno vrijeme za telefoniranje, čitanje i slanje e-maila, vrijeme primanja, i tako dalje. To vam koristi na dva načina. Štedite vrijeme tako ćete slične stvari raditi zajedno, te će s vremenom ostali naučiti kakav je vaš raspored. 

9. Svima s kojima redovito komunicirate omogućite pristup svom dnevnom rasporedu. Na taj će način znati gdje ste i što radite. Ima mnogo računalnih programa koji vam omogućuju da to činite elektroničkim putem. 

10. Shvatite da su prekidi dio posla i ostavite u svom dnevnom rasporedu vremena za njih. No, pokušajte pronaći način da smanjite broj tih neželjenih prekida. Evo nekoliko prijedloga: Uvedite tiho razdoblje kako vas ne bi ometali. Postavite svoj stol tako da ne gledate van u promet.Kad vam u ured dođe neočekivani posjetitelj, ustanite i recite mu da radite na važnom projektu za direktora. Maknite sve stolce ispred svog stola, a ako zaista želite da se netko zadrži, izvucite jedan stolac iza svoga stola i ponudite mu da sjedne. Ili stavite na vrata policijsku vrpcu. To će biti jasan znak da ne želite da vas ometaju. 

11. Ne čekajte savršeni trenutak ili pravo raspoloženje za obavljanje nekog vrlo važnog posla. Taj trenutak ili pravo raspoloženje možda nikad neće doći. 

12. Nagradite se kad dovršite jedan od poslova s oznakom A. Počastite se ručkom u restoranu ili toga dana otiđite malo ranije kući. 

13. Naučite se raditi stvari na vrijeme. Dolazite na vrijeme, predajte stvari kad je rok za to, i potičite svoje zaposlenike da isto tako rade. Služite na svom odjelu kao primjer ovladavanja vremenom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...