Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

3 dobre i loše stvari koje djeci možete reći o novcu

3 dobre i loše stvari koje djeci možete reći o novcu
1

Mnogi roditelji ne znaju kako pravilno komunicirati s djecom kada je riječ o novcu. Jeste li se ikada zapitali kako s djecom razgovarate o novcu i doživljavaju li vas?

VIDEO

Mnogi roditelji ne znaju kako pravilno komunicirati s djecom kada je riječ o novcu. Neki popuštaju previše, a neki uskraćuju džeparac. Pravo je pitanje kako naći balans između dviju krajnosti i kako se ispravno postaviti pred ustupcima djece. Posebno za predstojeće blagdanske dane kada roditelji traže idealan dar za svoje dijete. Djeca imaju svoja očekivanja, ne razmišljajući koliko nešto košta i možete li im to priuštiti. Ako traže previše od vas možda ste i sami krivi za to jer niste znali pravilno razgovarati s djetetom. Jeste li se ikada zapitali kako s djecom razgovarate o novcu, koje riječi koristite i doživljavaju li oni to što im želite reći? Pročitajte 3 dobre i loše stvari koje možete reći djetetu. 

Dobre stvari koje možete reći djetetu: 

1."Spreman sam platiti dio iznosa, ali ne i cijeli."

Ovo će vam biti korisno u situacijama kada vaše dijete želi nešto kupiti van predviđenoga budžeta. Ako tenisice koštaju npr. 400 kuna, a vi želite platiti 300 kuna, recite mu da ćete platiti samo dio iznosa, ali ne i cijeli iznos. Dijete će tim postupcima shvatiti i naučiti da ne može kupiti ništa za što nema dovoljno novca i mogućnosti. Od malih nogu ga možete naučiti kako ostati u okvirima budžeta, a svejedno mu kupiti ono što želi.

2."Mislim da ste mi pogrešno vratili novac."

Ovu rečenicu često upućujete trgovcu, bilo da se radi o višku ili manjku novca. Vrlo je poučno da dijete to čuje i da na vašemu primjeru nauči da je vrlo važno da svoj novac tražiš nazad ili da višak vratiš trgovcu. Osim brige za novac, svoje dijete ćete naučiti i poštenju. 

3."Ne moraš čekati da odrasteš."

 Ovakvim stavom svome djetetu dajete do znanja da se od malih nogu treba učiti pravilno upravljati novcem. Dijete ne može zarađivati, ali ga možete naučiti štednji ili poklanjanju novca u dobrotvorne svrhe. Tako će od malih nogu stvoriti navike koje će mu koristiti i u budućnosti. 

 Loše stvari koje možete reći djetetu: 

1."Ne brini oko novca, ja ću se pobrinuti za to."

Iako nitko od roditelja ne želi djecu opterećivati financijskim problemima, činjenica je da ne želimo ni djecu držati u neznanju po pogledu novca. Razgovorom i uvidom u obiteljski budžet, uvedite dijete u svijet financija i naučite ga kako se pravilno ophoditi s novcem.

2."Budi oprezan ili ćeš sve prerano potrošiti."

Iako mislite da dijete treba naučiti opreznosti, ipak ga je ponekad potrebno pustiti da napravi pogrešku kako bi naučili za sljedeći put. Tako je i kada govorimo o novcu. Pustite dijete da potroši cijeli iznos odjednom jer će onda shvatiti kao nema više novca za druge stvari. Drugi put će sigurno drukčije postupiti. 

3."Vidjet ćemo."

Ovo je rečenica koju roditelji vrlo često izgovaraju. Teško im je reći "ne" i onda izgovaraju ove riječi. Zauzvrat djeca ih shvaćaju drukčije nego što roditelji misle. Stoga, pristupite djeci drugačije. Umjesto da im kažete da ćete vidjeti, odmah recite "ne" jer će u suprotnom dijete još uvijek imati nadu da ćete im nešto kupiti. Premda vam ponekad neće biti lako odbiti kupiti ili dati im nešto, ubrzo ćete vidjeti prednosti takvog postupka, kada vidite kako vaše dijete pravilno rukuje s novcem. 

Poznata voditeljica Danijela Trbović nam je dala svoj komentar na ovu temu. "Moj sin nema džeparac, jedino mu dajem novac za pecivo i on naravno sve potroši. Ne dobije sve što poželi niti nosi brendiranu odjeću. S druge strane, dijete ne možete staviti ni pod stakleno zvono. Dugo sam oklijevala s kupnjom mobitela i na kraju sam posustala. Najvažnije je da dijete treba biti svjesno da novac ne pada s neba. "

Iako je većina roditelja popustljiva prema svojoj djeci ipak je potrebno snage da bi postavili određene granice, posebno kada se radi o novcu. Zapamtite kako je djeci potrebna edukacija o novcu već od ranih dana njihovog odrastanja, a vi kao roditelj ste tu ključan faktor koji može na to utjecati.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi
Jeste li među njima?

Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi

Velik broj ljudi na svijetu ima probleme s vidom koji dovode do ovisnosti o različitim dioptrijskim pomagalima. Međutim, sve više njih danas odlučuje stati tom problemu na kraj i odlaze na lasersko skidanje dioptrije